Jasno
Bratislava
Miroslav
29.3.2024
Kuzminová (29) naberie formu v Rakúsku a Kanade
Zdielať na

Kuzminová (29) naberie formu v Rakúsku a Kanade

OBERHOF/RAMSAU / Mesiac a pol pred štartom novej sezóny Svetového pohára v biatlone sú všetci najlepší slovenskí reprezentanti na sústredeniach v zahraničí.

V rakúskom Ramsau am Dachstein sú so svojimi tímami dve najlepšie Slovenky Anastasia Kuzminová a Janka Gereková, v nemeckom Oberhofe naberá sily a formu štvorica Terézia Poliaková, Martina Chrapánová, Natália Prekopová a Paulína Fialková a tiež pätica mužov - Pavol Hurajt, Matej Kazár, Miroslav Matiaško, Martin Otčenáš, Tomáš Hasilla plus najlepší junior Michal Šíma.

"Obe reprezentačné družstvá sa pripravujú s trénermi Obererlacherom a Geyerom v Oberhofe. Chýba len Šimočko, ktorý očakáva narodenie potomka. V Oberhofe je to posledná príprava na kolieskových lyžiach. Prvého novembra už potom všetci s výnimkou Kuzminovej zamieria do nórskeho Beitostölenu na sústredenie na snehu. Tam budú aj nominačné preteky pred novou sezónou a odtiaľ sa potom v posledný novembrový týždeň reprezentanti presunú na prvé preteky Svetového pohára do švédskeho Östersundu,“ informoval viceprezident Slovenského zväzu biatlonu pre reprezentáciu Pavol Kobela. Informácie o Janke Gerekovej poskytol jej osobný tréner Milan Gašperčík. "Od 7. do 26. októbra sme na ľadovci Dachstein. Hoci je teraz teplo a prší, snehu je dosť a má ešte nasnežiť. Dolu trénujeme na kolieskových lyžiach a hore už na snehu.“

Na Deichsteine ideálne tréningové podmienky

Slovenská biatlonová jednotka Anastasia Kuzminová je so svojím tímom tiež na Dachsteine. Bude tam do 24. októbra a potom sa presunie do kanadského Canmore. Päťnásobná kráľovná biatlonovej stopy prispôsobuje svoju prípravu tomu, aby vrchol jej formy prišiel vo februári na zimných olympijských hrách v Soči. Pri Čiernom mori by mala obhajovať zlato z rýchlostných pretekov a striebro zo stíhačky spred štyroch rokov z Vancouveru.

"V októbri sa budem snažiť o rovnováhu v tréningu. Nechcem sa venovať len behu na lyžiach, ale aj kvalitnej kondičke. V Canmore je približne rovnaká nadmorská výška ako v Soči. Sú tam kvalitné trate s umelým snehom, ale koncom októbra tam už napadne aj prírodný sneh. Tento typ prípravy som si odskúšala už pred rokom a bola som veľmi spokojná," komentovala Kuzminová pre Rádio Slovensko. Rodáčka z ruského Ťumenu má 29 rokov a už dosť skúseností na to, aby vedela, ako načasovať formu na určitú časť sezónu. Ak ju chce mať najlepšiu vo februári na ZOH, nesmie začiatok sezóny príliš prepáliť. "Musím byť opatrná a radšej sa brzdiť na úvod. Teraz musím popracovať na sile a udržať formu na správnej hladine," vysvetlila Kuzminová.

Článok si môžete pozrieť aj cez iPhone či iPad vďaka novej aplikácii. ZADARMO.

Súvisiace články