Zatiahnuté
Bratislava
Juraj
24.4.2024
Highlighty: Trenčín prekvapil v Nitre, B.Bystrica nebodovala v Martine
Zdielať na

Highlighty: Trenčín prekvapil v Nitre, B.Bystrica nebodovala v Martine

Zdroj: sita, 25.kolo Nitra-Trenčín

NITRA / Hokejová Tipsport extraliga pokračovala kompletným 25.kolom. Martin v zápase ako na hojdačke zdolal B.Bystricu, Nitra stratila body s Trenčínom. Košice si upevnili víťazstvom v Piešťanoch prvé miesto.

Hokej - Tipsport extraliga 2013/2014 - 25. kolo:

MHC Mountfield Martin - HC‘05 Banská Bystrica 4:2 (1:0, 2:2, 1:0)

Góly: 5. Galamboš (Themár, A. Novotný), 34. Rožník (L. Klíma, Pokrivčák), 38. Pokrivčák (J. Perniš), 60. Markovič (Važan, Galamboš) - 26. Bambúch (M. Hudec), 27. Handlovský (White, Bambúch)
Vylúčení: 4:7 na 2 min, navyše: 45. Macík (B. Bystrica) 10 min za napadnutie hlavy a krku, presilovky: 0:2, oslabenia: 0:0, rozhodovali: D. Konc - Bednár, Sčensný, 1500 divákov

Martin: J. Čech - I. Ďatelinka, Fillo, A. Novotný, J. Perniš, Pacalaj, Brcko - Markovič, Galamboš, Važan - Themár, Beran, Fujerík - Rožník, Pokrivčák, L. Klíma - Šugár, Dírer, J. Cíger
Banská Bystrica: Kalemba - Bambúch, Macháček, Meland, Styk, Devečka, Zošiak, od 41. Rosandič - R. Macík, M. Hudec, Kadura - Matúš Chovan, Zigo, Lunter - Kafka, White, Handlovský - Dolník, Heizer, D. Hegyi

Otvárací gól zápasu strelil v 5. min Galamboš, ktorý po prečíslení trafil z medzikružia do hornej časti hosťujúcej bránky. "Barani" chceli o niekoľko sekúnd neskôr kontrovať, ale White neprepasíroval puk cez Čechove betóny. V 7. min hrala Banská Bystrica svoju presilovku tak zle, že v nej mohol oslabený Martin vyrovnať, ale Markovič zoči-voči Kalembovi trafil iba do vyrážačky a onedlho ešte stále v oslabení domácich mieril ten istý hráč do ramena gólmana hostí. V 10. a 17. min aktívny White si znova vylámal zuby na Čechovi. Na opačnej strane sa neujali strely Cígera, Ďatelinku, Važana a Markoviča.

Jednogólový náskok "kosačiek" vydržal do 26. min. Vtedy hrali hostia presilovku 5 proti 3 a obranca Bambúch zblízka v pozícii falošného útočníka vyrovnal, pričom akcii predchádzalo zlé Galambošovo vyhodenie puku. O 69 sekúnd neskôr tentoraz v početnej výhode Banskej Bystrice o jedného hráča poslal hostí do vedenia Handlovský, ktorý z uhla strelou do vinkľa prekvapil Čecha - 1:2. Potom Martinčania hľadali svoju tvár. V 34. min prišlo vyrovnanie zásluhou Rožníka, ktorý z bezprostrednej blízkosti poslal puk za Kalembov chrbát. O dve minúty neskôr mal veľkú šancu Lunter, ale Čech zachránil svoj tím od pohromy rybičkou. V druhej tretine padol ešte jeden gól. V 38. min Pokrivčák tesne pred Kalembom zmenil smer Pernišovej strely a bolo 3:2.

