Jasno
21°
Bratislava
Viola
18.5.2024
Hanlon privítal štyroch nováčikov,proti Lotyšom bez hráčov z NHL
Zdielať na

Hanlon privítal štyroch nováčikov,proti Lotyšom bez hráčov z NHL

Bondra rokuje s hráčmi NHL

Hanlon uplynulý víkend zažil premiérové víťazstvo na slovenskej striedačke, keď jeho tím zdolal počas prípravného kempu v Nemecku najprv Švajčiarsko 3:2 a rovnakým výsledkom, no po predĺžení aj domácu reprezentáciu. Kormidelník po druhom bloku prípravy opäť pristúpil k zmenám v kádri, keď sa s mužstvom rozlúčila dvojica útočníkov Tomáš Záborský a Roman Tománek a nahradila ich štvorica nových hráčov. Účasť v Nemecku prisľúbili aj obranca Andrej Sekera z Buffala Sabres, z Colorada brankár Peter Budaj a útočník Marek Svatoš, ktorí vypadli v prvom kole play off NHL. V dvojzápase s Lotyšskom však ešte nenastúpia. "Určite nastúpia dvaja noví hráči Gron a Dravecký, no nemyslím si, že Svatoš, Sekera či Budaj tu budú, aby mohli hrať," povedal Hanlon. Na šampionáte by mohol posilniť tím aj Michal Handzuš, ale hráč Los Angeles Kings sa ešte definitívne nerozhodol. "Peter Bondra s ním hovoril, no Michal nás požiadal o pár dní na rozmyslenie. Rešpektujeme to a mali by sme s ním hovoriť dnes alebo zajtra," dodal hlavný kormidelník.

V piatok dorazia do kempu v Skalici aj Sekera s Romanom Kukumbergom, ktorý tento týždeň získal s AK Bars Kazaň Gagarinov pohár. Sekera by sa mal zapojiť do tréningu, no Kukumberg má menšie zdravotné problémy. "Roman Kukumberg príde v piatok, no má menšie zranenie. Navštívi našich doktorov a ak bude môcť trénovať, je to výborné," povedal kormidelník. Hanlon po zápasoch s Lotyšskom oznámi káder na MS, v ktorom by malo byť 20 korčuliarov a traja gólmani. Kým medzi korčuliarmi bude ešte boj o miestenky, v brankárskej otázke má tréner už jasno: "Máme troch brankárov, ktorí pôjdu s nami do Nemecka. Je to Hamerlík, Staňa a Budaj, všetci sú veľmi dobrí. Uvidíme ako to pôjde proti Lotyšsku a potom rozhodneme o ich poradí." Hanlon neustále sleduje aj zámorskú NHL a udivili ho výkony Jaroslava Haláka v Montreali Canadiens: "Ešte nikdy v živote som nevidel nič také. Brankári majú tak jeden dva také zápasy v sérii, no nikdy toľko zákrokov. Sme veľmi radi, že sa mu darí, no ak mám byť úprimný, radšej by som bol, keby bol tu v našom kempe," dodal so smiechom.

Stanislav Gron i Vladimír Dravecký prišli do Skalice so štatútom nových majstrov republiky. "Majstrovské oslavy samozrejme dopadli dobre, ale už toho bolo dosť a včerajším vyvrcholením to skončilo. Cítim sa dobre, len trošku na nervy z tých osláv, ale myslím si, že to bude v pohode. Jeden dva tréningy a zase som naspäť," povedal Vladimír Dravecký. "Reprezentačná pozvánka ma potešila. Teraz treba podať čo najlepší výkon a uvidí sa po zápase v pondelok," komentoval svoje šance na účasť v Nemecku.  "Ešte by som si chcel na chvíľu predĺžiť tú sezónu, uvidíme, či sa to podarí. Neviem aké mám šance, nikoho som sa na to nepýtal. Zahrám, čo môžem a keď pôjde, tak pôjdem," pridal sa druhý slovenský majster Gron. Zlato získal aj tretí útočník Rastislav Špirko, ktorý s Pardubicami triumfoval v českej extralige, naopak Branislav Konrád má dosiahol so Slovanom "iba" na striebro.

Slováci absolvujú ešte vo štvrtok večerný tréning, potom ich čakajú ďalšie dva dni prípravy a v nedeľu o 17.00 odohrajú na zimnom štadióne v Skalici prvý súboj s Lotyšskom. O deň neskôr ich čaká záverečná herná previerka pred svetovým šampionátom s tým istým súperom. Odlet na MS je na programe vo štvrtok 6. mája a v A-skupine sa Slovensko stretne s úradujúcim majstrom Ruskom, ďalej Bieloruskom a Kazachstanom.

Nominácia SR na posledný blok prípravy a dvojzápas s Lotyšskom:

brankári - Rastislav Staňa (Severstal Čerepovec/Rus., KHL), Peter Hamerlík (HC Oceláři Třinec/ČR), Branislav Konrád (Slovan Bratislava)
obrancovia - Dominik Graňák (Rögle BK, Švéd.), Tomáš Starosta (Neftechimik Nižnekamsk/Rus. KHL), Richard Lintner (Dinamo Minsk, Biel./KLH), Ivan Švarný (HC Litvínov/ČR), Peter Frühauf (HC 05 B. Bystrica), Tomáš Slovák (Avtomobilist Jekaterinburg/Rus.,KHL), Vladimír Mihálik (Norfolk Admirals/AHL), Ivan Majeský (Skelleftea/Švéd.)
útočníci - Marek Zagrapan (Severstal Čerepovec/Rus.,KHL), Michal Chovan (HKm Zvolen), Miroslav Zálešák (HK36 Skalica), Ivan Čiernik (Kölner Haie/Nem.), Tomáš Bulík (HC 05 B. Bystrica), Tomáš Tatar (Grand Rapids Griffins/AHL), Marek Bartánus (MHK 32 L. Mikuláš), Marcel Haščák (HK ŠKP Poprad), Richard Pánik (Norfolk Admirals/AHL), Andrej Podkonický, Milan Bartovič (obaja Liberec/ČR), Michal Macho (Mladá Boleslav/ČR), Stanislav Gron, Vladimír Dravecký (obaja HC Košice), Rastislav Špirko (HC Eaton Pardubice)

Súvisiace články