Skoro jasno
Bratislava
Jarmila
28.4.2024
Kuzminová došprintovala 8., líderka seriálu valcuje ďalej
Zdielať na

Kuzminová došprintovala 8., líderka seriálu valcuje ďalej

Zdroj: SITA - Kuzminová v Osle

Víťazkou rýchlostných pretekov žien na 7,5 km, ktorými sa v talianskej Anterselve začalo 6. kolo Svetového pohára 2011/12 v biatlone, sa stala Nemka Magdalena Neunerová.

Aktuálna líderka celkovej klasifikácie bojov o krištáľový glóbus a zároveň aj majiteľka červeného štartového čísla najlepšej pretekárky v hodnotení tejto biatlonovej disciplíny o 17,5 s zdolala obhajkyňu hlavnej trofeje z predchádzajúcej sezóny Fínku Kaisu Mäkäräinenovú, tretia skončila s polminútovým odstupom Bieloruska Darja Domračevová. Slovenská reprezentantka Anastasia Kuzminová obsadila 8. miesto, bodovala aj Janka Gereková, ktorú klasifikovali na 26. priečke.

Dvadsaťštyriročná Neunerová, ktorá už ohlásila ukončenie svojej krátkej, ale mimoriadne bohatej kariéry, vyhrala piate preteky SP v sezóne, z toho štvrté v šprinte. Celkovo to bol už jej 29. triumf v kariére, 55-krát sa postavila na pódium pre medailistky. Podala famózny bežecký výkon. Napriek tomu, že musela po streľbe v stoji absolvovať aj jeden trestný 150 m dlhý okruh, jej náskok v cieli pred bezchybne strieľajúcou Mäkäräinenovou bol veľmi presvedčivý. Bronzová Domračevová netrafila dva terčíky už na prvej streľbe v ľahu. V stoji bola potom stopercentná.

Kuzminová k tradične výbornému bežeckému výkonu konečne pridala aj dobrú streľbu. Po bezchybnej ležke figurovala na medzičasoch druhá, jeden chybný výstrel v stoji ju stál lepší výsledok. Ôsme miesto je však vyrovnaním jej druhého najlepšieho výkonu v sezóne, štvrtýkrát v tejto edícii sa zmestila do elitnej desiatky. Na konto v klasifikácii SP jej pribudne 34 bodov. Janka Gereková v streľbe v ľahu nezaváhala, ale na stojke mierila dvakrát mimo. Za 26. miesto si pripíše 15 bodov.

Ďalšie dve Slovenky v 95-člennom štartovom poli sklamali. Martina Chrapánová obsadila so štyrmi trestnými okruhmi 91. priečku. Totálne zlyhala Ľubomíra Kalinová. V stoji nezostrelila ani jeden terč, k tomu si pridala dva trestné okruhy po ležke a skončila predposledná deväťdesiata štvrtá.

Výsledky:

1. Magdalena Neunerová (Nem.) 20:27,7 min (1 trestný okruh), 2. Kaisa Mäkäräinenová (Fín.) +17,5 s (0), 3. Darja Domračevová (Biel.) +30,5 (2), 4. Tora Bergerová (Nór.) +42,0 (1), 5. Helena Ekholmová (Švéd.) +45,2 (1), 6. Oľga Viluchinová (Rus.) +50,6 (0), ... 8. Anastasia Kuzminová +58,6 (1), ... 26. Janka Gereková +2:10,6 (2), ... 91. Martina Chrapánová 4:54,4 (4), 94. Ľubomíra Kalinová (všetky SR) +5:54,8 (7)