Polojasno
Bratislava
Marcel
20.4.2024
Kuzminová prežila neuveriteľný deň. Ako z rozprávky!
Zdielať na

Kuzminová prežila neuveriteľný deň. Ako z rozprávky!

Zdroj: sita - Kuzminová v cieli

SOČI / Po štyroch rokoch prežila biatlonistka Anastasia Kuzminová opäť veľkú radosť. Ako prvej žene v histórii sa jej podarilo na zimných olympijských hrách obhájiť v biatlone zlatú medailu.

Po Vancouveri 2010 triumfovala v rýchlostných pretekoch jednotlivkýň na 7,5 km aj v Soči 2014. Vďaka skvelej streľbe a výbornému behu dokázala zdolať celú svetovú špičku a na ďalšie medailové priečky odsunula Rusku Oľgu Viluchinovú a Ukrajinku Vitu Semerenkovú.

"Som veľmi šťastná a vďačná všetkým, ktorí mi tu v komplexe Laura, ale aj doma pri televíznych obrazovkách držali palce a verili mi. Dnes som v tom prvom kopci chcela ísť pomalšie, ale keď som v ňom počula mohutné povzbudzovanie od hokejistov, potom som mohla ísť len naplno," uviedla Anastasia Kuzminová.

V Soči mala veľkú radosť z úspechu. V tejto sezóne sa trápila strelecky, ale pod svetlami v nadmorskej výške 1450 m v horách Červenej Poľany vybielila všetkých desať terčov. "Dnes som chcela ukázať, čo máme natrénované. Pri streľbe som sa snažila byť čo najpokojnejšia. Vlastne tie dve nuly mi dnes vyhrali zlato. Trať bola síce udržiavaná, ale musela som na nej hľadať miesta s tvrdším snehom. Bolo potrebné počas behu aj rozmýšľať," hovorila Kuzminová.

Blahoželania na každom kroku

V cieli 29-ročnej rodáčke z Ťumenu blahoželali desiatky ľudí vrátane celého vedenia slovenskej výpravy. Stihla si zamávať aj s kapitánom slovenskej hokejovej reprezentácie Zdenom Chárom, ktorý sa veľmi tešil z jej úspechu. Po triumfe musela odpovedať na desiatky otázok. Ako rodená Ruska so slovenským občianstvom vyhrala ZOH na ruskej pôde. Na tlačovej besede si vyslúžila viackrát potlesk ruských novinárov, ktorí ju stále považujú aj za svoju. "Dnešné pocity sa nedajú porovnávať s tými z Vancouveru. Vtedy to bolo o emóciách, bolo to prvé zlato. Odvtedy sme štyri roky napriek viacerým pádom a neúspechom tvrdo trénovali, aby sme ho zopakovali. Podarilo sa a prevláda skutočne veľká radosť. Dnešok bol pre mňa neuveriteľným dňom. Nebolo to skutočne rovnaké, za všetkým je tvrdá práca," doplnila Anastasia Kuzminová.

Dnes už trojnásobná olympijská medailistka (v zbierke má aj striebro z Vancouveru 2010 v stíhacích pretekoch, pozn.) počas dňa pred pretekmi pociťovala miernu nervozitu. Keď si chcela popoludní oddýchnuť, nevedela zaspať. Na štart však nastúpila uvoľnená. Fanúšikom pri televíznych obrazovkách i na štadióne poslala cez kamery pusu. Potom sa rozbehla do neuveriteľných pretekov, ktoré sa skončili je triumfom. Po dvoch streleckých položkách s nulou jasne viedla. "Do posledného kola mi to dalo veľké krídla. Po dobehnutí do cieľa som dlho čakala na to, či ma niekto nepredstihne. Hanbím sa aj priznať, že ma potešili aj chybné výstrely súperiek," doplnila Anastasia Kuzminová, ktorá po nedeľňajšom večere definitívne zaradila rýchlostné preteky pred vytrvalostné.

Článok si môžete pozrieť aj cez iPhone či iPad vďaka novej aplikácii. ZADARMO.

Súvisiace články