Polojasno
12°
Bratislava
Marcel
20.4.2024
V pestovanej brade Joea Thorntona sa rada hrá aj mačka
Zdielať na

V pestovanej brade Joea Thorntona sa rada hrá aj mačka

SAN JOSE / Na svoje prvé finále Stanleyho pohára sa kanadský hokejista Joe Thornton takpovediac pripravoval už od začiatku tejto sezóny.

Aspoň čo sa týka pestovania brady, ktorá pred úvodom vyraďovacej fázy NHL nabrala obrovské rozmery. Tridsaťšesťročného útočníka San Jose draftovali do NHL pred 19 rokmi a teraz vyzerá tak, akoby sa odvtedy poriadne neholil. "Keď sa pozriete na fotku Thorntona z čias draftu, keď vstupoval do NHL ako supertalent vo farbách Bostonu, nespoznali by ste ho. Blonďavé lokne, ktoré mu vyliezali spod helmy, vystriedali motorkárske fúzy gigantických rozmerov," uviedol český web isport.blesk.cz.

Kanadský majster presných prihrávok nedávno prezradil, že v pestovaní fúzov má dva vzory - brata Johna a spoluhráča z tímu Brenta Burnsa. "Tí dvaja sú stále predo mnou," uznáva Joe Thornton. Akokoľvek môže jeho brada vyzerať odpudzujúco a dodávať tvári ošumelý výraz bezdomovca, 82-bodový útočník (19+63) zo základnej časti tohto súťažného ročníka sa o ňu musí príkladne starať. Recept na jej údržbu získal od Burnsa, ktorý je známym bradáčom v NHL už niekoľko rokov. "Treba na to špeciálne hrebene, olejčeky či krémy. Ale korunou všetkého je, že hokejista si obstaral mačku na to, aby sa hrala s jeho obrovskými fúzmi. A tá to má veľmi rada," napísal web denníka USA Today.

Keď dostal Thornton otázku, prečo si vlastne nechal narásť takú obrovskú bradu, odpovedal, že sám poriadne nevie. "Nemôžem povedať, že teraz vyzerám lepšie ako predtým. To asi nie," usmial sa Thornton, ktorého si v San Jose vážia pre jeho univerzálne schopnosti na ľade. Napriek pokročilejšiemu veku stále patrí medzi najlepšie brániacich stredných útočníkov v celej súťaži a tréner Peter DeBoer o ňom hrdo povedal, že je "trojzónový hráč", čiže aktívne sa pohybujúci v obrannej, strednej aj útočnej tretine. Základnú časť tejto sezóny zakončil s 25 plusovými a 82 kanadskými bodmi, čo mu zabezpečilo štvrtú priečku v hodnotení produktivity celej NHL. V play-off mu s 18 bodmi patrí priebežne 6. miesto. Či Thorntonovi pomôžu veľké fúzy k zisku Stanleyho pohára, ukážu najbližšie dni či týždne. Finálovú sériu otvoril lepšie Pittsburgh, ktorý doma zdolal San Jose 3:2. A či sa po finále hodlá zbaviť svojho hustého porastu na tvári, olympijský víťaz z Vancouvru zatiaľ nešpecifikoval. Ešte to nevie s určitosťou povedať.

"Možno bude brada už zajtra dolu a možno ma s ňou uvidíte aj o desať rokov," uzavrel Thornton pre zámorské médiá.