Skoro jasno
14°
Bratislava
Soňa
28.3.2024
Posledný zápas. Ľubomír Višnovský sa rozlúčil veľkolepo a štýlovo
Zdielať na
Hokej

Posledný zápas. Ľubomír Višnovský sa rozlúčil veľkolepo a štýlovo

BRATISLAVA / Ľubomír Višňovský bol miláčikom hokejových fanúšikov. Pre zdravotné problémy ale v auguste ukončil svoju profesionálnu kariéru. Urobil tak v deň svojich 40. narodenín a nerozlúčil sa nijako inak, ako na ľade s hokejkou v ruke.

Prvú výplatu vo výške 10 tisíc korún dostal ešte pred dovŕšením plnoletosti ako hráč Slovana. Neskôr ako profesionálny hokejista zarobil milióny a vypracoval sa na hviezdu svetového formátu.

Patril k ofenzívnym typom a vyznačoval sa rýchlym korčuľovaním. Jeho starší brat Tibor bol hokejový útočník. S hokejom začínal v rodnom meste, v klube HC Topoľčany. V extralige debutoval v ročníku 1994/95 v Slovane Bratislava. S týmto klubom získal dva majstrovské tituly v sezónach 1997/98 a 1999/00.

V roku 2000 bol draftovaný v úvodnom drafte NHL klubom Los Angeles Kings v štvrtom kole ako 118. v poradí. Už v ďalšej sezóne 2000/01 začal hrávať za tento klub, v ktorom pôsobili ďalší dvaja slovenskí hokejisti Žigmund Pálffy a Jozef Stümpel. Postupne sa prepracoval na jednu z opôr mužstva. V sezóne 2004/05, počas lockoutu v NHL, hral za Slovan Bratislava a získal s ním svoj tretí majstrovský titul. Na sezónu 2005/06 mal platnú zmluvu s Los Angeles na sumu 1,52 mil. USD a zaznamenal svoj dovtedy najúspešnejší rok. Darilo sa mu aj v nasledujúcom ročníku, keď patril k najproduktívnejším obrancom v súťaži.

Jeden z najlepších ofenzívnych obrancov

V lete 2008 po ôsmich rokoch a 499 zápasoch ho vedenie Los Angeles Kings vymenilo za Matta Greena aJarreta Stolla do Edmontonu Oilers. Generálny manažér Kevin Lowe označil Višňovského za jedného z najlepších ofenzívnych obrancov v posledných piatich rokoch. V marci 2010 po neúspešných necelých dvoch rokov v Edmontone prestúpil do Anaheimu. V ročníku 2010/11 sa stal so 68 bodmi najproduktívnejším obrancom základnej časti NHL.

Pred sezónou 2012/2013 ho vedenie Anaheimu Ducks vymenilo do New Yorku Islanders, s čím Višňovský nesúhlasil a podal návrh na arbitráž, ktorá však rozhodla v jeho neprospech.

Počas lockoutu v NHL sa dohodol s vedením HC Slovan Bratislava na zmluve do skončenia výluky. Mal výrazný podiel na prekvapivom prebojovaní klubu do play-off v jeho prvej sezóne v KHL. Po ukončení výluky chcel naďalej hrať za Slovan, čo však vedenie NHL neumožnilo.

Koncom marca 2013 predĺžil zmluvu s Islanders o dva roky, pričom za toto obdobie zarobí 9,5 milióna dolárov. 19. októbra 2013 utrpel otras mozgu po zákroku Rileyho Nasha z Caroliny Hurricanes a nastúpil až v zápase proti Bostonu Bruins dňa 28.01.2014. Ďalší zápas odohral pod holým nebom v mestskom derby s NY Rangers.

Súvisiace články