Polojasno
12°
Bratislava
Jaroslava
26.4.2024
Rely Dakar: Opäť ťažší, opäť nebezpečnejší
Zdielať na

Rely Dakar: Opäť ťažší, opäť nebezpečnejší

Každý rok sľubujú organizátori najťažších motoristických etapových pretekov na svete, že budú opäť o niečo náročnejšie. A každý rok tento sľub aj dodržia. Výnimkou nie je ani 34. ročník slávnej rely Dakar. Úctu - a u niekoho aj hrôzu - vzbudzuje už len ten fakt, že na účastníkov čaká 9000 km!

Po prvý raz v novodobej histórii bude mať náročné podujatie štart v jednom meste  (Mar del Plata) a cieľ v inom (Lima).  Počas 14 dní motorky, štvorkolky, autá i kamióny zavítajú do troch krajín. Okrem Argentíny a Chile aj do Peru, ktorá je 33. krajinou, cez ktorú rely pôjde.

"Čo čaká na súťažicich? Veľká pestrosť ťažkých úsekov. Cesty-necesty, horské priesmyky i púštne a piesčité etapy, ktoré budú viac pripomínať Afriku," povedal pri prezentácii trate na rok 2012 riaditeľ podujatia Etienne Lavigne.

Jednoducho, opäť to bude poriadna fuška. A o náročnosti jednotlivých etáp svedčí aj fakt, že hneď v piatich organizátori oddelili trasy áut, kamiónov a motoriek.

"Tuším, že stroje dostanú oveľa viac zabrať ako vlani a že to bude poriadna zaberačka," zamyslel sa nad mapkou najskúsenejší zo slovenských účastníkov Ivan Jakeš.

Piesok, piesok a opäť piesok v pekle zvanom Atacama. Duny vysoké aj 800 metrov. Počas dňa veľké horúčavy, v noci chlad. A potom zasa prevýšenie. Tentoraz sa pôjde až výšky 4700 metrov nad morom.

"Duny už poznáme. Zažili sme biele, žlté aj čierne. Vieme, čo dokážu spôsobiť. No Peru bude, podľa mňa, tým najhorším. Tam nikto z nás nebol, tento úsek nikto nepozná," pridáva Jakeš.

A práve v Peru čakajú na pretekárov etapy, považované za najnáročnejšie: dvanásta z Arequipa do Nasca (246 km) a trinásta z Nasca do Pisca (276 km). V nich by sa malo rozhodovať alebo rozhodnúť o umiestnení na tých najvyšších priečkach.

Na regeneráciu nebudú mať súťažiaci veľa času. Voľno je iba jeden deň  a to 8. januára, teda po absolvovaní polovice naplánovaných úsekov.

Upozornení na ich obtiažnosť sa objavilo niekoľko. Jedno pridal aj 6-násobný víťaz v kategórie kamiónov, Monsieur Dakar, Čech Karel Loprais:

"Veľa krátkych špeciálok. Budú pomalé a technické, a tak je jasné, že ich úskalie bude niekde inde."

To tuší aj štvorica Slovákov, ktorá sa 1. januára postaví na štart podujatia. Jakeš, Svitko, Čipka a Zaťko to však chcú zvládnuť. Bez zranenia. A 15. januára si v cieli  vydýchnuť i oslavovať.

dakar.com

Súvisiace články