Na začiatku tretej tretiny Martin kontroloval vývoj zápasu. Banskobystričania sa s daným stavom nechceli zmieriť, ich fauly boli vodou na domáci mlyn. V 49. min mali Martinčania výhodu presilovky 5 proti 3, ale trvala iba 16 sekúnd a gól nepadol. Hostia neboli ďaleko od vyrovnania v 52. min, ale Rosandičov úmysel prekazil Čech. Štyridsaťpäť sekúnd pred treťou sirénou odišiel na striedačku "baranov" brankár Kalemba, ale hostia svoju power-play nezvládli a Markovič 27 sekúnd pred koncom spečatil víťazstvo Martina 4:2.

Daniel Babka (tréner Martina): "V prvej tretine sme sa ujali vedenia, o ktoré sme potom v druhej časti prišli, keď sme dvakrát inkasovali v početnej nevýhode. Samozrejme, že po týchto dvoch zlepených úderoch mužstvo trochu psychicky kleslo na duchu, bolo treba pozdvihnúť jeho morálku a tak som si zobral time-out. Zabralo to a dokázali sme otočiť vývoj stretnutia. Počas tretej tretiny silnel tlak súpera, ale odolali sme mu a záverečnej power-play sme pridali ešte jeden gól."
Vladimír Országh (tréner Banskej Bystrice): "Prvé dve tretiny sme hrali slabo a vlažne. V tretej časti sme zlepšili pohyb, ale mali sme veľa vylúčených hráčov. Celkovo sme podali iba polovičný výkon v porovnaní s nedeľňajším domácim vystúpením proti Nitre. Nechápem to, ale asi je to v hlavách hráčov. Asi si myslia, že všetko príde samo, ale tak to rozhodne nie je. S niektorými, ktorí hrali iba podpriemerne, sa musíme porozprávať."

HK Poprad - HK 36 Skalica 3:1 (0:0, 2:0, 1:1)

Góly: 36. Gápa (S. Takáč), 40. Mlynarovič (Kasík), 41. Štals (T. Sýkora, Lapšanský) - 57. Lažo
Vylúčení: 6:5 na 2 min, presilovky: 0:1, oslabenia: 0:0, rozhodovali: M. Novák - Holienka, M. Smrek, 1155 divákov

Poprad: Sidor - D. Brejčák, R. Suchý, Kasík, Makovský, Kurali, Jáchym, Gáborčík, Vojsovič - T. Sýkora, Štals, Lapšanský - Matúš Paločko, Mlynarovič, Vaic - Belluš, L. Paukovček, Drábek - Gápa, S. Takáč, Štrauch
Skalica: Lipovský - L. Kozák, Vyrůbalík, Staňo, Trška, Mikéska, Srnec, Šohajda - M. Kuľha, R. Školiak, Obdržálek - R. Kropáč, Stieler, Lažo - Šátek, B. Mráz, Kutálek - M. Sloboda, B. Jankovič, F. Novák

Popradčania získali výhodu presilovej hry už po necelých dvoch minútach hry, výraznejšiu šancu si však vypracovať nedokázali. Presilovku hrali aj hostia, ale rovnako nepochodili. Najvýraznejšiu možnosť otvoriť skóre zápasu mal v 15. min Lapšanský po úniku z ľavého krídla, Lipovského však neprekonal. Náznak úniku dvoch na jedného na druhej strane zmaril mladík Bruno Mráz zlým načasovaním prihrávky a do šatní sa odchádzalo za bezgólového stavu.

Aj v úvode prostrednej časti hry hrali domáci presilovku. Zahrali ju lepšie ako tú prvú, po Sýkorovej tvrdej strele sa k odrazenému puku dostal osamotený Štals. Ten trafil len do Lipovského betónov. Domáci sa dopúšťali chýb v rozohrávke a hra sa často kúskovala. Vzruch priniesla až šanca Paukovčeka s Bellušom, Lipovský však čaroval. Identickú akciu z prvej tretiny predviedol opäť Lapšanský, skóre sa nemenilo. V 36. min sa dostala k slovu štvrtá formácia "kamzíkov". Na vyrazený puk najlepšie zareagoval mladík Gápa a dostal Poprad do vedenia - 1:0. Hostia mohli vyrovnať strelou Kropáča, no ten v zakončení zlyhal. Pár sekúnd pred koncom druhej tretiny odskočili domáci na rozdiel dvoch gólov, Kasíkovo nahodenie šikovne tečoval Mlynarovič.

