Zatiahnuté
10°
Bratislava
Marcel
20.4.2024
Marinčin sa nepovažuje za lídra. Teší sa na Košice!
Zdielať na

Marinčin sa nepovažuje za lídra. Teší sa na Košice!

POPRAD / Obranca Edmontonu Oilers Martin Marinčin sa pridal k slovenskej reprezentácii ako prvý z hokejistov, ktorí počas sezóny nastupovali v zámorskej NHL.

Dvadsaťdvaročný Košičan pricestoval domov už počas minulého týždňa a od utorka je v príprave na majstrovstvá sveta. Na utorňajší zraz do Popradu prišiel v dobrej nálade a tešil sa na prvý tréning i dvojicu prípravných zápasov s Fínskom, z ktorých jeden bude v jeho rodnom meste.

"Slovensko vždy reprezentujem veľmi rád. Ponuku na účasť v tíme na majstrovstvách sveta som prijal s veľkou radosťou. Teším sa, že si po pauze opäť zahrám zápasy. O mojej účasti rozhodli v Edmontone, mne len agent oznámil, že generálny manažér ma posiela na majstrovstvá sveta. Išiel som preto do Oklahomy, zbalil sa a prišiel domov," povedal Martin Marinčin.

Dobre stavaný obranca hral doteraz väčšinou v mládežníckych výberoch SR

V A-tíme debutoval na zimných olympijských hrách v Soči, kde odohral štyri stretnutia. Na majstrovstvách sveta bol v roku 2010 kapitánom tímu do 18 rokov, celkovo sa predstavil na piatich šampionátoch juniorov a dorastu. "Teším sa na reprezentáciu. Je v nej vždy dobrá partia. Verím, že rovnako to bude aj na tohtoročných majstrovstvách sveta. Sám som zvedavý, ako to bude na šampionáte, lebo na seniorskom som ešte nehral," tvrdí Marinčin.

Hokejista, ktorého si Edmonton vybral v 2. kole draftu 2010 zo 46. miesta, má za sebou zaujímavú sezónu. V jej úvode hral za Oklahomu City Barons v AHL, Edmonton ho následne povolal do prvého mužstva. Pôvodne sa zdalo, že odohrá v drese Oilers len pár zápasov a vráti sa späť na farmu. Opak bol pravdou, postupne si vybojoval stabilné miesto v defenzíve "olejárov" a patril medzi obranné piliere. Napokon dostal šancu v 44 stretnutiach, v ktorých dosiahol šesť asistencií. "Bola to veľmi zaujímavá sezóna. Mal som veľa hokejových snov a mnohé sa mi splnili. Hral som v NHL, na zimných olympijských hrách a teraz mám šancu na majstrovstvá sveta. Som rád, že to takto vyšlo. V Oklahome som tvrdo na sebe pracoval, aby ma zavolali do prvého tímu. V Edmontone i na ZOH som získal mnoho skúseností. Stále však musím na sebe makať, aby som trénerom ukázal, že ak dostanem od nich šancu, tak ju aj splatím," doplnil Marinčin.

Na svetovom šampionáte by mal patriť medzi lídrov defenzívy Slovenska. Počas prípravy si musí zvyknúť na širšie európske klziská, od odchodu do Minska by to však nemal byť problém. "Stále som mladý a nepovažujem sa za lídra. Urobím všetko, aby som pomohol tímu. Nervozitu by som nemal pociťovať, tá bola pri mojich začiatkoch na majstrovstvách sveta," dodal Marinčin.

Aktuálna nominácia hokejovej reprezentácie Slovenska na zápasy s Fínskom (ešte bez hráčov Košíc):

Brankári: Július Hudáček (HC ČSOB Pardubice/ČR, 9 zápasov), Jaroslav Janus (Slovan Bratislava/KHL, 10), Ján Laco (Donbas Doneck, Ukr./KHL, 26)
Obrancovia: Ján Brejčák (Slovan Bratislava/KHL, 13 zápasov/1 gól), Peter Čerešňák (Dukla Trenčín, 7/0), Marek Ďaloga (HC ČSOB Pardubice/ČR, 25/0), Vladimír Mihálik (Slovan Bratislava/KHL, 40/2), Karol Sloboda (HC Vítkovice/ČR, 20/0), Richard Stehlík (HC Vítkovice/ČR, 88/2), Martin Štajnoch (Slovan Bratislava/KHL, 11/0), Ivan Švarný (Medveščak Záhreb, Chor./KHL, 69/1), Juraj Valach (Slavia Praha/ČR, 9/0), Martin Marinčin (Edmonton Oilers/NHL, 4/0)
Útočníci: Martin Bakoš (Slovan Bratislava/KHL, 8/0), Martin Bartek (Bílí Tigři Liberec/ČR, 37/10), Tomáš Bulík (Bílí Tygři Liberec/ČR, 31/1), Marcel Haščák (Dinamo Riga, Lot./KHL, 45/3), Patrik Lušňák (ŠHK 37 Piešťany, 15/1), Michel Miklík (Slovan Bratislava/KHL, 58/10), Juraj Mikúš (Slovan Bratislava/KHL, 74/16), Ladislav Nagy (Jokerit Helsinki/Fín., 69/23), Martin Réway (Gatineau Olympiques/QMJHL, 1/0), Dávid Skokan (Slavia Praha/ČR, 9/1), Miroslav Šatan (Slovan Bratislava/KHL, 172/84), Rastislav Špirko (Spartak Moskva, Rus./KHL, 33/4), Andrej Šťastný (Slovan Bratislava/KHL, 15/1), Radoslav Tybor (HC ČSOB Pardubice/ČR, 19/3), Peter Zuzin (HKM Zvolen, 8/0).

Staňte sa fanúšikom športového spravodajstva TV JOJ na sociálnej sieti FACEBOOK

Súvisiace články