Zatiahnuté
Bratislava
Marcel
20.4.2024
Ďalší škandál na OH! Kladivárka sa tešila z bronzu, ale...
Zdielať na

Ďalší škandál na OH! Kladivárka sa tešila z bronzu, ale...

Protesty čínskej výpravy na Hrách XXX. olympiády v Londýne nepomohli ich kladivárke Čang Wen-siou získať bronzovú medailu, hoci pôvodne figurovala vo výskedkovej listine na tretej pozícii. Rozhodcovská jury po premeraní pokusu nemeckej kladivárky Betty Heidlerovej napokon výsledky zmenila, Heidlerovej dodatočne prisúdila bronz a Ázijčanka skončila štvrtá.

Čang Wen-siou: Som šokovaná!

"Som veľmi smutná a navyše aj šokovaná. Nechápem, že aj po vyhlásení oficiálnych výsledkov sa poradie zmenilo. Tešila som sa zo zisku bronzovej medaily, no radosť trvala veľmi krátko," uviedla Čang Wen-siou, ktorá hodila v piatok večer 76,34 m.

Dvadsaťšesťročná Ázijčanka sa už tešila z druhého olympijského bronzu v kariére, keď rozhodcovia dostali protest nemeckej výpravy. Svetová rekordérka Heidlerová hodila piaty pokus za 77 m, ale pre chybu technického zariadenia ho nedokázali odmerať. Nasledovala diskusia Nemky s rozhodcami a napokon opakovaný pokus, ktorý sa skončil prešľapom.

Heidlerová napokon tretia

Heidlerová sa nevzdala a po súťaži dala ďalší protest. Po chvíli váhania rozhodcovia našli značku, kde dopadlo kladivo z piateho hodu nemeckej reprezentantky a premerali ho ešte raz. Do výsledkov zaznamenali údaj 77,13 m a posunuli Heidlerovú na 3. priečku.

Nasledoval čínsky protest a ďalšie premeriavanie hodu, napokon v oficiálnom komuniké svieti pri Heidlerovej mene výkon 77,12 m. Číňania vo svojom proteste argumentovali, že súťaž nemohla byť regulárna, pretože Čang Wen-siou sa už nemusela sústrediť na posledných pokus, keďže v tom čase už mala istotu bronzu. "Odvolacia komisia protest čínskej výpravy zamietla. Výsledok Betty Heidlerovej upravila o 1 cm na 77,12 m," píše sa v stanovisku IAAF.

Zlato si v súťaži kladivárok vybojovala Ruska Tatiana Lysenková výkonom 78,18 m. Dvadsaťosemročná kladivárka sa vrátila k súťaženiu po dvojročnom dištanci za doping vlani v apríli.

Spravodajská aplikácia Noviny TV JOJ pre iPhone TU. ZADARMO.

SITA

Súvisiace články