Jasno
23°
Bratislava
Jarmila
28.4.2024
Svitko so šancou na historické maximum Slováka na Dakare
Zdielať na

Svitko so šancou na historické maximum Slováka na Dakare

Motocyklista Štefan Svitko potvrdzuje aj napriek nepríjemnému zraneniu výbornú formu na vrcholiacom motoristickom sviatku Rely Dakar.

Vo štvrtkovej 11. etape obsadil desiatu priečku a v priebežnom hodnotení sa posunul už na výbornú štvrtú pozíciu. Slovák sa až šesťkrát zmestil do elitnej desiatky, v deviatej etape bol tretí, čím si vylepšil osobné dakarské maximum. Zaujímavosťou je, že ako jediný z prvých dvanástich mužov celkového poradia ešte nemá na konte žiadnu penalizáciu. Aj tento faktor zatiaľ rozhoduje o tom, že 29-ročný rodák zo Žaškova má reálnu šancu stať sa najvyššie umiestneným Slovákov v konečnej klasifikácii. Doteraz najlepším výsledkom bolo deviate miesto Jaroslava Katriňáka v roku 2007.

"Počas stredajšej etapy, keď som išiel dolu dunou, som zrazu zacítil akoby sa mi niečo v ramene roztrhlo a začalo ma to bolieť. Večer sme išli k lekárovi a na röntgene mi povedali že mám roztrhnutý sval na pravom ramene. Toto sa mi stalo pred rokom na motokrose v Maďarsku, keď som spadol na plece. Vtedy mi lekár povedal, že to mám len udreté, asi som to mal roztrhnuté a teraz sa to prejavilo. Následne som v noci od bolesti ani nespal, ale našťastie som štvrtkovú etapu odjazdil. Ešte tri nejako musím zvládnuť," komentoval Štefan Svitko na svojej oficiálnej webstránke.

Lídrom priebežného poradia je Cyril Despres o približne 80 sekúnd pred Marcom Comom, títo dvaja jazdci sa pobijú o celkové prvenstvo. Tretí Helder Rodrígues zaostáva už o 1:08:40 h, práve za Portugalčanom figuruje Svitko s mankom vyše 26 minút. Najlepší nováčik Rely Dakar 2010 si však musí dať pozor na jazdcov nachádzajúcich sa za ním, Jordi Viladoms je pozadu o necelé štyri minúty.

"Nestanovil som si veľké ciele, pretože nemá význam mať veľké oči a byť potom sklamaný. Chcel by som predovšetkým absolvovať Dakar v zdraví, dokončiť a prípadne vylepšiť svoje kariérne maximum," povedal Štefan Svitko pred odletom do Južnej Ameriky, pre oficiálnu internetovú stránku prestížneho púštneho dobrodružstva však priznal isté ambície: "Minuloročný Dakar bol pre mňa hrozný, bol som priebežne siedmy, no musel som odstúpiť. Verím, že som dobre pripravený a miesto v prvej desiatke by ma veľmi potešilo."

tasr

Súvisiace články