Oblačno
22°
Bratislava
Blažena
11.5.2024
Výnimočná generácia Fínov nevyradila. Sen slovenských hokejistov o medaile skončil gólom v predĺžení
Zdielať na

Výnimočná generácia Fínov nevyradila. Sen slovenských hokejistov o medaile skončil gólom v predĺžení

GÖTEBORG / Slovenskí hokejoví reprezentanti do 20 rokov prehrali vo štvrťfinále juniorských MS s Fínskom 3:4 po predĺžení. Suomi rozhodli o triumfe už po 24 sekundách extra času, keď skóroval Jere Lassila. Slováci neukončili čakanie na postup do semifinále MS 20, naposledy sa dostali medzi najlepšiu štvorku v roku 2015.

​Slováci v napínavom dueli držali s Fínmi krok, odpovedali aj na gól v poslednej minúte, čím si vybojovali predĺženie.

Skóre duelu otvoril v úplnom závere prvej časti kapitán Adam Sýkora, ktorý skóroval dve desatiny sekundy pred sirénou. Severania sa presadili v úvode druhej aj tretej tretiny vďaka Tommimu Männistövi a Lennimu Hämeenahovi. Dalibor Dvorský vyrovnal, ale Fínov poslal 94 sekúnd pred koncom tretej časti opäť do vedenia Aleksanteri Kaskimäki. Filip Mešár v hre bez brankára vyrovnal na 3:3, no v predĺžení Lassila rozhodol o postupe súpera.

Za najlepšieho hráča Slovenska v zápase vyhlásili kapitána Adama Sýkoru. Do najlepšej trojice slovenského tímu na MS "20" sa dostali brankár Adam Gajan, obranca Maxim Štrbák a útočník Servác Petrovský.

Slovenská "dvadsiatka" sa na juniorskom šampionáte dostala medzi najlepšiu štvorku trikrát v histórii. Naposledy si v semifinále zahrala pred deviatimi rokmi, na MS 2015 tím s Denisom Godlom, Erikom Černákom, Martinom Réwayom či Petrom Cehlárikom získal bronzové medaily, keď v súboji o 3. miesto zdolal Švédsko 4:2. Zopakoval tak predtým jediný medailový úspech zo šampionátov tejto vekovej kategórie. V roku 1999 sa partia okolo Jána Lašáka, Mariána Gáboríka a Ladislava Nagya tešila rovnako z bronzu.

        MS do 20 rokov, štvrťfinále:

        SLOVENSKO – Fínsko 3:4 pp (1:0, 0:1, 2:2 - 0:1)

        Góly: 20. Sýkora (Mešár), 48. Dvorský (Pekarčík), 60. Mešár (Štrbák, Dvorský) – 23. Männistö, 41. Hämeenaho (Lassila, Naukkarinen), 59. Kaskimäki (Helenius), 61. Lassila (Salin, Nyman). Rozhodovali: Eriksson (Švéd.), Pearce (Kan.) – Heffner (Nem.), Faucher (Kan.), vylúčení: 1:2 na 2 min, presilovky a oslabenia: 0:0.
        SLOVENSKO: Gajan – Štrbák, Nátny, Kmec, Žabka, Radivojevič, Pišoja, Moško – Mešár, Petrovský, Sýkora – Mišiak, Dvorský, Pekarčík – Žlnka, Repčík, Honzek – Císar, Dej, Kukumberg – Suchý
        Fínsko: Kokko – Kulonummi, Pulkkinen, Salin, Pieniniemi, Kangas, Kärki, J. Väisänen – Hämeenaho, Lassila, Naukkarinen – Nyman, Helenius, Kaskimäki – Halttunen, Keskinen, Männistö – Hemming, Bau, Koskipirtti – Kumpulainen

Súvisiace články