Skoro jasno
14°
Bratislava
Soňa
28.3.2024
Kid Kovács (36) zabojuje v Macau o titul majstra sveta WBA
Zdielať na

Kid Kovács (36) zabojuje v Macau o titul majstra sveta WBA

Zdroj: SITA - Tomi Kid Kovács po víťaznom zápase

GALANTA / Najúspešnejší slovenský profesionálny boxer Tomáš Kovács bude 23. novembra bojovať o titul svetového šampióna v poloťažkej váhe verzie WBA, ktorá patrí medzi štyri najprestížnejšie organizácie v tomto športe.

Súperom 36-ročného rodáka z Galanty (nar. 20. júna 1977) bude v čínskom Macau Beibut Šumenov. Tridsaťročný rodák z Kazachstanu (nar. 19. augusta 1983), momentálne žijúci v Las Vegas, je šampiónom WBA od januára 2010, odkedy si majstrovský opasok udržal v ďalších troch dueloch (naposledy s Mexičanom Enriquem Ornelasom v júni 2012, pozn.). V profesionálnom ringu absolvoval Šumenov dosiaľ 14 súbojov s bilancou 13 víťazstiev (z toho 8 k.o.) - 1 prehra.

"Prijal som výzvu, toto je moja životná šanca. Do boxu dávam strašne veľa a konečne cítim zadosťučinenie za moje doterajšie snaženie. Som veľmi šťastný, že som mohol dostať takúto príležitosť, ktorá neprichádza často. Som si istý, že to bude veľký galavečer pre mňa, ale aj pre Slovensko," uviedol dosiaľ v ringu nezdolaný pästiar Tomáš Kovács a pokračoval: "Za celé obdobie mojej kariéry profesionálneho boxera som výzvy o tituly adresoval ja a vždy sa to skončilo mojím víťazstvom. Teraz sa karta obrátila - ja prijímam výzvu a zároveň odmietam prehru. Taký je môj cieľ a odhodlal som sa pre to urobiť všetko. Nemyslím na nič iné ako na prípravu. Nemám strach."

Vynikajúca bilancia v profiringu

Slovenský boxer prezývaný "Kid" s vynikajúcou bilanciou v profiringu (23 víťazstiev, z toho 14 pred časovým limitom) sa musel zrieknuť avizovaného septembrového súboja v nemeckom meste Saarbrücken. "Bohužiaľ, tento duel som musel odvolať z dôvodov vyplývajúcich zo zmluvy s organizáciou WBA. Nemôže sa stať to, že sa zraním a nebudem môcť nastúpiť. Pred pár týždňami môj tím dokonca začal s vybavovaním galavečera, ktorý som chcel mať koncom tohto roka na Slovensku. Aj to sme s príchodom tejto novej výzvy pozastavili," poznamenal ďalej Kovács, ktorého kondičná a silová príprava bude prebiehať doma v Galante aj v zahraničí.

Profesionálny majster sveta v poloťažkej váhe v organizácii WBF (v decembri 2009 v Galante zdolal Keňana Samsona Onyanga) a európsky šampión v poloťažkej hmotnostnej kategórii v prestížnejšej verzii WBO (vo februári 2011 zvíťazil nad Hamzom Wanderom z Ugandy) "Tomi" Kovács sa v ringu naposledy predstavil 21. júna v Galante, keď si na body poradil so svojím 24-ročným súperom Saidom Mbelwom z Tanzánie. V novembri však čaká na "Kida" oveľa ťažšie sústo. O význame podujatia v Macau svedčí aj to, že na tomto galavečere bude v hlavnom programe boxovať legendárny filipínsky pästiar Manny Pacquiao vo welterovej hmotnostnej kategórii s Američanom Brandonom Riosom.

Článok si môžete pozrieť aj cez iPhone či iPad vďaka novej aplikácii. ZADARMO.

Súvisiace články