Oblačno
17°
Bratislava
Florián
4.5.2024
Slováci na OH. D. Velďáková doskočila do finále trojskoku
Zdielať na

Slováci na OH. D. Velďáková doskočila do finále trojskoku

Slovenská reprezentantka v atletike Dana Velďáková postúpila do finále trojskoku na olympijských hrách v Londýne. V kvalifikácii trojskokaniek splnili limit 14,40 m len štyri pretekárky, ďalšie postupovali do finálovej dvanástky na základe výkonov.

Tridsaťjedenročná členka VŠC Dukla Banská Bystrica dosiahla v druhej sérii 14,22 m, vďaka čomu obsadila v kvalifikácii celkovo 10. priečku.

Prvý platný pokus na olympiáde

Pre Danu Velďákovú to bol vôbec prvý platný pokus na olympijských hrách v kariére, pred štyrmi rokmi v Pekingu trikrát prešliapla a rovnako jej nevyšiel ani prvý londýnsky pokus. V druhom pri podpore vetra 0,8 m/s dosiahla napokon postupových 14,22 m, v treťom pokuse jej namerali 13,84 m. V kvalifikácii predviedla najlepší výkon Oľga Rypakovová z Kazachstanu, ktorá v tretej sérii doletela na 14,79 m.

Finále jej neodvial ani silný vietor na štadióne

"Dnes to boli veľmi náročné preteky. Vietor v kotli štadióna strašne fúkal. Mne fúkalo trochu do chrbta, čomu som bola rada, aj keď som si hovorila, aby mi fúkal proti. Prvý pokus bol asi najlepší, síce s prešľapom, ale dopadla som za 14,50 m, čo ma veľmi potešilo. Vedela som, že môžem bojovať o finálovú dvanástku. Druhé pokusy väčšinou skáčem, napokon bol dobrý a postupový. Pri treťom mi fúkol silný protivietor, chcela som veľmi skočiť, bola som ďaleko, natiahla som odraz, a preto dopadol skok ako dopadol. Po druhom pokuse som ešte nevedela, či bude 14,22 m stačiť na postup. Súperky skákali dosť dobre. Chcela som v záverečnej sérii skočiť aspoň 14,30 m, ale napokon stačilo aj 14,22," povedala Dana Velďáková a doplnila: "Finále je za dva dni, budem v ňom bojovať. Sektor je fantastický, len vietor v ňom je nepríjemný. Nečakala som, že na úvod olympijských atletických bude v hľadisku toľko ľudí."

Výsledky - trojskok (limit 14,40): 1. Oľga Rypakovová (Kaz.) 14,79, 2. Kimberly Williamsová (Jam.) 14,53, 3. Yamile Aldamová (V. Brit.) 14,45, ... 10. Dana Velďáková (SR) 14,22 - postúpila do finále

Spravodajská aplikácia Noviny TV JOJ pre iPhone TU. ZADARMO.

sita, Dana Velďáková na OH

Súvisiace články