Zatiahnuté
11°
Bratislava
Jela
19.4.2024
Slováci rozdrvili Britov 7:1
Zdielať na

Slováci rozdrvili Britov 7:1

Archívne video

BRATISLAVA,KOŠICE / Slovensko vyhralo vysoko nad Veľkou Britániou 7:1. Domáci reprezentanti vstúpili do stretnutia dominantným spôsobom a už po desiatich minútach mali trojgólový náskok vďaka zásahom Andreja Sekeru, Tomáša Tatara a Martina Marinčina.

​Na konci prvej tretiny síce znížil Mike Hammond, ale po prestávke pokračovala slovenská herná prevaha. Gólovo ju vyjadrili Michal Čajkovský, Marián Studenič a Matúš Sukeľ. V záverečnom dejstve Slováci ešte prikrášlili konečný výsledok, keď strelu Patrika Kocha tečoval Dávid Bondra.

Vo štvrtom vzájomnom zápase oboch tímoch sa zrodilo štvrté víťazstvo Slovenska, aktuálne skóre zo slovenského pohľadu je 27:6. Zverenci trénera Craiga Ramsayho zostávajú po treťom víťazstve na turnaji v tabuľke A-skupiny na piatej pozícii s deviatimi bodmi. Postup do štvrťfinále nemajú vo vlastných rukách a musia sa spoliehať na zaváhania Američanov v zostávajúcich dvoch zápasoch proti Nemecku a Kanade. Ak v nich zámorský tím získa viac ako bod, bez ohľadu na výsledok utorňajšieho zápasu Slovenska s Dánskom si zabezpečí účasť vo vyraďovacej fáze.

A-skupina (Košice):
Veľká Británia - Slovensko 1:7 (1:3, 0:3, 0:1)
Góly: 18. Hammond (Richardson) - 3. Sekera (Buc), 3. Tatar, 10. Marinčin (Krištof), 25. Čajkovský (Pánik), 30. Studenič (Krištof), 36. M. Sukeľ (Liška, Koch), 58. D. Bondra (Koch, L. Nagy)
Vylúčení: 2:2 na 2 min, presilovky: 0:1, oslabenia: 0:1. Rozhodovali: Iverson (Kan.), Reneau (USA) - Hancock (USA), Lhotský (ČR), 7440 divákov

Zostavy:
Veľká Británia: Bowns (17. Whistle) - O'Connor, D. Phillips, Lee, Richardson, Mosey, Ehrhardt, Billingsley - Davis, Betteridge, Lake - Farmer, Hammond, Dowd - Perlini, Kirk, Shields - Lachowicz, Lews, J. Phillips - Ferrara
Slovensko: Slovensko: Godla - Černák, Sekera, Marinčin, Čajkovský, Fehérváry, Koch - Pánik, L. Hudáček, Tatar - Studenič, Krištof, L. Nagy - Lantoši, M. Sukeľ, M. Daňo - Bondra, Buc, Liška - Zigo, Lunter

Skóre stretnutia mohli otvoriť Briti už v 2. min, keď sa ocitol v samostatnom úniku Oliver Betteridge, ale v koncovke mu puk ušiel z čepele. Odpoveď Slovenska bola blesková a navyše dvojgólová. Na začiatku 3. min skóroval obranca Andrej Sekera, ktorého tečovaná strela skončila za chrbtom Bena Bownsa. O 21 sekúnd neskôr uspel aj Tomáš Tatar, keď si puk po jeho aktivite nešťastne zrazil do vlastnej siete britský bek Ben O'Connor. V 5. min Tatar nepochodil v nájazde z pravého krídla, no v polovici úvodnej tretiny prišiel tretí slovenský gól. V presilovke vystrelil nechytateľne od modrej čiary Martin Marinčin. V 13. min mohol zvýšiť vedenie domácej reprezentácie Dávid Bondra, ktorý však v úniku v oslabení neprekonal Bownsa. O štyri minúty neskôr Briti vystriedali brankára. Medzi tri žŕdky sa postavil Jackson Whistle a onedlho sledoval, ako jeho spoluhráči znížili zásluhou Mika Hammonda.

