Jasno
17°
Bratislava
Konštantín
19.9.2024
Polc chce zorganizovať Svetovú sériu v mestskom zjazde
Zdielať na

Polc chce zorganizovať Svetovú sériu v mestskom zjazde

Horský cyklista Filip Polc má v pláne zorganizovať Svetovú sériu mestských zjazdov, pričom jedna zo zástavok má byť aj v Bratislave. Slovenský špecialista na mestský zjazd, ktorý prestúpil do tímu Evil Bikes, to uviedol po nedávnych úspechoch v Južnej Amerike.

Polc nehovoril o meste na Dunaji náhodou, napokon už v roku 2001 tu zorganizoval mestský zjazd z Bratislavského hradu na Kamenné námestie. "V roku 2001 z toho bolo v Bratislave veľmi vydarené podujatie, páčilo sa aj ľuďom," povedal čoskoro 30-ročný cyklista v rámci novinárskeho dopoludnia na výstave Motocykel a Cyklo show v bratislavskej Inchebe. "Horská cyklistika patrí síce skôr do prírody, ale mestské zjazdy prežívajú boom po celom svete, nielen v Južnej Amerike. A príde to aj ku nám, veď čo je zlé na to, keď si ľudia v meste pri pivku pozrú kvalitné športové výkony a divácky atraktívne pasáže. Svetový pohár má síce svoje čaro, ale Svetová séria by bola ešte atraktívnejšia. Mám taký medzinárodný projekt, ktorý pozostáva zo 4-5 svetových destinácií, pričom súčasťou by mali byť aj preteky v Bratislave. Musím zohnať na to investora, ale jazdil som napríklad aj v Japonsku, takže v kontaktoch s organizátormi a výberom miest problém nevidím."

Čoskoro 30-ročný cyklista z Pezinka robí vo svete už dlhší čas dobré meno rodnej krajine. Inak tomu nebolo ani začiatkom tohto kalendárneho roka. Najskôr obsadil v mestskom zjazde v kolumbijskom Manizalese 2. miesto, potom ovládol 10. ročník prestížneho podujatia v brazílskom Santose a na záver juhoamerického turné skončil v čílskom Valparaise už s novým karbónovým "bajkom" druhý. "V Chile som urobil len jedno minimálne zaváhanie pri dopade, ale stálo ma to víťazstvo. Stratil som asi dve sekundy a v cieli na víťaza potom sedem desatín sekundy. Takže som bol nespokojný, pretože vždy chcem byť prvý," povedal "Polcster", ktorý na adresu nového bicykla dodal: "Je asi o 1,5 kg ľahší, čo je dosť podstatný údaj. Má lepšie vlastnosti a viac sa dokáže prispôsobiť v rozbitom teréne. Geometria bicykla zostala zachovaná, ale stále sú tam malé rozdiely oproti môjmu pôvodnému biku. Pomaly si však na toho krásavca zvykám."

Polc pripravuje aj čisto slovenský projekt vo východnej časti republiky, kde chce vybudovať horskú dráhu. Slovenský profesionál, ktorý vymenil stajňu MS-Racing za americko-španielsky tím Evil Bikes, je pripravený odovzdať svoje odborné a športové skúsenosti mladším a zanieteným krajanom.

Najčítanejšie