Polojasno
Bratislava
Jaroslav
27.4.2024
Strelec Erik Varga má zlato! Vyhral Svetový pohár v trape
Zdielať na

Strelec Erik Varga má zlato! Vyhral Svetový pohár v trape

Zdroj: isifa.com

NIKÓZIA / Na pretekoch Svetového pohára v streľbe z brokových zbraní v cyperskej Nikózii po pondelkovom vydarenom vystúpení Zuzany Štefečekovej (4. v trape žien) pokračovali v utorok v úspešnom účinkovaní aj jej mužskí kolegovia. Erik Varga sa stal víťazom trapu mužov, keď o zisku zlata rozhodol až v dodatočnom K. O. rozstrele.

V dvojdňovej kvalifikácii trapu mužov dosiahol Varga 122 terčov (25-24-24-25-24), vďaka čomu postúpil z 3. miesta do popoludňajšej vyraďovacej časti, v ktorej však elitná šestica začínala od nuly. Zverenec trénera Branislava Slamku najskôr zvládol semifinále, keď spravil chybu až pri poslednom pätnástom terči.

Rozuzlenie až v 13. sérii!

Potom aj vo finále netrafil len desiaty terč z dovedna pätnástich. Rovnako si však počínal aj Josip Glasnovič z Chorvátska, a tak musel nasledovať dramatický rozstrel o prvenstvo. V ňom napokon uspel 37-ročný Slovák v pomere 13:12 a po šiestich rokoch sa tešil z druhého triumfu v SP v kariére. Premiérovo zvíťazil na podujatí tohto rangu v kórejskom Čchangwone (vtedy získal aj olympijskú miestenku), okrem toho má v zbierke aj striebro z Káhiry 2006.

Bola tam kompletná svetová špička

Erik Varga potvrdil dobrú tohtoročnú formu, keď aj na aprílových pretekoch SP v Al Aine v Spojených arabských emirátoch atakoval pódiové umiestnenie, no napokon prehral súboj o 3. priečku a bol štvrtý. "Toto víťazstvo je pre mňa veľmi dôležité. Dnes tu súťažila kompletná svetová špička, boli to akoby majstrovstvá sveta. Mám rád túto strelnicu, ale je náročná, obzvlášť za veterných podmienok. Rozstrel bol najnáročnejšia časť pretekov, ale veľa som ho trénoval. Prvých päť terčov je najťažších, ale keď sa dostanem do rytmu, mohol by som pokračovať donekonečna," uviedol pre stránku ISSF Erik Varga.

Také čosi tréner ešte nevidel

"Bola to veľmi zaujímavá súťaž a rekordné finále, čo sa týka rozstrelu. Od zavedenia nových pravidiel som ešte nevidel, aby sa o prvenstvo muselo tak dlho rozstreľovať. Varga i Glasnovič triafali všetky terče až do dvanásteho, pri ďalšom Erik nezaváhal, jeho súper však už áno. Môjho zverenca musím pochváliť za odvedený výkon v celých pretekoch," povedal priamo z dejiska SP reprezentačný tréner Slovenska v disciplíne trap Branislav Slamka.

Článok si môžete pozrieť aj cez iPhone či iPad vďaka novej aplikácii. ZADARMO.

Súvisiace články