Skoro jasno
23°
Bratislava
Bonifác
14.5.2024
Slováci stratili dvojgólový náskok, s Francúzskom prehrali 3:5
Zdielať na

Slováci stratili dvojgólový náskok, s Francúzskom prehrali 3:5

MINSK / Slovenská hokejová reprezentácia prehrala na majstrovstvách sveta v bieloruskom Minsku aj svoj tretí duel v základnej A-skupine. V dôležitom pondelňajšom súboji z pohľadu štvrťfinálových ambícií neuspela po zbabranej tretej tretine v Čižovka Arene s Francúzskom 3:5.

Slováci majú na svojom konte jeden bod. Najbližšie sa predstavia v stredu 14. mája o 19.45 SELČ proti Nórom.

V pondelkovom súboji s Francúzmi viedli Slováci dvakrát o dva góly, súperi však v tretej tretine dokázal vyrovnať, keď potrestali nedisciplinovanosť slovenských hráčov, a potom aj zavŕšiť obrat. V drese tímu SR sa dvakrát presadil Ladislav Nagy, ktorý má na svojom konte už 26 reprezentačných gólov. O ďalší presný zásah sa postaral rekordér v národnom tíme Miroslav Šatan, ktorý sa radoval v 179. zápase z 86. gólu.

Slovensko odohralo štvrtý duel proti Francúzsku na majstrovstvách sveta, tri predchádzajúce vždy vyhralo v Helsinkách. Celkovo sa oba tímy stretli 22. raz, Francúzi dosiahli tretie víťazstvo (bilancia 16 - 3 - 3).

MS Bielorusko:

SLOVENSKO vs. FRANCÚZSKO 3:5 (1:0, 2:1, 0:4)

Góly: 1:0 15:36 Ladislav Nagy (Sloboda) v oslabení, 2:0 23:31 Ladislav Nagy (Šatan), 3:1 46:11 Miroslav Šatan (Miklík, Valach) v presilovke - 2:1 26:23 Amar (Desrosiers, Da Costa) v presilovke, 3:2 50:30 Amar (Guttig) v presilovke, 3:3 50:56 Rousell (Besch) v presilovke, 3:4 56:19 Fleury (Guttig, Da Costa), 3:5 59:32 Rousell do prázdnej bránky

Vylúčení: 7:5 na 2 min, presilovky: 1:3, oslabenia: 1:0, rozhodovali: Kaval, Patafie (obaja USA) - Deďuľa (Biel.), Fluri (Švaj.), 5200 divákov

Zostavy:

Slovensko: Laco – Sloboda, Ďaloga – Marinčin, Brejčák – Švárny, Valach – Čerešňák, Skokan – Šatan (C), Hrivík, Nagy (A) – Pánik, Viedenský, Tatar – Miklík (A), Marcinko, Réway – Tybor, Šťastný, Mikúš.
Francúzsko: Huet – Manavian, Amar (A) – Auvitu, Besch – Janil, Chakiachvili – Dieude Fauvel, Berthon – Treille, Meunier (C), Desrosiers – da Costa S. (A), Roussel, Bellemare – Fleury, Guttig, da Costa T. – Henderson, Ritz, Raux.

Slováci aktívnym pohybom nútili v úvode Francúzov k faulom, ale vylúčenia Yoricka Treilleho i Briana Hendersona zostali nepotrestané. Postupne sa dostávali k slovu vďaka rýchlemu prechodu do ofenzívy a aktívnemu napádaniu až pred slovenskou bránkou aj Francúzi. Ani jedno z mužstiev si nevypracovalo veľkú gólovú príležitosť, strelám chýbala väčšia presnosť. V 16. min zobral puk vo vlastnom obrannom pásme pri oslabení Nagy, prekorčuľoval s ním až za útočnú modrú čiaru, odkiaľ švihom spoza obrancu vystrelil a otvoril skóre. Tím SR potom prežil polminútové oslabenie o dvoch hráčov a Francúzi nepotrestali ani zaváhanie slovenskej defenzívy pred bránkou.

V 24. min sa nepodarilo Francúzom vyhodiť puk z obranného pásma, pri pravom mantineli ho zachytil Šatan, našiel pred bránkou voľného Nagya, ktorý sa druhýkrát nemýlil - 2:0. V 26. min najskôr vo vlastnom oslabení vytesnil Huet pokus Mikúša len špičkou hokejky a potom na opačnej strane strelou od modrej čiary znížil na 1:2 Amar, ktorý využil zakrytý výhľad Laca. Francúzi boli po góle aktívnejší a pred bránkou nebezpečnejší. Slováci sa dostali pod tlak, z ktorého však hráči "galského kohúta" nič nevyťažili. Tretia slovenská presilovka sa už skončila úspechom, keď Miklík našiel krížnou prihrávkou voľného Šatana, ktorý z prvej prestrelil Hueta. Gól povzbudil slovenský tím k väčšej aktivite, Tatar nedokázal skrotiť poskakujúci puk pred bránkou. Po chybe defenzívy mohol znížiť Teddy da Costa, ale jeho blafák zlikvidoval Ján Laco aj s pomocou bránkovej konštrukcie.

