Skoro jasno
17°
Bratislava
Soňa
28.3.2024
Kanaďania do finále proti Fínom, Čechov čaká súboj o bronz
Zdielať na

Kanaďania do finále proti Fínom, Čechov čaká súboj o bronz

BRATISLAVA / V nedeľňajšom finále 83. majstrovstiev sveta na Slovensku proti sebe nastúpia hokejisti Fínska a Kanady. Fíni v sobotu popoludní vyradili Rusov (1:0), Kanaďania si rovnako na Zimnom štadióne Ondreja Nepelu v Bratislave podvečer poradili s Čechmi (5:1).

Kanada si vo finále zahrá po ročnej pauze, v Kolíne nad Rýnom 2017 získala striebro. Česi sa predstavili v semifinále prvýkrát od domáceho šampionátu v roku 2015, na medailu čakajú od Helsínk 2012. Ich súperom v boji o bronz bude ruská "zborná". Finálový súboj medzi Kanadou a Fínskom sa v Bratislave uskutoční v nedeľu od 20.15 h, duel o bronz Rusko - Česko už od 15.45 h.

​Miernu optickú prevahu v prvej tretine síce mali českí hokejisti, ale z gólu sa už v 6. min radovali Kanaďania - obranca Troy Stecher si prebral puk na útočnej modrej, potiahol ho po pravom krídle, pred bránkou našiel hokejku Marka Stona a ten ho tečoval k bližšej žŕdke. Česi potom nevyužili dve presilovky, počas ktorých previedol dobré zákroky brankár Matt Murray. Zámorský tím mal výborný vstup do druhej časti, keď už po desiatich sekundách Darnell Nurse obkorčuľoval českú bránku a puk zasunul za Patrika Bartošáka. Ten kapituloval aj v 26. min, Jonathan Marchessault na šiel z pravej strany úplne voľného Pierra-Marca Duboisa a Kanada viedla 3:0. Po treťom inkasovanom gól šiel Bartošák na striedačku a nahradil ho Pavel Francouz. Česi sa snažili čo najskôr zdramatizovať zápas, ale v 32. min neskončil v bránke súpera teč Radka Gudasa a v posledných sekundách druhej tretiny neuspeli ani Michael Frolík a Tomáš Zohorna.

Tretia časť sa niesla v snahe Čechov aspoň skorigovať semifinálovú prehru, ale Francouza po peknej kombinačnej akcii prekonal Kyle Turris a po sóle aj Thomas Chabot. Českí fanúšikovia sa dočkali až v 54. min, keď T. Zohorna unikol kanadskej defenzíve a skóroval strelou pod hornú žŕdku, upravil na konečných 1:5. V závere si už Kanaďania pohodlne ustrážili náskok, diváci mali možnosť sledovať niekoľko šarvátok.

Majstrovstvá sveta 2019 v ľadovom hokeji - sobota:

SEMIFINÁLE (Bratislava)

Kanada - Česko 5:1 (1:0, 2:0, 2:1) - Kanada postúpila do finále
Góly: 6. Mark Stone (Stecher), 21. Nurse (Couturier), 26. Dubois (Marchessault, Mark Stone), 47. Turris (Mantha), 53. Chabot (Henrique, D. Strome) - 54. T. Zohorna (Kolář)
Vylúčení: 6:3 na 2 min, presilovky a oslabenia: 0:0, rozhodovali: Kaukokari (Fín.), Tufts (USA) - Lazarev (Rus.), Sormunen (Fín.), 9085 divákov

Zostavy:
Kanada: M. Murray - Nurse, Severson, Chabot, Stecher, Theodore, Fabbro, P. Myers - Marchessault, Dubois, Mark Stone - Cirelli, Couturier, S. Reinhart - McCann, Turris, Mantha - Henrique, D. Strome, Joseph - Jost
Česko: Bartošák (26. Francouz) - D. Musil, Hronek, Moravčík, Gudas, Rutta, Kolář, Zámorský - Frolík, Simon, Voráček - Palát, Faksa, Jaškin - D. Kubalík, Jan Kovář, Gulaš - J. Vrána, T. Zohorna, Řepík - H. Zohorna

Súvisiace články