Jasno
Bratislava
Miroslav
29.3.2024
50. víťazstvo Sagana v 3. etape Okolo Švajčiarska
Zdielať na

50. víťazstvo Sagana v 3. etape Okolo Švajčiarska

MEIRINGEN / Slovenský cyklista z tímu Cannondale Peter Sagan sa stal víťazom pondelňajšej tretej etapy na pretekoch Okolo Švajčiarska.

Dvadsaťtriročný rodák zo Žiliny dosiahol jedenáste víťazstvo v roku 2013 a do rebríčka UCI si pripísal šesť bodov. P. Sagan sa presadil v špurte štvorčlennej skupinky v 203,3 km dlhej etape z Miontreaux do Meiringenu, keď dosiahol čas 4:46:27 h. Druhú priečku obsadil Portugalčan Rui Costa a tretí skončil Čech Roman Kreuziger, obaja v rovnakom čase ako víťaz. Druhý slovenský zástupca na tomto podujatí Peter Velits obsadil solídnu 24. priečku, za svojím krajanom zaostal o 1:47 min.

Na čelo celkového poradia sa dostal v pondelňajšej etape štvrtý domáci cyklista Mathias Frank, ktorý má pred druhým Kreuzigerom náskok 23 sekúnd, tretí post v celkovom hodnotení patrí Ruiovi Costovi zaostávajúcemu o ďalších 12 sekúnd. P. Velits sa posunul o 16 stupienkov na 24. priečku a P. Saganovi pomohlo víťazstvo poskočiť o 53 postov na 44. miesto. V hodnotení bodovacej súťaže aktivity je jazdec tímu Cannondale momentálne na 5. mieste s osembodovým odstupom na lídra Baukeho Mollemu z Holandska. V utorok je na programe štvrtá etapa, povedie z Innertkirchenu do Buochsu (161 km) a po nej sa poradie na čele bodovacej súťaže určite zmení.

V pondelok sa rozhodovalo v stúpaní na Hasliberg, ktoré končilo 19 km pred cieľom. Peter Sagan sa výbornou jazdou udržal v popredí. V zjazde pád na mokrej vozovke rozdelil hlavnú skupinu a vpredu zostala štvorica aj so Saganom. Kvarteto si rýchlo vypracovalo polminútový náskok a napokon si to medzi sebou rozdalo o prvenstvo. Sagan 500 m pred páskou prepustil vedenie Costovi, aby potom zaútočil a jasne triumfoval. Radoval sa z celkovo 50. víťazstva na pretekoch UCI v kariére, čo je na mladý vek vynikajúca bilancia.

"Som nesmierne rád, že sa mi podarilo vyhrať, pretože to bola náročná etapa. Takmer polovicu z nej pršalo, čiže cesty boli mokré a hlavne pri záverečnom zjazde aj nepríjemné. Pokúšal som sa aj o úniky, asi štyrikrát som išiel, ale zišli ma. Asi po 65. kilometri sa utrhlo dvadsať jazdcov, ale nebol som medzi nimi. Vrchári na celkové poradie však všetko držali nakrátko a pred záverečným kopcom Haslibergom som už bol v hlavnej skupine. Vravel som si, že vyskúšam ten kopec, ako mi to pôjde. Išlo sa mi dobre a v závere etapy sme sa dokonca utrhli štyria - ja, Kreuziger, Da Costa a Frank. Vedel som, že už niet čo riešiť, len sa posledné metre plne sústrediť a etapu vyhrať. Podarilo sa, takže mám radosť. Cítim sa dobre, teraz prídu rovinatejšie etapy, balík bude  zväčša pokope, ale určite chcem ešte uspieť," sprostredkoval slová Petra Sagana jeho mediálny manažér Jozef Korbel.

Výsledky - Okolo Švajčiarska - 3. etapa (Montreaux - Meiringen, 203,3 km):
1. Peter Sagan (SR) Cannondale 4:46:27 h, 2. Rui Costa (Portug.) Caisse d'Epargne, 3. Roman Kreuziger (ČR) Saxo-Tinkoff, 4. Mathias Frank (Švaj.) BMC - všetci rovnaký čas ako víťaz, 5. Bauke Mollema (Hol.) Blanco +39 s, 6. Giovanni Visconti (Tal.) Movistar +46, ... 24. Peter Velits (SR) Omega Pharma-Quick Step +1:47 min

Článok si môžete pozrieť aj cez iPhone či iPad vďaka novej aplikácii. ZADARMO.