Skoro jasno
14°
Bratislava
Soňa
28.3.2024
Rely Dakar: veľké ľudské príbehy i mediálne šialenstvo
Zdielať na

Rely Dakar: veľké ľudské príbehy i mediálne šialenstvo

Najnáročnejšiu rely na svete bude vysielať 70 televíznych spoločností do 190 krajín sveta. Komu sa tieto čísla zdajú nízke, tak tu je je ešte jedno. Rely Dakar vlani sledovalo 5 miliónov ľudí, jej 34. ročník by malo vidieť ešte viac! A k tomu ešte pripočítajte ďalších, ktorí nespustia oči z internetu.

Je jasné, že nuda pri reportážach o Rely Dakar nehrozí. Náročné podujatie totiž denno-denne ponúka poriadnu dávku adrenalínu ale aj bolesti. Na druhej strane aj dôkazy o ľudskej odhodlanosti a vytrvalosti. A počas 9000 km ich bude viac ako dosť.

Juhoamerické motoristické dobdrodružsvto, ktoré odštartuje 1. januára je jednoducho veľký biznis aj pre médiá. V televízii o boji 465 pretekárov z 50 štátov s kilometrami i pieskom odvysielajú takmer 1200 hodín. Keď to prepočítate, tak 14-dňové podujatie zaplní celodenný program počas 50 dní. A to už ani náhodou nie je maličkosť!

Aj v prípade podujatia v Južnej Amerike platí, že by sa o ňom dalo napísať hneď niekoľko kníh a to ešte pred štartom. Ich kapitoly by tvorili príbehy jednotlivých pretekárov.

Tak napríklad - Matthew Lagrive si musel pred týmto ročníkom rely urobiť vodičský preukaz. Inak by sa na štart nedostal. Na tom by možno nebolo nič zaujímavé, keby tento Francúz nebol 4-násobným majstrom sveta cestných motocyklov!

A jeho krajan Gilles Gard sa zasa rozhodol motivovať všetkých, ktorí bojujú s rakovinou. Sám nad touto zákernou chorobou v roku 2001 vyhral: "Chcem im ukázať, že každý z nich môže zvíťaziť ak bude veriť v seba samého."

Pozornosť budú pútať aj ďalší. Deväťnásobný víťaz Rely Dakar Stéphane Peterhansel no i 11 zástupkýň nežného pohlavia.

Súvisiace články