Francúzi sa snažili v tretej tretine znížiť aktívnym nástupom, Slovákom sa otvárala šanca na rýchle akcie. V 45. min oklamal Hrivík súpera v rohu klziska, natlačil sa pre bránku, ale Huet si dal pozor. Potom sa uvoľnil zasa Šatan, ale v dobrej pozícii minul bránku. V polovici tretej dvadsaťminútovky dostali Francúzi možnosť 78-sekundovej presilovky o dvoch hráčov, ktorú dokonale využili. Najskôr sa presadil Amar a potom pred Lacom tečoval puk po Beschovej strele Roussel. Následne mali možnosť dlhej početnej výhody o dvoch hráčov aj Slováci, ale možnosť na rozdiel od súpera nedokázali využiť. Francúzsky obrat dokonal Fleury, ktorý po závere pred bránkou dotlačil puk do siete. V závere hrali slovenský tím vabank pri vyše minútovej power-play, Francúzi však už vedenie ubránili a Roussel do prázdnej bránky stanovil na konečných 5:3.

Vladimír Vůjtek (tréner Slovenska): "Ťažko sa mi hovorí po tomto zápase. Dve tretiny sme kontrolovali výsledok, do 49. min to vyzeralo, že v pohode udržíme vedenie. Potom prišli dve vylúčenia, Francúzi si s tým dobre poradili. My sme mali presilovku, boli sme nervózni, nedokázali sme už skórovať a inkasovali sme ešte dva góly. Musím zablahoželať Francúzom k dobrému a bojovnému výkonu."
Dave Henderson (tréner Francúzska): "Po prehre s Talianskom sme mali pohovor s hráčmi a povedali sme si pár vecí. Dnes sme od druhej tretiny začali lepšie korčuľovať. Vyšla nám presilovka o dvoch hráčov. Ukázal sa charakter nášho tímu. Sme veľmi šťastní z tohto výsledku."
Miroslav Šatan (útočník a kapitán SR): "Opäť sme mali zbytočne vylúčenia, Francúzi využili presilovky a rozhodli. Pri našich početných výhodách chýbal už iba gól. Vyrovnaním na 3:3 sa Francúzi dostali ´na koňa´, my sme hrali nervózne a robili zbytočné fauly. V tretej časti to bol z našej strany veľmi zlý výkon. Máme mužstvo, ktoré sa prebudováva, takéto veci sa dajú čakať. Hlavy vešať nebudeme, turnaj pokračuje ďalej. Čaká nás ďalší duel a v ňom nesmieme robiť chyby."
Ladislav Nagy (útočník SR, autor dvoch gólov): "Chlapci si musia vstúpiť do svedomia. Nemôžeme hrať polovicu duelu v oslabení. Faulami sme si prehrali zápas. Ťažko sa o takomto zápase hovorí. Mali sme dať ešte jeden gól a dohrať stretnutie v pokoji. Každý zápas je teraz pre nás dôležitý."
Tomáš Tatar (útočník SR): "Vedieme 3:1, urobíme fauly, dostaneme dva góly a je vyrovnané. Mohli sme sa dostať do zápasu ešte pri našej presilovke o dvoch hráčov, ale na rozdiel od Francúzov sme neskórovali. Keď už niekto vyrovná z 1:3 na 3:3, nakopne ho to a hrá oveľa lepšie. Zápas nás mrzí, rovnako aj to, že vedieme vo všetkých stretnutiach a napokon ich prehráme. Musíme začať zbierať body, lebo to nebude dobré."
Michel Miklík (útočník SR): "Vôbec sme nezvládli tretiu tretinu. Zápas sme mali v pohode dohrať, asi sme si mysleli, že sa nič nestane. Zbytočné vylúčenia dostali súpera na koňa. Prestali sme korčuľovať a z toho pramenili vylúčenia. Stále hovoríme o tom, že by sme mali hrať šesťdesiat minút. Príde však zápas a nie je to tak."
Marek Hrivík (útočník SR): "Teraz to budeme mať náročné, ale verím, že tento tím to môže zvládnuť v každom zápase. Musíme hrať najlepšie, ako vieme."
Richard Pánik (útočník SR): "Viedli sme, no potom sme prestali hrať. Kým Francúzi využili presilovku o dvoch hráčov, nám sa to nepodarilo. Zápas sme si prehrali sami. V úvode sme hrali dobre a mysleli sme si, že sa súper zdolá sám. Stále hráme nedisciplinovane, v takýchto dôležitých zápasoch sa to nemôže stávať. Teraz nás čakajú ďalšie zápasy a v nich musíme bodovať."
Ján Laco (brankár SR): "Zase ten záver... Na takomto podujatí nemôžeme hrať toľko oslabení, to je samovražda. Dnes sme chceli zvíťaziť, ale asi sme pre to neurobili všetko."

Súvisiace články