Jasno
18°
Bratislava
Jaroslav
27.4.2024
Hromadný pád zastavil preteky! Froome má žltý dres, Sagan biely
Zdielať na

Hromadný pád zastavil preteky! Froome má žltý dres, Sagan biely

ANTVERPY / Dramatické chvíle zažili cyklisti v tretej etape pretekov Tour de France.

Španiel Joaquim Rodríguez sa stal víťazom 3. etapy cyklistických pretekov Tour de France, ktorá viedla z Antverp na vrchol kopčeka Mur pri Huyi a merala 159,5 km. Jazdec tímu Kaťuša triumfoval v náročnom závere pred Christopherom Froomom, tretí prišiel do cieľa Francúz Alexis Vuillermoz. Rodríguez využil znalosť dojazdu z pretekov Valónsky šíp, ktoré vyhral v roku 2012. Froome sa vďaka bonifikácii za 2. priečku dostal do žltého dresu, o jednu sekundu vedie pred Tonym Martinom a trinásť pred Tejayom van Garderenom. Doterajší líder Fabian Cancellara sa zaplietol do pádu a hoci pokračoval v etape, na najlepších nestačil.

Peter Sagan obsadil v etape so stratou 40 sekúnd 27. miesto. Celkovo je zatiaľ šiesty s odstupom 31 sekúnd na Frooma. Sagan sa po pondelku stal držiteľom bieleho dresu pre najlepšieho jazdca do 25 rokov. V bodovacej súťaži je druhý o 27 bodov za Andrém Greipelom.

Po veternom, upršanom, ale najmä zaujímavom úvodnom víkende v Holandsku čakala na pelotón etapa územím Belgicka. Išlo sa po rovine, v závere však prišli aj menšie kopčeky. Cieľové stúpanie nad mestečkom Huy bolo dlhé iba 1,3 km, ale bolo aj náročné - cesta sa po jednej zo zákrut zdvihla až o 19 % nad základnú úroveň terénu a priemerný sklon bol 9,6 %. Mur de Huy alebo pôvodný názov Chemin des Chapelles (Cesta popr kaplnkách, ktorých je 7) je od roku 1983 neodmysliteľným cieľom pretekov Valónsky šíp a teraz si ho takpovediac vypožičali organizátori Tour de France.

Na rovine sa hneď v úvode dostali dopredu Bryan Nauleau (Europcar), Serge Pauwels (MTN-Qhubeka), Jan Bárta (Bora-Argon 18) a Martin Elmiger (IAM Cycling). Bárta jazdí zatiaľ na 102. ročníku aktívne, v úniku bol aj v nedeľu. Náskok kvarteta sa blížil k štyrom minútam, pelotón potom zrýchlil a strata sa začali pomaly zmenšovať. V čase, keď sa už balík spájal s utečencami došlo k prvému veľkému pádu, po ktorom sa preteky skončili pre Williama Bonneta (FDJ), Simona Gerransa (Orica) i držiteľa bieleho dresu pre najlepšieho jazdca do 25 rokov Toma Dumoulina (Giant-Alpecin). Do pádu, ktorý sa odohral 65 km pred cieľom trasy z Antverp do Huya (159,5 km), sa zaplietol na dlhej rovinke aj doterajší vedúci muž Fabian Cancellara (Trek Factory). Nepríjemné šrámy na tele budú mať po kolízii aj Michael Matthews (Orica-GreenEdge), Greg Henderson (Lotto Soudal), Johan van Summeren (Ag2r La Mondiale) či Laurens ten Dam (LottoNL-Jumbo), ktorý si vykĺbil rameno. Problém vznikol, keď Bonnet trafil koleso jedného zo súperov pred sebou a ďalší jazdci za ním už nestačili zabrzdiť. Peter Sagan sa vyhol pádu. Riaditeľ pretekov Christian Prudhomme najskôr etapu neutralizoval a po chvíli zastavil pelotón, aby lekári mohli ošetriť zranených cyklistov. Mnohí otlčení jazdci dostali zároveň možnosť dotiahnuť sa späť do pelotónu. Na 107. km stáli cyklisti desať minút a potom pokračovali v pretekoch, aj keď rozhodcovia neutralizovali vrchársku prémiu na Bohisseau.

Cancellara síce pokračoval po páde v pretekoch, ale za najlepšími zaostával. Pred šprintérskou prémiou na 128. km v Havelange sa balík rozdelil, Peter Sagan zobral 9 bodov za 7. miesto. Prvý špurt dňa vyhral André Greipel. Čelo pelotónu kontrolovali jazdci tímov Tinkoff-Saxo a Etixx - Quick-Step, nasadili veľké tempo a nikomu sa nepodarilo nastúpiť. Na Cote de Cherave (154. km) natiahli Contador a spol. poriadne vedúcu skupinu, v ktorej prišlo k veľkej selekcii. Sagan sa udržal vo vedúcej skupine, v ktorej bolo pred cieľom okolo 40 jazdcov. Rozhodovalo sa v záverečnom stúpaní. Favoriti nasadili vysoké tempo. Rodríguez nastúpil 500 m pred cieľom a zubami-nechtami dotiahol svoje úsilie do úspešného konca.

Najčítanejšie