Polojasno
17°
Bratislava
Lesana
5.5.2024
Oči vypadnú vám aj Saganovi! Bicykel rýchlejší ako najlepšie Ferrari
Zdielať na

Oči vypadnú vám aj Saganovi! Bicykel rýchlejší ako najlepšie Ferrari

PARÍŽ / Zrýchlenie z nuly na 333 kilometrov za hodinu za menej ako 5 sekúnd by bol počin hodný obdivu u akéhokoľvek stroja. Francois Gissy to zvládol na bicykli!

Francois GISS sa rýchlostným rekordom na svojom upravenom bicykli venuje už mnoho rokov. A stále ich vylepšuje! V jeho prípade ale nejde o rýchlosť pedálovania, alebo prácu s prevodmi, Gissyho bicykel je vybavený raketovým pohonom. Posledný model raketového bicykla, na ktorom pokoril svoj vlastný rekord 285 km/h, mu navrhol a pomohol postaviť jeho kamarát Arnold Neracher.

Rýchlejší ako Ferrari

Na pretekárskom okruhu v južnom Francúzsku si Francois pre svoj bicykel vybral aj veľmi zdatného súpera - Ferrari 430 Scuderia. Športiak, ktorý jazdí až 315 kilometrov za hodinu a zrýchlenie z nuly na sto zvládne iba za 4 sekundy, nechal po pár metroch ďaleko za sebou.

Extrémnosť Gissyho výkonu podčiarkuje aj fakt, že jeho bicykel nemá žiadne aerodynamické prvky a jedná sa tak v podstate o holý rám s raketovým pohonom. Bežný pohon, ktorým je jeho raketový bicykel tiež vybavený, zrejme Gissymu slúži len vo chvíľach, kedy sa príliš neponáhľa.

web

Súvisiace články