Polojasno
Bratislava
Jaroslav
27.4.2024
Modano najlepším Američanom v NHL
Zdielať na
Hokej

Modano najlepším Američanom v NHL

Zdroj: ČTK/AP/Tony Guitierrez

Center Dallasu Stars Mike Modano sa nezmazateľnými písmenami zapísal do histórie americkej kapitoly NHL - stal sa najproduktívnejším rodákom z USA

Dva góly Mika Modana v sieti San Jose Sharks sa zapíšu do histórie americkej kapitoly NHL, pretože center Dallas Stars nimi prekonal rekord svojho krajana Phila Housleyho v kanadskom bodovaní.

Tridsaťsedemročný veterán udával od začiatku tón stredajšieho stretnutia, skóre otvoril už v 3. min po prihrávke Sergeja Zubova a o dve minúty neskôr pridal vo vlastnom oslabení aj druhý presný zásah do siete hosťujúceho brankára Jevgenija Nabokova.

Dvoma gólmi, ktorými položil základy víťazstva svojho tímu (3:1), sa Modano dostal na kótu 1233 a o jeden kanadský bod prekonal sedem rokov starý americký rekord. Jeho doterajší držiteľ Housley navyše potreboval na 338 gólov a 894 asistencií v dresoch Buffala, Winnipegu, St. Louis, Calgary, New Jersey, Washingtonu, Chicaga a Toronta v rokoch 1982 - 2003 o 242 zápasov základnej časti viac.

Modanova bilancia je o to vzácnejšia, že z nej profitoval iba jeden klub - Minnesota North Stars, resp. jeho následník Dallas Stars. Dvoma gólmi si rodák z Michiganu zároveň posunul na 35. miesto v historickej tabuľke kanadského bodovania NHL a má už iba o šesť bodov menej ako Peter Šťastný.

Už od 17. marca Modano kraľuje americkým strelcom všetkých čias, keď predbehol v najsledovanejšom ukazovateli Joea Mullena, teraz má na konte 511 gólov a v celkovom poradí sa odpútal od Marka Recchiho z Pittsburghu, s ktorým sa pred stredajším večerom delil o 33. miesto.

Na historický zápis Modano čakal tri zápasy, počas ktorých vyšiel bodovo naprázdno. Za svoj rekord si rodák z Michiganu vyslúžil obrovské ovácie domáceho publika, aj keď dallaské "hviezdy" hrali na ľade súpera. Modana si v nováčikovskom drafte v roku 1988 vybral z prvej pozície tím Minnesota North Stars a verný zostal aj farbám jeho nasledovateľa v Dallase.

Odmenou za vernosť mu bol zisk Stanleyho pohára v roku 1999. Pre šesťnásobného účastníka Zápasu hviezd bola v produktivite najúspešnejšia sezóna 1992/93, keď svoje konto obohatil o 93 kanadských bodov, v nasledujúcej edícii, už na juhu USA, bol bodovo rovnako úspešný.

Šancu na dosiahnutie päťstogólovej hranice mal v zápase v srdci Kalifornie ďalší americký hokejista - Jeremy Roenick. Počas víkendu sa tejto hranici priblížil na dostrel, keď v Los Angeles strelil gól s poradovým číslom 499, no na vstup do klubu päťstogólových si však bude musieť ešte počkať.

Zdielať na