Skoro jasno
19°
Bratislava
Miroslav
29.3.2024
Na jachte okolo sveta. 80 dní sám na palube, bez pevniny
Zdielať na

Na jachte okolo sveta. 80 dní sám na palube, bez pevniny

Oboplávať celú zemeguľu a ani raz pri tom nepoložiť nohu na pevnú zem. To je cieľ a údel všetkých jachtárov, ktorí už vyše 70 dní brázdia vlny morí a oceánov. Treba dodať, že na svojich plavidlách sú sami.

Pre jachtárov sú preteky okolo sveta s názvom Vendée Globe obrovskou výzvou a zároveň skúškou ich schopností. Momentálne za sebou majú 72 dní a na čele jazdí najmladší zo všetkých účastníkov - Francúz Francois Gabart. Ak dotiahne svoje úsilie do konca, dá si síce predčasný, ale zato parádny darček k marcovej tridsiatke.

Zvládne to najmladší v rekordnom čase?

Navyše reálne atakuje rekord prestížneho podujatia. Podľa prepočtov by ho mohol stlačiť nielen pod 80, ale dokonca až na 77 dní. Teraz sa však pretekári z čela nachádzajú v strede Azorskej tlakovej výše a táto oblasť slabého vetra snáď ešte môže zahýbať poradím na špici. Druhý Armel Le Clék stráca na lídra 126 míľ. "Pri pohľade na to, čo nás čaká, nevidím veľa možností, aby som sa zo štvrtého miesta posunul dopredu. Hlavne, aby nikto nemal žiadne problém," telefonuje priamo zo svojho plavidla štvrtý muž priebežného poradia Alex Thompson.

Jachtári teraz smerujú na západnú stranu tlakovej výše, aby sa dostali do priaznivého juhozápadného vetra. Veľkú úlohu hrá počas pretekov dizajn plachiet a nastavenie autopilota. Ten, kto ho najlepšie vyladí, je najrýchleší. Zatiaľ ním je Francois Gabart. O pár dní budeme vedieť, či bude najskôr aj v cieli.

Spravodajská aplikácia Noviny TV JOJ pre iPhone TU. ZADARMO.

Jachty_preteky_okolo_sveta

isifa.com

Súvisiace články