Jasno
Bratislava
Marek
25.4.2024
Špinavé Rio de Janeiro. Kórejský windsurfista skončil v nemocnici
Zdielať na

Špinavé Rio de Janeiro. Kórejský windsurfista skončil v nemocnici

RIO DE JANEIRO / Juhokórejského účastníka jachtárskych testovacích pretekov v dejisku budúcoročných olympijských hier v Riu de Janeiro Won-wu Čcho museli hospitalizovať pre dehydratáciu, zvracanie, bolesti hlavy a celkovú nevoľnosť.

Je jedným zo štyroch oficiálne registrovaných pacientov spomedzi asi 300 windsurfistov, ktorí prišli do styku so znečistenou vodou v zátoke Guanabara. Zdravotné problémy však hlásia viaceré tímy.

"Neviem, kde som to chytil," povedal 20-ročný Čcho po 24 hodinách strávených v nemocnici, zatiaľ čo jeho tréner tuší príčinu. "Pravdepodobne je to z vody. Máme tu ďalší smutný príbeh. Najmä voda v zátoke je hrozná. Nedokážem pochopiť, ako sa tu môže súťažiť," krútil hlavou Danny Ok. Na facebooku zverejnil fotografiu svojho zúboženého zverenca na nemocničnom lôžku a pridal aj ďalšie kritické poznámky: "Vyzerá to tak, že Čcho sa nakazil vírusom počas pretekov na miestach, o ktorých organizátori vyhlasujú, že sú ako olympijské bezpečné a čisté. Viac ako desať rokov trvajúce úsilie môže vyjsť navnivoč za jeden deň. Medzinárodný olympijský výbor a Medzinárodná jachtárska federácia by sa mali postarať o zlepšenie bezpečnosti pre budúci rok."

MOV problém sleduje, v poslednom čase však k nemu zaujíma skôr defenzívny postoj a odporúča športovcom a federáciám prijať hygienické opatrenia. Voda znečistená ľudskými splaškami sa nebude napríklad testovať na výskyt vírusov, ale iba baktérií. Nie všetky ochorenia z testovacích podujatí vraj musia zákonite súvisieť s kvalitou vody. Aj podľa šéflekára ISAF Nebojsu Nikoliča majú pretekári problémy s dodržiavaním základnej hygieny, ako je pravidelné umývanie rúk, sprchovanie či preventívne očkovane proti hepatitíde typu A a týfusu. "Tieto veci si jednoducho musia osvojiť. Je to súčasť ich športu, cesta k úspechu," povedal Nikolič a vyjadril sa aj k prípadu juhokórejského windsurfistu: "Čcho je športovec, ktorý ochorel na vírusovú infekciu. Nevieme, ako sa do jeho tela dostala. Možno si niekto vedľa neho kýchol, možno to bolo z vody, v ktorej súťažil, alebo z fľaše, z ktorej pil."

Tréner Ok však tvrdí, že Čcho v zátoke neplával a namočil sa do nej iba po kolená pri štarte.