Prvý gól Bondru

Hneď po úvodnom vhadzovaní druhej tretiny unikol britskej defenzíve Libor Hudáček, ktorého efektné zakončenie neprekvapilo pripraveného Whistla. Naopak, nenápadná strela švihom v podaní Michala Čajkovského už skončila v sieti. Urastený bek na modrej čiare dlhšie váhal s koncovkou, ale napokon v 25. min pridal štvrtý slovenský gól. Po tridsiatich minútach viedli Slováci už o štyri presné zásahy. Po pravej strane unikol Marián Studenič a pripísal si premiérový gól na seniorskom svetovom šampionáte v kariére. Zverenci trénera Craiga Ramsayho sa nebáli zaútočiť ani v oslabení, čo im prinieslo šiesty gól. V 36. min unikli Adam Liška s Matúšom Sukeľom a druhý menovaný skóroval z dorážky do odkrytej bránky.

V záverečnej tretine sa hralo naďalej podľa slovenských nôt, ale diváci čakali na gólovú šancu až do 46. min. V presilovke najskôr neuspel v predbránkovom priestore Ladislav Nagy a krátko potom nebezpečne vystrelil Tatar, ktorého pokus schoval v lapačke Whistle. V 50. min zostal pred britskou bránkou osamotený Nagy, posunul si puk na bekhend, no zakončenie mu vôbec nevyšlo a svoju nevydarenú strelu zobral s úsmevom. Gólovú bodku za stretnutím dal až Dávid Bondra presne dve minúty pred koncom riadneho hracieho času, keď úspešne tečoval nahodenie Patrika Kocha.

V repríze vlaňajšieho finále úspešní Švédi, rozhodol Ekman-Larsson

Švédsko - Švajčiarsko 4:3 (1:1, 2:1, 1:1)

Hokejisti Švédska zvíťazili nad hráčmi Švajčiarska 4:3 v sobotňajšom stretnutí základnej B-skupiny na 83. majstrovstvách sveta (10. - 26. mája). Večerný šláger bratislavskej časti turnaja začali lepšie hráči z "krajiny helvétskeho kríža", keďže už na začiatku 5. min skóroval Sven Andrighetto. Švédi mali v prvej tretine dvojnásobnú streleckú prevahu a napokon boli za svoju aktivitu odmenení vyrovnávajúcim gólom. Simona Mosera vyhnal z trestnej lavice už po troch sekundách Alexander Wennberg, ktorý tečoval strelu Johna Klingberga. Švajčiari mali na tribúnach jasnú prevahu, ale po dvoch tretinách boli spokojnejší Severania. Na gól Williama Nylandera síce dokázal v 28. min odpovedať Joël Genazzi, ale o tridsať sekúnd neskôr poslal "tri korunky" do opätovného vedenia obranca Erik Gustafsson. V tretej tretine zverenci Patricka Fishera dokázali zmazať manko favorita gólom Gaëtana Haasa, ale v 52. min rozhodol o švédskom triumfe obranca Arizony Oliver Ekman-Larsson. Vicemajstrom sveta nepomohla ani záverečná hra bez brankára, a tak si pripísali vôbec prvú prehru na turnaji.

Majstrovstvá sveta 2019 v ľadovom hokeji - B-skupina (Bratislava) - sobota:

Švédsko - Švajčiarsko 4:3 (1:1, 2:1, 1:1)
Góly: 19. Wennberg (Klingberg), 26. W. Nylander (Hörnqvist, A. Larsson), 29. E. Gustafsson (W. Nylander), 52. Ekman-Larsson (W. Nylander, Wennberg) - 5. Andrighetto (Haas), 28. Genazzi (Josi), 51. Haas (Scherwey, Bertschy)
Vylúčení: 6:3 na 2 min, presilovky: 1:0, oslabenia: 0:0, rozhodovali: Gouin (Kan.), Nikolic (Rak.) - R. Jensen (Dán.), Ondráček (ČR), 9085 divákov

Zostavy:
Švédsko: Lundqvist - A. Larsson, Ekman-Larsson, Klingberg, Ekholm, M. Pettersson, E. Gustafsson, Hägg - Hörnqvist, Wennberg, W. Nylander - E. Pettersson, E. Lindholm, Landeskog - A. Kempe, Lander, L. Eriksson - Lindblom, Krüger, D. Rasmussen - Bratt
Švajčiarsko: Berra - Josi, Y. Weber, Genazzi, Loeffel, Rod, Diaz, Frick, Fora - Praplan, Hischier, Fiala - Hofmann, Kurashev, Martschini - Scherwey, Haas, Andrighetto - S. Moser, Bertschy, Ambühl

Súvisiace články