Polojasno
Bratislava
Jaroslav
27.4.2024
Bývalý hráč Slovana dostal 8 mesiacov za doping
Zdielať na

Bývalý hráč Slovana dostal 8 mesiacov za doping

ĽUBĽANA / Slovinský hokejový reprezentant Žiga Jeglič dostal osemmesačný zákaz činnosti za pozitívny trest na doping počas februárových olympijských hier v Pchjongčchangu. Tridsaťročnému útočníkovi našli dopingoví komisári v priebehu hier zakázaný fenoterol, kvôli ktorému musel dejisko turnaja okamžite opustiť. Výšku trestu v piatok oznámil Arbitrážny súd pre šport.

Jeglič bol na olympijskom turnaji pozitívne testovaný 16. februára po zápase s Ruskom a činnosť mu bola o štyri dni neskôr zastavená. Látka fenoterol bola obsiahnutá v lieku na astmu, ktorú mu mal predpísať lekár slovinského národného tímu a ktorý hráč užíval dlhšiu dobu. Napriek tomu ho nenahlásil ako terapeutickú výnimku.

Útočník, ktorý naposledy nastupoval za ruský Nižnekamsk svoje previnenie proti dopingovým pravidlám uznal a nepožiadal ani o kontrolnú vzorku.

Medzinárodná hokejová federácia požiadala CAS o nižší trest pre Jegliča a arbitrážny súd uznal, že išlo o menej závažné previnenie z nedbanlivosti. Zároveň ale podotkol, že športovci sa "nemôžu schovávať za pochybenia doktorov alebo iných členov sprievodného tímu". Lekári CAS musia vedieť, že inhalátor na astmu obsahuje zakázané látky.

Bývalému útočníkovi bratislavského Slovana, ktorý štartoval aj na siedmich seniorských MS, beží zastavenie činnosti od 20. februára, po odpykaní osemmesačného trestu sa tak k hokeju bude môcť vrátiť v októbri.

Súvisiace články