Aj návrat z druhej prestávky vyšiel domácim. Skaličania stratili puk na útočnej modrej čiare a na Lipovského sa rútila trojica Popradčanov. Štals zvolil najjednoduchšie riešenie a strelou švihom zvýšil na rozdiel troch gólov. Zaznamenať čestný úspech hostí mohol vzápätí Kropáč, ale v zápase mu zrejme nebolo súdené skórovať. Domáci sa zamerali na bránenie stredného pásma a vychádzalo im to až do 57. min, keď v presilovke trafil po zmätkoch pri vyhadzovaní puku Lažo - 3:1. Dobre rozohraný zápas aj napriek zníženiu Skalice domáci už dotiahli do víťazného konca.

Vladimír Turan (asistent trénera Popradu): "My po smoliarskom zápase v Piešťanoch, kde sme prišli o tri body a dvoch hráčov, sme museli zamiešať zostavou, čo bolo na ľade vidieť. Tri formácie hrali v novom zložení a viazla im kombinácia. V druhej tretine sme sa presadili,
rozhodujúci bol gól do šatne. Po treťom našom presnom zásahu bolo rozhodnuté. Škoda inkasovaného gólu, dnes si zaslúžil Sidor čisté konto. Máme tri body a tešíme sa z toho."
Štefan Mega (asistent trénera Skalice): "Do Popradu sme pricestovali s tým, že sa budeme snažiť čo najdlhšie hrať na 0:0. Darilo sa nám to, keď nás podržal brankár Lipovský. Po individuálnej chybe nás domáci prečíslil a dali v druhej tretine úvodný gól. Za rozhodujúci moment považujeme druhý gól približne sekundu a pol pred koncom druhej tretiny. Chceli sme viac otvoriť hru a útočiť, ale hneď v prvom striedaní sme inkasovali tretíkrát a bolo po zápase. V závere sme iba korigovali."

HK Nitra - Dukla Trenčín 2:3 po sam. nájazdoch (1:1, 0:0, 1:1 - 0:0, 0:1)

Góly: 2. M. Kováčik (H. Ručkay, D. Milo), 53. M. Kováčik (H. Ručkay) - 5. Šišovský, 58. Novajovský (Kútny), rozhodujúci sam. nájazd F. Nemček
Vylúčení: 8:7 na 2 min, presilovky: 0:1, oslabenia: 0:0, rozhodovali: Jura, Lauff – Kacej, Tvrdoň, 2084 divákov

Nitra: Kristan - D. Milo, Nádašdi, Ordzovenský, M. Bača, Rais, M. Novák, Ďurkech - M. Kováčik, T. Chrenko, H. Ručkay - R. Tománek, Stümpel, L. Novák - Martin Segľa, M. Hamrák, Bajtek - Štumpf, Kmeč, Pupák - Piačka
Trenčín: Lašák - M. Nemčík, Bobček, Novajovský, Čerešňák, M. Habšuda, Ryzák, E. Bagin, Šimíček - Kútny, O. Rusnák, Komínek - M. Toman, Troliga, T. Klíma - Šišovský, F. Nemček, Buliš - P. Stantien, Palák, Lipták

