Oblačno
15°
Bratislava
Viola
18.5.2024
Topánka nás tlačila v presilovkách, s Rusmi sme prehrali
Zdielať na

Topánka nás tlačila v presilovkách, s Rusmi sme prehrali

BRATISLAVA / Slovenská hokejová reprezentácia má za sebou prvý duel v aprílovej príprave pred májovými majstrovstvami sveta v bieloruskom Minsku.

Bratislavská prehra 1:3 s Ruskom síce nepotešila trénera Vladimíra Vůjtka, no herný prejav jeho zverencov nebol najhorší a vo väčšej časti piatkového duelu boli Slováci svojmu súperovi minimálne vyrovnaným rivalom. "Dve tretiny sme hrali dobrý hokej. V tretej časti Rusi pridali v korčuľovaní a boli lepší. Môžeme byť spokojní s taktickým poňatím a disciplínou mužstva. Verím, že v ďalších dueloch sa budeme zlepšovať. Veľmi milo ma prekvapili mladí hráči v tíme, ktorí dokázali držať krok so silným súperom a počas celého duelu vydržali z fyzickej aj taktickej stránky," poznamenal po zápase skúsený hokejový odborník Vůjtek.

Šatan v repre po roku

Po takmer roku sa v národnom tíme v piatok objavil útočník Miroslav Šatan, ktorý v reprezentácii nehral od minuloročných MS. V zápase proti Rusom si pripísal už 170. štart v najcennejšom drese. "Väčšina hráčov dlho nehrala a dnes to bolo cítiť. V našej hre sa vyskytli nepresnosti a aj po kondičnej stránke nám pauza nepomohla. Na prvý zápas to však bolo celkom dobré, hra v rovnovážnom stave nám išla. Strelecky sme mali prevahu, potrénovať a zlepšiť musíme presilovky. Je potrebné sa vyvarovať chybičkám, no odohrali sme dobrý duel proti kvalitnému súperovi," povedal 39-ročný Miroslav Šatan, podľa ktorého v druhej tretine mal tím SR najvýraznejšiu prevahu. "Mali sme tam dobré príležitosti dostať duel pod našu kontrolu. Keby sme vtedy dali jeden alebo dva góly, tak by sme to dotiahli do víťazného konca. Nemáme dôvod byť nespokojní, mužstvo hralo v tomto zložení prvýkrát. Verím, že sa náš výkon bude len zlepšovať. Videli sme, že vieme hrať aj proti Rusom. Málo vecí treba trochu upraviť a zlepšiť, výkon bol dobrý a musíme využívať presilovky. Tam nás tlačila topánka," dodal odchovanec topoľčianskeho hokeja.

Druhý duel odohrajú obaja súperi 13. apríla o 17.00 h opäť v Bratislave. "V nedeľu budeme hrať asi rovnakým systémom, musíme však viac vyšperkovať presilovky. Dnes sme ich mali viac a keby sme z nich dali jeden či dva góly, tak zápas by vyzeral úplne inak. Všetci vieme, akí sú Rusi - keď prehrávajú, sú viac nervózni a nedodržiavajú taktiku. Bola by to voda na náš mlyn a budeme sa o to snažiť v druhom súboji," prezradil pri odchode do kabíny obranca Ivan Švarný po svojom 66. stretnutí v národnom mužstve.

Euro Hockey Challlenge 2014 - piatok:

Slovensko - Rusko 1:3 (0:0, 1:1, 0:2)

Góly: 33. Lapšanský (Švarný) - 32. Kutuzov (I. Zubov, J. Medvedev), 45. Malychin (Glinkin), 59. I. Zubov (Širokov, Burmistrov)
Vylúčení: 4:5 na 2 min, navyše: Varnakov (Rus.) 5+DKZ za faul kolenom, presilovky: 0:0, oslabenia: 0:0, rozhodovali: Kubuš, Baluška - Gajan, P. Šefčík, 4829 divákov

