Polojasno
12°
Bratislava
Marcel
20.4.2024
OH 2012: Medaily strážia v londýnskom Toweri
Zdielať na

OH 2012: Medaily strážia v londýnskom Toweri

Medaily, o ktoré sa bude bojovať na olympijských hrách v Londýne, uložili do bezpečnostných trezorov na hrade Tower. Od pondelka budú v Toweri ležať až do 28. júla, keď sa rozdajú prvé kolekcie cenných kovov. Celkovo sa v útrobách známej londýnskej pevnosti nachádza 4 700 cenných kovov.

Okrem olympijských medailí uskladnili v Toweri aj kovy pre paralympijské hry. "Je skvelé, že sme medaily uložili v bezpečí Toweru. Pre športovcov znamenajú tisícky hodín tréningov a odriekania. Sú synonymom najvyššieho športového úspechu," povedal podľa BBC predseda organizačného výboru Sebastian Coe.

V Toweri strážia najväčšie poklady britského kráľovstva

Vrátane korunovačných klenotov. Medaily pre OH 2012 razili v Kráľovskej mincovni v Llantrisante v južnom Walese. Celý proces razby bol pod prísnou kontrolou, aby každá medaila spĺňala vysoké štandardy. Celkovo vyrobili 4 700 cenných kovov, ktoré následne v Londýne 2012 odovzdajú počas 805 ceremoniálov. Zlato, striebro a meď na výrobu medailí dodala ťažobná spoločnosť Rio Tinto. Multinárodná skupina so sídlami v Londýne a austrálskom Melbourne sa postarala o vzácne kovy pre medaily už na zimných olympijských hrách 2002 v Salt Lake City. Dodávka pre Londýn pochádza z bane na meď Kennecott Utah pri Salt Lake City a z ložiska Oyu Tolgoi v Mongolsku.

Výroba jednej medaily trvala približne 10 hodín

Každú vyrazili pätnástimi údermi špeciálneho lisu. Po každom piatom údere sa medaila dostane na špeciálny pás cez pec s teplotou 400 °C.

Dizajn medailí pre olympijské i paralympijské hry predstavili už začiatkom roka 2011. Cenné kovy budú najťažšie v histórii letných verzií olympijských hier. Priemer majú 85 milimetrov a váhu 400 gramov, pochádzajú z dielne britského výtvarného umelca Davida Watkinsa. Viacnásobní medailisti teda budú mať čo robiť, ak sa budú chcieť pýšiť všetkými kovmi naraz. Watkins na jednej strane využil motív moderného loga OH 2012, na druhej zase v protiklade k nemu postavu antickej bohyne víťazstva Niké na pozadí starovekého štadióna v gréckej Olympii. Logo OH sa vyníma na pozadí štvorca a dynamicky pôsobiacich prekrížených čiar pripomínajúcich oštepy či lúče, medzi nimi sa vinie stuha symbolizujúca rieku Temžu.

Jediným sklamaním pre olympijských víťazov môže byť informácia o skutočnom zložení najvzácnejšieho kovu. Tvorí ho 92,5 percent striebra a iba 1,34 percenta zlata.

Spravodajská aplikácia Noviny TV JOJ pre iPhone TU. ZADARMO.

SITA

Súvisiace články