Oblačno
13°
Bratislava
Soňa
28.3.2024
Highlighty: Nitra zdvihla hlavu s Martinom, Košice zdolali Bystricu
Zdielať na

Highlighty: Nitra zdvihla hlavu s Martinom, Košice zdolali Bystricu

NITRA / Hokejová Tipsport extraliga pokračovala zápasmi 23.kola. Nitra zdolala po výbornej druhej tretine Martin 3:1, Skalica bodovala naplno so Žilinou. Košičania po zlepšenom výkone v druhej časti zápasu porazili B.Bystricu 4:1.

Hokej - Tipsport extraliga 2013/2014 - 23. kolo:

HK Nitra - MHC Mountfield Martin 3:1 (0:1, 3:0, 0:0)

Góly: 25. M. Kováčik (Ordzovenský), 27. Martin Segľa (Hamrák, M. Novák), 39. M. Kováčik, (H. Ručkay, T. Chrenko) - 15. Fujerík (L. Klíma, A. Novotný)
Vylúčení: 6:7 na 2 min, presilovky: 1:0, oslabenia: 0:0, rozhodovali: M. Novák, Štefik - Holienka, M. Valach, 2628 divákov

Nitra: Kristan - D. Milo, Nádašdi, Ordzovenský, P. König, Rais, M. Novák, Ďurkech - M. Kováčik, T. Chrenko, H. Ručkay - R. Tománek, Stümpel, L. Novák - Martin Segľa, M. Hamrák, Bajtek - Štumpf, Kmeč, Pupák - Piačka
Martin: J. Čech - Pacalaj, I. Ďatelinka, A. Novotný, J. Perniš, Fillo, Brcko - Markovič, Galamboš, Važan - Zlocha ml., Beran, J. Cíger - Rožník, Fujerík, L. Klíma - Šugár, Dírer, Pokrivčák

V I. tretine sa Martinčania zamerali na pozornú defenzívu a tak viac v permanencii bol brankár hostí Čech. O prácu sa mu postaral najmä druhý domáci útok okolo centra Jozefa Stümpela. Hráči Nitry svoje šance nevyužili a tak prišiel trest. V 15. min prekvapil ľahkou strelou "vychladnutého" Kristana v domácej bránke Fujerík a bolo 0:1. Disciplinovaná hra hostí mohla sláviť úspech aj o tri minúty neskôr, ale pri koncovke Markoviča sa Kristan tentoraz vyznamenal.

V prostrednej časti sa Nitre podarilo otočiť zápas. Veľký podiel mal na tom Miroslav Kováčik. Krídelník prvej formácie zavelil na obrat v 25. min, keď šikovne tečoval strelu Ordzovenského. Onedlho po faule na Kováčika hrali domáci presilovú hru, ktorú využil Martin Segľa. V závere druhého dejstva opäť Kováčik korunoval svoj výborný výkon druhým gólom v zápase - 3:1.

V 53. min mal ten istý hráč na hokejke hetrik, ale radosť mu pokazila žŕdka Čechovej bránky. O dve minúty neskôr mohol skorigovať Važan, no v samostatnom nájazde ho vychytal Kristan. Nitra už v závere duelu komplikácie nepripustila a Martin zdolala 3:1.

Karol Kolečáni (asistent trénera Nitry): "Po včerajšom zápase sme mali čo naprávať. Po zodpovednom a disciplinovanom výkone sa nám to z časti aj podarilo. Sme radi, že sme kvalitného súpera porazili a získali tri body."
Daniel Babka (tréner Martina): "Do zápasu sme vstúpili dobre. Nitra mala síce viac z hry, ale nedostali sme sa pod výrazný tlak. Dokonca sme išli do vedenia, takže tretina skončila pre nás dobre. V druhej tretine sme mali herný výpadok. Okolo bránky sme neboli dôrazný, spravili sme chyby a dostali sme dva góly. V závere druhej časti sme dostali aj tretí gól a potom v závere nám už chýbali sily na zvrat. Chceli sme hrať power-play, ale nechali sme sa zbytočne vylúčiť. Je to škoda, lebo v Nitre sme mali na viac. Bol to náš najlepší výkon proti Nitre. Pre našich mladých chlapcov to bola veľká škola."