Slovensko: Janus - M. Ďaloga, K. Sloboda, Štajnoch, Švarný, J. Valach, R. Stehlík, Čerešňák, J. Brejčák - Šatan, J. Mikúš, L. Nagy - Bartek, Špirko, Lapšanský - Miklík, Bulík, P. Zuzin - Haščák, A. Šťastný, M. Bakoš - Lušňák
Rusko: Galimov - Kutuzov, J. Medvedev, Zajcev, D. Denisov, Grigoriev, Tokranov, Čudinov, A. Mironov - Varnakov, Burmistrov, S. Kalinin - Prochorkin, I. Zubov, Širokov - Lisin, Galuzin, Kugryšev - M. Karpov, Malychin, Glinkin

Po opatrnom začiatku, ktorý možno pripísať úvodnej fáze prípravy na MS, mali hostia výhodu presilovej hry, no pri vylúčení Špirka si Rusi nevypracovali vážnejšiu šancu. Už v rovnovážnom stave po kombinačnej akcii štvrtej formácie pálil od modrej čiary J. Brejčák, ale puk skončil v náruči Galimova. Potom mali zverenci trénera Vůjtka početnú výhodu o dvoch korčuliarov v trvaní 64 sekúnd, ktorú však nepremenili na gól.

V úvode druhej časti nepochodil Bulík a vzápätí v bránke súpera neskončil ani Bakošov teč Brejčákovej strely. Gól nepadol ani pri dlhej presilovke, keď Varnakov dostal trest na 5 minút plus do konca zápasu za faul kolenom na Nagya. Skóre duelu otvoril v 32. min hosťujúci Kutuzov, keď švihom poslal puk popod Janusove betóny do bránky - 0:1. Slovenský tím odpovedal o 63 sekúnd neskôr - Švarný našiel rýchleho Lapšanského a jeho pokus ponad ľavý betón Galimova zastavila až sieť - 1:1. Druhý gól mohol pridať v poslednej minúte II. tretiny obranca Stehlík, ale peknú prihrávku popred bránku súpera netrafil dobre.

Tretiu dvadsaťminútovku odštartovala žŕdka Glinkina spomedzi kruhov, po individuálnej akcii toho istého hráča v 45. min však už skóroval do odkrytej bránky Malychin - 1:2. V 48. min obranca Valach nechtiac zastavil korčuľou puk na ceste do súperovej svätyne. V záverečnej hre bez brankára pridal tretí gól Rusov I. Zubov.

Vladimír Vůjtek (tréner SR): "Duel to bol kvalitný a vyrovnaný. Dve tretiny sme hrali dobrý hokej. V tretej časti Rusi pridali v korčuľovaní a boli lepší. Môžeme byť spokojní s taktickým poňatím a disciplínou mužstva. Verím, že v ďalších dueloch sa budeme zlepšovať. Veľmi milo ma prekvapili mladí hráči v tíme, ktorí dokázali držať krok so silným súperom a počas celého duelu vydržali z fyzickej aj taktickej stránky."
Olegs Znaroks (tréner Ruska): "Trénovali sme len štyri dni a tomu zodpovedala aj hra. Nebol to zlý výkon, námietky nemám k streľbe, ale disciplíne."
Adam Lapšanský (útočník SR, autor gólu): "Z mojej strany to dnes nebolo ideálne. Myslím si, že každý medzištátny zápas je náročný, najmä proti Rusku či Kanade. Mali sme viac presiloviek a súpera sme prestrieľali, pýtalo si to nejaký gól. S Rusmi sme držali krok počas celého duelu a v nedeľu by to malo byť lepšie."
Ivan Švarný (obranca SR): "Duel bol celkom dobrý. Síce sme prehrali, ale máme na čom stavať. Je vidieť, že viacerí sme nehrali štyri či päť týždňov. V prvej tretine sme sa zoznamovali so zápasovým tempom, ale potom sme hrali dobre. V nedeľu budeme používať asi rovnaký systém, musíme však viac vyšperkovať presilovky. Dnes sme ich mali viacero, keby sme z nich dali jeden či dva góly, tak zápas by vyzeral úplne inak. Všetci vieme, akí sú Rusi - keď prehrávajú, sú viac nervózni a nedodržiavajú taktiku. Bola by to voda na náš mlyn a budeme sa o to snažiť v druhom súboji."

Článok si môžete pozrieť aj cez iPhone či iPad vďaka novej aplikácii. ZADARMO.

Súvisiace články