Polojasno
12°
Bratislava
Marcel
20.4.2024
Lintner veril v obrat proti Fínom do poslednej minúty
Zdielať na

Lintner veril v obrat proti Fínom do poslednej minúty

Zdroj: TASR

Tridsaťtriročný rodák z Trenčína hokejista Richard Lintner, ktorý má doma zlato z MS 2002 v Göteborgu a bronz z MS 2003 v Helsinkách, pri sledovaní sobotňajšieho stretnutia Slovensko - Fínsko (1:2) až do poslednej minúty veril, že Slováci otočia nepriaznivý stav súboja.

Táto jeho viera bola podložená veľkou ofenzívnou skúsenosťou slovenských hráčov, ktorí sa v tomto meraní síl s reprezentáciou "suomi" predstavili na ľade. Žiaľ, nestalo sa a zverenci hlavného trénera Glena Hanlona definitívne prišli o šancu dostať sa medzi osmičku najúspešnejších tímov MS 2011. V pondelok 9. mája o 12.15 h ich čaká posledný súboj na týchto MS s Dánskom. Taký katastrofický scenár pred majstrovstvami sveta v Bratislave a Košiciach (29. apríla - 15. mája) určite nečakal ani ten najväčší pesimista.

„Viem sa vžiť do kože chlapcov. Viem si predstaviť, ako sa cítia," povedal 105-násobný reprezentant Slovenska, ktorého na tento svetový šampionát nepustilo zranenie obličky. "Je to veľmi ťažká situácia, keď človek vie, že na ľade odovzdal v podstate všetko - a celé to jeho úsilie prakticky vyšlo navnivoč, výsledok je úplne zlý. Výsledkom jeho snahy je vlastne neúspech," konštatoval odchovanec trenčianskeho hokeja a pokračoval: "V športe mnohokrát rozhodujú úplne drobné detaily - a hokej je v tomto smere úplne špeciálny. Skutočnosť, že sme mali domáce prostredie, nám pri danom vývoji skôr uškodilo ako pomohlo. Je to škoda, že na takom obrovskom hokejovom sviatku, aký sa teraz deje na Slovensku, budú záverečné boje MS bez Slovenska. Je to obrovská škoda.“

Skúseného hokejového harcovníka, ktorý okrem slovenskej najvyššej ligovej súťaži pôsobil aj v zámorskej NHL, ruskej KHL, švédskej Elitserien a švajčiarskej NLA, z hľadiska stratégie v prejave "hanlonovcov" nič neprekvapilo. Dianie na klzisku viac-menej predpokladal tak, ako sa veci napokon aj udiali. "Predpokladal som, že naši hráči sa budú snažiť zaistiť a prehustiť stredné pásmo a nejakým spôsobom budú súperovi kradnúť puky a po ich získaní pôjdu do prečíslenia. To sa im však až tak nedarilo... Myslím to dostávanie sa do prečíslenia. To stredné pásmo sme zabezpečili dobre. Pozitívne na zápase s Fínskom tiež bolo, že sme premenili presilovku v I. tretine. Navyše, aj pohyb hráčov bol oveľa živší ako v druhej polovici v zápase s Čechmi. Čo teda rozhodlo o tom, že sme doma prehrali ďalší veľmi dôležitý zápas? Chýbal nám kúsok umu alebo športového šťastia, aby sme strelili druhý gól. Ten by nám za stavu 1:0 veľmi pomohol. Tento cieľ sa nám nepodarilo splniť. Fíni v podstate využili naše chvíľkové zaváhanie a otočili zápas. V poslednej tretine to už bolo veľmi ťažké. Bolo už nad naše sily opäť strhnúť vedenie na voju stranu," povedal Richard Lintner na margo prehratého súboja, ktorý definitívne pochoval aj teoretické úvahy a kalkulácie o postupe medzi osem najlepším tímov.

„Norma tri góly v hokeji nie je až tak málo. V princípe to nie je až taký problém," reagoval skúsený obranca na otázku, čím si vysvetľuje, že Slováci na týchto MS mali normu tri góly na zápas a viac nedokázali dať ani tie najväčšie ofenzívne hviezdy NHL v slovenskom drese.

"Možno tie stále omieľané presilové hry, ktoré nám nešli, tie nás pripravili o lepšie výsledky na MS. Ak by sme z nich dokázali dať góly, pomohlo by nám to zvrátiť vývoj v mnohých zápasoch. To sa nám ale nepodarilo. Navyše, okrem zápasu s Fínskom sme v každom stretnutí inkasovali prvý gól. Súper stále viedol, takže východisková pozícia v každom zápase bola pre našich hráčov náročná. To podľa mňa oberalo chlapcov o sily, ktoré im chýbali v závere zápasov," pokúsil sa majster sveta z MS 2002 v Göteborgu odhaliť príčinu série štyroch tesných prehier A-tímu SR na aktuálnom svetovom šampionáte pred zrakmi vlastných priaznivcov.

"S akými pocitmi očakávame posledné vystúpenie Slovákov na MS 2011 v domácom prostredí s Dánmi? To je úplne jednoduché. Chlapci sa budú opäť snažiť odovzdať všetko, čo je v ich silách. Tak, ako doteraz hrali o česť a o slovenský dvojkríž, tak budú hrať aj proti Dánom. Teraz sa podľa mňa budú dupľovane snažiť, aby konečne opäť vyhrali. Už je jasné, že sa nedostanú do prvej osmičky, takže účinkovanie na tomto svetovom šampionáte určite budú chcieť ukončiť víťazstvom, ktoré v súčasnej situácii veľmi potrebujú," zdôraznil 33-ročný Trenčan Richard Lintner, ktorý dianie na ľade bratislavskej Orange arény pozorne sleduje z pozície televízneho spolukomentátora.

Súvisiace články