Do stretnutia lepšie naskočili Nitrania, ktorí sa dostali do vedenia už po 72 sekundách hry. Prečíslenie troch proti dvom vyriešil strelou pomedzi Lašákove betóny Miroslav Kováčik. Domáce oslavy netrvalo dlho. V 5. min Šišovský vystihol vo vlastnom obrannom pásme rozohrávku súpera, následne sa dostal do samostatného nájazdu, ktorý ukážkovo zakončil – 1:1. O dve minúty neskôr mohla Nitra znova vyhrávať, ale Tománkova individuálna akcia gólom neskončila. V závere úvodnej časti ešte podkúrila domácej obrane trojica Rusnák - Kútny - Komínek. Tretí menovaný však v dobrej pozícii minul bránku Nitry, a tak sa do kabín odchádzalo za nerozhodného stavu 1:1. V druhej tretine mali viac z hry Nitrania. Do šancí sa dostávali najmä členovia Chrenkovej formácie. Ich tutovky však likvidoval ako na bežiacom páse výborný Lašák v bránke hostí. Aj po 40 minútach bol osud duelu stále otvorený. V tretej dvadsaťminútovke sa Nitranom podarilo znova nakloniť misky váh na svoju stranu. V 52. min zužitkoval krásnu prihrávku Henricha Ručkaya na svoj druhý gól v zápase Miroslav Kováčik a bolo 2:1. V nervóznom závere sa Trenčanom podarilo opäť vyrovnať. Vylúčenie Lukáša Nováka potrestal obranca Novajovský, ktorého bombu od modrej zastavila až sieť nitrianskej bránky. Za stavu 2:2 sa išlo do predĺženia, v ktorom mal rozhodnutie na hokejke domáci Tomáš Chrenko. Jeho krásnu individuálnu akciu však zneškodnil Lašák a o víťazovi museli rozhodnúť až samostatné nájazdy. V penaltovej lotérii sa za hostí presadili F. Nemček a Kútny, v domácom drese sa úspešný exekútor nájazdu nenašiel.

Antonín Stavjaňa (tréner HK Nitra): "Prehrali sme a nemôžeme byť spokojní. Pohŕdli sme množstvom šancí, ktoré vynikajúco vychytal Lašák. Ja mám rád tvrdšiu hru, ale toto mi už pripomínalo wrestling."
Milan Staš (tréner Trenčína): "Mali sme zlý vstup do zápasu aj napriek tomu, že sme si na porade o tom hovorili. Trochuu to s nami otriaslo, ale po vyrovnávajúcom góle sme dostali krídla a zlepšili pohyb. Súper sa v závere dostal síce do vedenia, no nevzdávali sme sa. Podarilo sa nám vyrovnať a dotiahli sme to až do nájazdov, kde som mal opäť šťastnú ruku. Musím pochváliť brankára Lašáka aj všetkých chlapov za obetavý výkon."

HKM Zvolen - MsHK DOXXbet Žilina 3:5 (1:1, 1:2, 1:2)

Góly: 3. Michal Chovan (P. Zuzin, Obšut), 30. Síkela (Hraško), 58. Michal Chovan (J. Mucha) - 5. T. Varga (Kalla, Šterbák), 21. Klouda (D. Buc, R. Tomas), 38. D. Buc (Ostrčil), 55. Linet (Rúfus, Kalla), 59. R. Tomas (Klouda, Šterbák)
Vylúčení: 2:3 na 2 min, presilovky: 1:0, oslabenia: 1:0, rozhodovali: J. Konc - Snášel, Tornay, 1030 divákov

Zvolen: M. Šimko - J. Hertl, Obšut, Pichnarčík, Hraško, Ťavoda, J. Mucha, L. Pokovič, Platil - P. Zuzin, V. Fekiač, Michal Chovan - Čanky, Srnka, Urgas - Síkela, M. Jurík, Ľ. Zuzin - Jakubík, Mahdalík, Buda
Žilina: Mikoláš - Šterbák, Ostrčil, Leško, Dlouhý, Bajaník, Rúfus - D. Buc, Klouda, R. Tomas - Valášek, Kalla, T. Varga - Drevenák, Linet, Macejka

