Polojasno
Bratislava
Jela
19.4.2024
Výkon Slovenska zatienilo správanie fanúšikov. Nevyhli sa pískaniu pri hymne víťazného tímu
Zdielať na

Výkon Slovenska zatienilo správanie fanúšikov. Nevyhli sa pískaniu pri hymne víťazného tímu

Zdroj: SITA

KOŠICE / Po mimoriadne dramatickom závere Slovensko podľahlo Kanade. Stretnutie síce sprevádzalo dvojnásobné vedenie Slovenska o dva góly, no Kanaďania zakončili zápas šiestym víťazným gólom, ktorý prišiel nešťastné dve sekundy pred koncom zápasu. Niektorí fanúšikovia tento tlak nezvládli.

"Nemôžem byť šťastný z výsledku, ale som maximálne hrdý na naše mužstvo, ako odohralo tento zápas. Najmä v tretej tretine sme svojím výkonom ukázali, že odmietame prehru. Vyrovnali sme sa s atmosférou a ukázali mentálnu odolnosť. Hrali sme rýchlo, hýbali sme sa rýchlo, dosiahli sme vyrovnávajúci gól, mali sme ďalšie šance na víťazný gól. Čo sme predvádzali, bolo dobré. Samozrejme, víťazstvo by bolo viac. Môj najväčší poznatok je však ten, že môžeme hrať proti každému," zamyslel sa Craig Ramsay v novinárskej mixzóne.

Piskot pri kanadskej hymne

Slováci nad Kanaďanmi dvakrát viedli o dva góly (2:0 a 4:2), s vypätím všetkých síl vyrovnali na 5:5, ale napokon odchádzali zo Steel arény bez bodu. Šesťdesiatosemročný Kanaďan Ramsay bol blízko toho, aby si pripísal prestížne víťazstvo nad svojimi krajanmi na majstrovstvách sveta. V závere ho okrem gólu narodeninového oslávenca Marka Stona zarmútil ešte jeden moment. Časť slovenských fanúšikov to vo svojich hlavách nezvládla.

Zahádzali ľad rôznymi predmetmi a nevyhli sa pískaniu pri hymne víťazného tímu. Ramsay to komentoval pomerne diplomaticky. "Pri hymne by sa nemalo pískať, ale nechcem viniť fanúšikov. Sú to veľké emócie a hrá sa na Slovensku. Snažím sa to chápať, aj ja som to veľmi prežíval v závere. Keby Slováci strelili víťazný gól, radosť a oslavy by nemali konca-kraja. Teraz sú všetci frustrovaní, čo je pochopiteľné," ozrejmil svoje myšlienky.

Ako informujú aktuality.sk, k situácii sa už vyjadril aj šéf organizačného výboru Igor Nemeček. "Ja osobne som dnes ráno napísal ospravedlňujúci list vedeniu kanadskej reprezentácie za pískanie počas hymny, pretože to nie je akceptovateľné v žiadnej krajine," dodal. 

Viacerých divákov, ktorí na ľad hádzali rôzne predmety, predvolala polícia. Na tribúnach totižto platí prísny zákaz vnášať fľaše a poháre. "Máme striktný zákaz púšťania s pohármi a fľašami do hľadísk v Bratislave i Košiciach. Práve to je teraz ten bod, kde sa vyšetruje, kto ich tam pustil a prečo boli tieto predmety v hľadisku. Verím, že sa to už nebude opakovať," dodal Nemeček. 

"Cítili sme rovnaké sklamanie ako diváci," vyhlásil Tatar. "Bolo by lepšie, keby emócie udržali v sebe, ale chápem ich," vysvetlil Liška. Prísnejšie to videl Fehérváry: "Nemôžeme sa s prepáčením správať ako opice. Porážku treba prijímať s hlavou hore," uvádza portál idnes.cz

K téme sa už vyjadril aj minister zahraničných vecí Miroslav Lajčák:

​A takto situáciu vidí splnomocnenec vlády SR pre mládež a šport Dušan Galis:

​Malé finále s Nemcami

Slováci až nečakane skvelou hrou proti trom favoritom USA, Fínsku a Kanade potešili svojich fanúšikov, ale z týchto zápasov vydolovali napriek tomu "iba" 3 body. Po utorkovom dni voľna na nich v stredu čakajú húževnatí Nemci. Ak sa naplnia papierové predpoklady v ďalších zápasoch, bude to možno súboj o postup do štvrťfinále.

Zverenci fínskeho trénera Toniho Söderholma majú zatiaľ v tabuľke A-skupiny o 3 body viac ako Slováci a na konte o zápas menej. Pravda, hrali proti menej kvalitným tímom - Britom a Dánom, v utorok ich ešte čakajú Francúzi.

"Či to bude najdôležitejší zápas pre nás? Pre mňa ako trénera je vždy najdôležitejší ten, ktorý práve je pred nami. A keďže je to práve tento s Nemcami, tak bude najdôležitejší. Verím, že budeme pripravení," skonštatoval Ramsay.

Súvisiace články