Skoro jasno
25°
Bratislava
Lesana
5.5.2024
Brazílčania chcú prilákať cudzincov na OH uvoľnením víz
Zdielať na

Brazílčania chcú prilákať cudzincov na OH uvoľnením víz

Zdroj: SITA - Rio de Janeiro v Brazílii hostí OH 2016

RIO DE JANEIRO / Brazílčania to síce otvorene nepriznali, ale k spokojnosti s predajom vstupeniek na olympijské hry 2016 v Riu de Janeiro majú ďaleko a hľadajú riešenia nepriaznivej situácie.

Jednou z nich by mohlo byť aj oslobodenie od vstupných víz pre obyvateľov z krajín amerického kontinentu, ktorí prejavia záujem o návštevu podujatia. "Mohli by sme rozšíriť výnimku pre vízovú povinnosť na americkom trhu pre tých, čo chcú prísť na olympijské hry," vyhlásil brazílsky minister cestovného ruchu Henrique Eduardo Alves v Olympijskom parku. Štáty, ktorých by sa ústretové opatrenie mohlo týkať, nešpecifikoval.

Alves pripomenul, že Brazília, kde žije 200 miliónov obyvateľov, ročne priláka iba 6 miliónov zahraničných turistov. Pre porovnanie, líder rebríčka Francúzsko s tretinovou populáciou navštívilo v roku 2013 až 85 miliónov cudzincov, Spojené štáty sú na druhom mieste poradia so 70 miliónmi turistov spoza hraníc.

Prieskumy zistili, že "olympijskí" turisti z cudziny sa do Ria de Janeiro nehrnú, pretože sa obávajú prehnaných cien za služby. "Brazília má chronické problémy a netýkajú sa iba olympijských hier, ale krajiny vo všeobecnosti. Najmä chudobnejších regiónov," dodal Alves.

O lístky menší záujem...

V prvej fáze predaja vstupeniek na OH 2016 určenej pre brazílsky trh našlo majiteľov iba 35 percent lístkov. K dispozícii bolo 4,5 milióna vstupeniek, predalo sa 1,6 milióna z nich. Brazílčania dokázali vypredať iba 121 zo 694 jednotlivých položiek vrátane otváracieho a záverečného ceremoniálu, finále mužského turnaja vo futbale a ženského vo volejbale. Začiatok distribúcie potvrdil, že dobrú divácku kulisu by mali mať súťaže vo futbale, atletike, volejbale, basketbale a hádzanej. Druhá fáza sa začne v júli.

Celkovo sa dostane do predaja takmer 7,5 milióna lístkov na všetky olympijské súťaže, 70 percent je rezervovaných pre Brazílčanov. Fanúšikovia z cudziny si môžu zakúpiť vstupenky prostredníctvom oficiálnych predajcov v ich krajinách. Cena lístkov sa začína na 12 amerických dolároch.

Súvisiace články