V prvej tretine riedko obsadený štadión videl množstvo šancí pred oboma bránkami. Do vedenia išiel Zvolen v oslabení, keď sólo využil v 3. min
Chovan. Žilinčania však následne vyťažili z práve skončenej presilovky, zostali totiž v pásme a pred odkrytou bránkou sa nemýlil Varga. V polovici
tretiny domáci prežili tlak hostí a neskôr mohli ísť opäť do vedenia. Síkela sa natlačil pred Mikoláša, ale neprekonal ho zblízka. V 16. min
pred odkrytou žilinskou bránkou trafil do žrde Srnka. Minútu pred prestávkou sa na druhej strane nepresadil aktívny Varga, keď bekhendom
neprehodil puk ponad betón Šimka. Začiatok druhej tretiny patril hráčom spod Dubňa. Už po 40 sekundách vyťažili z chyby obrancov majstra.
Z ľavej strany si nakorčuľoval pred bránku skúsený Klouda a šikovným spôsobom okabátil zvolenského gólmana - 1:2. "Bryndziari" sa postupne
otriasli z tohto momentu a potrestali súpera v presilovke. Po šanciach M. Juríka a Ľ. Zuzina napokon uspel v polovici stretnutia Síkela, no puk putoval
aj so šťastím ponad rameno Mikoláša a prepadol napokon za neho. V 34. min mal tretí domáci gól na hokejke M. Jurík, ale zoči-voči žilinskému
gólmanovi ani na dvakrát neuspel. Na opačnej strane mal veľkú príležitosť obranca Dlouhý, ale pálil do žŕdky. Mrzieť ho to však nemuselo, pretože v 38. min vystrelil od modrej Ostrčil a tečovaný puk sa dostal za Šimka. Do šatne tak išli veselší hosťujúci "vlci".
V treťom dejstve sa znovu brankári oboch tímov nenudili, ale strelci na nich recept nevedeli nájsť. Peknú akciu predviedol najmä Chovan, prešiel pred Mikoláša v 52. min, ale puk poslal vedľa žrde. Gólový moment prišiel až v 55. min, Rúfus prešiel z ľavej strany, vystrelil, Šimko puk vyrazil a Linet z dorážky zvýšil vedenie svojho tímu. Zvolenčania ešte zdramatizovali záver, v 58. min predviedol brilantnú techniku Chovan a znížil na 3:4, avšak o štyridsať sekúnd prešiel po ľavej strane Tomas a umlčal domácich piatym gólom. V poslednej minúte mohol znížiť ešte na rozdiel gólu Síkela, ale nepremenil trestné strieľanie.

Július Šupler (tréner Zvolena): "Chýbala nám ľahkosť a efektivita v gólových príležitostiach, ktorých bolo nemálo. V závere sme vyrobili niekoľko hrubých chýb a to najmä skúsení hráči, keď neriešili situácie správne z hľadiska technického ani taktického. To bolo dôvodom našej prehry. Maródku nemôžeme brať ako objektívnu príčinu, pretože hráči, ktorí nastúpia, musia ukázať viac. Viac vôle po víťazstve ako v nedeľu v Skalici. A nielen viac vôle, ale aj srdiečka a hokejového majstrovstva, ktoré nám v súčasnosti chýba."
Martin Groma (asistent trénera Žiliny): "O výsledku rozhodol vynikajúci výkon mladého brankára Maroša Mikoláša. Už druhýkrát po sebe zachytal veľmi dobre. Celé mužstvo však podalo veľmi dobrý a bojovný výkon. Za stavu 2:2 nastala znovu situácia, keď sa nám podarilo dostať do vedenia o dva góly. Náskok sme dokázali udržať až do konca, čo bolo kľúčové pre zisk troch bodov."

