Polojasno
14°
Bratislava
Ingrida
8.5.2024
Najpomalší skifár sveta Issaka (35): Bol to zážitok
Zdielať na

Najpomalší skifár sveta Issaka (35): Bol to zážitok

Hamadou Djibo Issaka, prvý nigerský veslár, ktorý sa kedy predstavil na olympijských hrách, sa stal miláčikom fanúšikov v Londýne. V skife došiel vo všetkých troch jazdách s obrovským odstupom za svojimi súpermi a časy tridsaťpäťročného bývalého plavca dokonca mali klesajúcu tendenciu.

Veslovanie videl v časopise

Issaka začínal ako plavec, veslovanie videl iba v časopise a prvú loď si postavil z materiálov, ktoré našiel vo svojej dedine. Olympijská premiéra nebola jednoduchá. "Po štarte som sa sústredil iba na jedinú vec. Aby som sa hneď s loďou neprevrátil. Potom mi to už išlo celkom dobre," povedal Issaka. 

Nigerský veslár však počas prípravy na olympijské hry nemal na ružiach ustlané, vo svojej rodnej krajine musel trénovať v rybárskom člne. Keď si prvýkrát sadol do skutočnej pretekárskej lode, tá sa s ním prevrhla. "Som však dobrý plavec, tak to nebol žiadny problém," smial sa a pokračoval: "S takýmito loďami nemám skúsenosti, keďže v Afrike žiadne podobné nemáme. Moja technika nie je dobrá, trénujem ešte len tri mesiace a dvojkilometrovú trať som vo svojom živote absolvoval len šesť- či sedemkrát."

Najpomalší skifár týchto OH

Po OH v Londýne však Medzinárodný olympijský výbor MOV zašle do Nigeru štyri pretekárske lode aj s príslušenstvom. Miestni športovci sa tak budú môcť na Hry XXXI. olympiády v Riu de Janeiru pripravovať v zlepšených podmienkach.

Hamadou Djibo Issaka sa v olympijskom kanáli predstavil dokopy trikrát. V sobotňajšej rozjazde sa v cieli objavil v čase 8:25,56 min, v nedeľu v opravnej jazde finišoval o štrnásť sekúnd neskôr, v utorňajšom I. E/F-semifinále už za svojim olympijským maximom zaostal o 42 sekúnd.

Zatiaľ je suverénne najpomalším skifárom tohtoročných OH. Zmeniť sa to môže už iba v piatkovom F-finále o 31. - 33. miesto, v ktorom budú jeho súpermi ďalší dvaja Afričania - Paul Etia Ndoumbe z Kamerunu a Aymen Mejri z Tuniska.

Spravodajská aplikácia Noviny TV JOJ pre iPhone TU. ZADARMO.

SITA

Súvisiace články