Polojasno
17°
Bratislava
Soňa
28.3.2024
Jágr v Kladne: Keď vstúpim na ľad, nie som majiteľ, som hráč
Zdielať na

Jágr v Kladne: Keď vstúpim na ľad, nie som majiteľ, som hráč

Archívne video

KLADNO / Jaromír Jágr sa vrátil z klubu NHL Calgary Flames, aby dohral sezónu vo svojom klube Rytíři Kladno. Legenda má v ostatnom období problémy s kolenom, nechýbala však na ľade vo štvrtok na tréningu Kladna.

"Ja verím tomu, že za 50 percent zranení môže človek sám. Nezaťažoval som to koleno, myslel som si, že keď tomu dám voľno, že sa to zlepší, ale nezlepšilo," povedal na tlačovej besede hokejista. Jágr pripustil, že v najbližších dueloch nastúpi za Kladno len na jedno či dve striedania, aby si pripísal potrebné štarty.

V opačnom prípade by nemohol hrať za svoj tím v play-off. Ak chce najproduktívnejší Európan v histórii NHL pomýšľať na to, že by pomohol Kladnu vo vyraďovacej časti WSM ligy v boji o postup do najvyššej súťaže, musí podľa pravidiel predtým v základnej časti odohrať minimálne 15 stretnutí.

Legendárny český hokejista Jaromír Jágr okrem materského Kladna v prvej lige môže nastúpiť aj za extraligový Třinec. "Oceliari" získali 45-ročného útočníka na striedavý štart. Cieľom Jágra je podieľať sa na návrate Kladna, ktorého je majiteľom, do najvyššej českej súťaže. Ak by Kladno nepostúpilo do baráže o najvyššiu súťaž, Jágr môže v sezóne pokračovať v extralige vo farbách Třinca.

Nechránený hráč

Jágr sedel na tribúne, keď hralo Kladno proti Karlovým Varom. "Na svoj tím som sa nepozeral. Sledoval som súpera, pretože je možné, že budú proti nám hrať v play off," povedal. V sobotu ho čaká prvý zápas v drese Kladna. "Ja si myslím, že s kondíciou nebude problém, ale aby sme povedali súperom, aby na mňa hrali na 50 percent, to sa nedá. Na tréningu vieš, že keď máš niečo zranené, dávaš na to pozor, v tom zápase to nejde. Nemáš čas premýšľať. Stáva sa, že sa to v zápase zhorší," hovorí na margo zápasu. 

Jaromír Jágr v tejto sezóne v zámorskej NHL odohral za Calgary Flames 22 zápasov s bilanciou 1 gól a 6 asistencií. "Plamene" ho v nedeľu zaradili na listinu nechránených hráčov a po jeho službách nesiahol žiadny z konkurenčných tímov. Jágr hral za Kladno zatiaľ naposledy počas výluky v sezóne 2012/2013.

​Je možné, že jeho kariéra v kanadsko-americkej profilige definitívne je minulosťou. V NHL odohral dovedna 1733 zápasov základnej časti profiligy s bilanciou 766 gólov a 1155 asistencií. Viac štartov nazbieral v minulosti už len Gordie Howe (1767), Jágr za ním zaostáva o 34 duelov. V produktivite NHL je s 1921 bodmi druhý za fenomenálnym Waynom Gretzkým (2857), v góloch tretí za Gretzkým (894) a Howom (801), v asistenciách piaty. Stanleyho pohár získal dvakrát - v rokoch 1991 a 1992 s Pittsburghom, v ktorom začínal svoju zámorskú púť.

Päťkrát získal Art Ross Trophy určenú pre najproduktívnejšieho hráča sezóny, na jeho konte je aj viacero ďalších ocenení a rekordov. Spolu desaťkrát sa predstavil v Zápase hviezd NHL. Okrem Calgary a Pittsburghu hral aj za Washington, New York Rangers, Philadelphiu, Dallas, Boston, New Jersey a Floridu.

Súvisiace články