ŠHK 37 Piešťany - HC Košice 1:5 (0:1, 1:1, 0:3)

Góly: 33. Drgoň (Peško, M. Bartánus) - 17. T. Marcinko (Sojčík, Klouček), 34. L. Nagy (Macejko, Štrbák), 50. Macejko (Klouček, Nagy), 59. Sojčík (Spilar), 60. Bicek (L. Nagy, Klouček)
Vylúčení: 4:4 na 2 min, navyše: 20. Marcinko (Košice) 10 min za nešportové správanie, presilovky: 0:2, oslabenia: 0:0, rozhodovali: Lokšík - Junek, Šefčík, 1620 divákov

Piešťany: T. Tomek - Bučka, Cuník, Brňák, B. Valábik, Drgoň, R. Filip, A. Hruška, Biro - S. Saliji, Melichárek, V. Nemec - Lušňák, Holovič, Stupka - J. Ručkay, Peško, M. Bartánus - Haring, Mišura, Románek
Košice: Hylák - Klouček, Macejko, Štrbák, Deyl, Šeda, Cebák, M. Takáč, Hrnka - L. Nagy, P. Bartoš, Bicek - R. Jenčík, D. Pašek, Spilar - Hinďoš, Boltun, Jokeľ - Češík, T. Marcinko, Sojčík

Už v 1. min bol vylúčený hosťujúci Klouček a domácim sa naskytla šanca ísť do vedenia. V 2. min sa dostal puk pred Hyláka, ale korčuľou ho vytlačil. V tej istej minúte hrali domáci ešte 23 sekúnd presilovku o dvoch hráčov, ale nevyužili to. O tri minúty neskôr sa ocitol vo veľkej šanci Jenčík, ale zachránil Tomek. V 11. min sa natlačil pred Hyláka Saliji, ale ideálnu prihrávku nezužikoval. Košičania si postupne utvorili prevahu a v 17. min sa ujali vedenia gólom Marcinka, ktorý z pravej strany ponad lapačku prekonal Tomeka. V 27. min narobil štvrtý útok domácich rozruch okolo bránky Hyláka, ale Haring ani Románek spleť nôh neprestrelili. V 33. min sa domácim predsa len podarilo vyrovnať. V hre 4 na 4 bolo viac priestoru, Peškovu strelu Hylák vyrazil a voľný Drgoň bez problémov do prázdnej bránky skóroval - 1:1. "Havrani" sa však dlho neradovali, lebo o 45 sekúnd v oslabení inkasovali z hokejky Nagya na 1:2.
V 41. min Bicek a onedlho Marcinko vyskúšali pozornosť Tomeka. V 45. min spálil čistú šancu Pašek, keď sa nikým nekrytý ocitol pred bránkou domácich. Košičania začali prevyšovať domácich herne a z toho vyústilo aj vylúčenie Cuníka, ktoré o necelých 20 sekúnd potrestal Macejko gólom na 1:3. V 59. min domáci tréner odvolal Tomeka z bránky, ale po chybe domácich na útočnej modrej unikli Spilar so Sojčíkom a posledne menovaný pohodlne do prázdnej bránky zvýšil na 4:1 pre hostí. Po buly Košičania znova zaútočili a zdecimovaných Piešťancov potrestali piatym gólom.

Milan Klement (tréner Piešťan): "V prvej tretine to bol pätnásť minút celkom dobrý hokej z našej strany. Potom sme dostali gól, čo spôsobilo náš útlm. Začiatok druhej tretiny bol v poriadku, vyrovnali sme na 1:1. Škoda, že sme dostali v oslabení gól na 1:2 a potom náš výkon nebol taký, aký sme si predstavovali. Košice vyhrali zaslúžene."
Anton Tomko (tréner Košíc): "Myslím si, že tento zápas mal veľmi dobrú kvalitu. Od začiatku sa hral rýchly a dynamický hokej. Obe mužstvá sa snažili o nátlakovú hru v útočnom pásme a diváci si prišli na svoje. Myslím si, že od tohto gólového momentu na 2:1 sme mali viac z hry. Boli sme rýchlejší a kombinačne lepší. V tretej tretine sme súpera nepustili k ničomu, ale urobili sme ešte jednu chybu pred koncom. Bol to jeden z našich najlepších výkonov na súperových ihriskách."

Článok si môžete pozrieť aj cez iPhone či iPad vďaka novej aplikácii. ZADARMO.

Súvisiace články