Jasno
12°
Bratislava
Bonifác
14.5.2024
Česko potrápilo Kanadu, USA s debaklom od Ruska. Vicemajster bez bodu
Zdielať na

Česko potrápilo Kanadu, USA s debaklom od Ruska. Vicemajster bez bodu

MINSK / Hokejisti Švajčiarska prehrali v bieloruskom Minsku aj svoj tretí zápas na 78. majstrovstvách sveta.

Kanadskí hokejisti zvíťazili v bieloruskom Minsku v pondelňajšom zápase v "slovenskej" základnej A-skupine na 78. majstrovstvách sveta nad Čechmi tesne 4:3. Spočiatku prehrávali a potom sa v závere strachovali o triumf napriek priebežnému náskoku 4:1.

Kanaďania po nevydarenom vstupe už do konca vstupnej 10-minútovky vyrovnali, v 24. min išli do vedenia a duel sa zdanlivo definitívne zlomil v 37. min, keď zámorské mužstvo v rozpätí 17 sekúnd dosiahlo dva presilovkové góly za stavu 2:1. Vyhnalo tým z bránky Jakuba Kovářa, ktorého nahradil Alexander Salák. V tretej tretine Česi enormne zabrali a viackrát mali na hokejkách vyrovnanie, ale v úplnej koncovke doplatili na vylúčenia.

"Javorové" listy majú z troch vystúpení 7 bodov a figurujú na čele tabuľky, Česko s troma bodmi zostalo na piatej pozícii. Kanada zdolala ČR na šampionáte aj vlani, vtedy to v základnej skupine vo švédskom Štokholme bolo 2:1.

Výsledok - A-skupina (Čižovka Arena):

Česko - Kanada 3:4 (1:1, 0:3, 2:0)

Góly: 6. Červenka (Sobotka, Klepiš), 53. Novotný (Hudler), 53. Hertl (Jágr) - 10. J. Ward (Monahan, Huberdeau), 24. Turris (Read, Chimera), 37. MacKinnon (Ellis, Ward), 37. Rielly (Bieksa) Vylúčení: 6:3 na 2 min, navyše: Jan Kovář (ČR) 5+DKZ za seknutie, presilovky: 1:2, oslabenia: 0:0, rozhodovali: Brügemann (Nem.), Bulanov - Raming (obaja Rus.), Suominen (Fín.)

V pondelňajšom popoludňajšom vystúpení v B-skupine podľahli domácim Bielorusom 3:4. Zverenci Seana Simpsona v I. tretine otočili z 0:1 na 2:1, neskôr na vyrovnávajúci gól Stasa odpovedal Froideveaux, no S. Kosticyn a Grabovskij zariadili tri body pre hostiteľov šampionátu. Švajčiarom, úradujúcim vicemajstrom sveta, sa výrazne vzdialil postup do štvrťfinále, keď ešte nezískali ani bod.

Hokejisti Ruska majú aj po svojom treťom vystúpení na MS v bieloruskom Minsku plný počet bodov, v pondelok prekonali Američanov presvedčivo 6:1. Zámorský tím sa relatívne vrátil do diania, keď v 21. znížil na 1:3, lenže do konca druhej tretiny inkasoval ďalšie tri góly a bolo vymaľované. Výmena brankára Tima Thomasa Davidom Leggiom v 32. min za stavu 1:5 bola skôr rezignovaným krokom, než impulzom na prípadné ohrozenie súpera.

"Zborná" sa v tejto skorej fáze šampionátu revanšovala za debakel 3:8, ktorý utrpela vlani vo štvrťfinále na rovnakom podujatí vo fínskych Helsinkách. Navyše, dosiahla satisfakciu aj za nezdar 2:3 po samostatných nájazdoch zo základnej skupiny na februárových ZOH v Soči. Tím Spojených štátov amerických predtým v Minsku dosiahol dve víťazstvá a stále tiež smeruje do štvrťfinále.

Výsledok - B-skupina (Minsk Arena):

Švajčiarsko - Bielorusko 3:4 (2:1, 0:1, 1:2)

Góly: 7. Y. Weber (Brunner, Josi), 18. Schäpi, 44. Froideveaux (Seger) - 6. S. Kosticyn, 24. Stas (Korobov, Platt), 50. S. Kosticyn (Kaľužnyj, Grabovskij), 58. Grabovskij
Vylúčení: 5:4 na 2 min, presilovky: 1:0, oslabenia: 1:1, rozhodovali: Fraňo (ČR), Piechaczek (Nem.) - Kilian (Nór.), Schreder (Nem.), 13 207 divákov

Rusko - USA 6:1 (2:0, 4:1, 0:0)

Góly: 7. Kuľomin (J. Medvedev, Anisimov), 19. Ovečkin (tr. str.), 21. Tichonov (Ovečkin, Plotnikov), 30. Kuznecov (Dadonov), 32. Plotnikov (Tichonov), 39. Tichonov (Ovečkin) - 21. Abdelkader (Petry)
Vylúčení: 8:6 na 2 min, presilovky a oslabenia: 0:0, rozhodovali: Jeřábek, Šindler (obaja ČR) - Carlson (Kan.), Dehaen (Fr.)

Súvisiace články