HK 36 Skalica - MsHK DOXXbet Žilina 3:2 (2:0, 0:0, 1:2)

Góly: 5. M. Kuľha (Obdržálek, Trška), 5. B. Mráz (Kutálek, Šátek), 47. Obdržálek (R. Školiak, M. Kuľha) - 46. R. Tomas (D. Buc, Klouda), 59. Klouda (D. Buc)
Vylúčení: 9:3 na 2 min, presilovky a oslabenia: 0:0, rozhodovali: Jonák - Orolin, J. Tvrdoň, 1362 divákov

Skalica: M. Lipovský - L. Kozák, Vyrůbalík, Trška, Mikéska, Staňo, Srnec, Šohajda, B. Jankovič - M. Kuľha, R. Školiak, Obdržálek - R. Kropáč, M. Preisinger, Lažo - Šátek, B. Mráz, Kutálek - M. Sloboda, Stieler, F. Novák
Žilina: Mikoláš - Šterbák, Ostrčil, Leško, Dlouhý, Niník, Rúfus, Prášek - D. Buc, Klouda, R. Tomas - Valášek, Kalla, T. Varga - Drevenák, Schroner, Macejka - Adrián Lipovský, Linet, Jarab

Hostia sa hneď v úvode snažili o prvý gól duelu a už v 2. min sa do dobrej pozície dostávali Valášek a po ňom aj Schroner. Domáci na aktivitu súpera odpovedali dvoma gólmi v rozpätí 43 sekúnd - skóre otvoril M. Kuľha, keď presnou strelou k pravej žŕdke prekonal Mikoláša a vzápätí ukážkovo zakombinovala formácia B. Mráz, Kutálek a Šátek s gólovým zakončením B. Mráza do odkrytej bránky. Domáci po dvoch presných zásahoch pokračovali v peknej kombinačnej hre a súperovi toho veľa nedovolili. Hostia boli blízko ku gólu až v 17. min, ale Kalla ani T. Varga nenašli recept na skúseného Lipovského.

V II. tretine domáci búšili do Žilinčanov, no brankár Mikoláš niekoľkokrát previedol výborné zákroky, ktorý postupne vychytal Kutálka, Laža, Tršku aj Laža. Hostia si vypracovali šance najmä v presilovkách - najbližšie ku gólu mal v početnej výhode o dvoch korčuliarov Rúfus, no jeho delovku od modrej čiary zneškodnil Lipovský.

Žilina neskórovala ani v ďalšej presilovke o dvoch hráčov na začiatku III. tretiny, skorigovala až v 46. min z hokejky R. Tomasa do odkrytej bránky. Tretí gól Skalice pridal o minútu neskôr Obdržálek po peknej prihrávke M. Kuľhu a definitívnu podobu výsledku dal 93 sekúnd pred treťou sirénou Klouda.

Štefan Mega (asistent trénera Skalice): "Mali sme dobrý úvod, išli sme do vedenia 2:0, mohli sme ale vyhrávať aj väčším rozdielom. Nevyužili sme niekoľko vyložených šancí. V druhej tretine sme vylúčeniami zbytočne pustili súpera do hry. Mali sme síce streleckú prevahu, ale tretina skončila 0:0 a tretiu tretinu sme začínali oslabení. Pochvala patrí hráčom, ktorí presilovku 5 na 3 ubránili. Paradoxne, po zvládnutí oslabenia sme dostali gól pri hre v plnom počte. Našťastie, hneď z protiútoku sme znovu získali dvojgólové vedenie. Obrannými chybami sme si skomplikovali vývoj stretnutia a nakoniec sme radi, že sme vydreli plný bodový zisk."
Martin Groma (asistent trénera Žiliny): "Dnešný duel sme nezačali dobre. Po dvoch rýchlych góloch sme sa v druhej polovici prvej tretiny dostali do tempa a o dnešnom zápase rozhodli nevyužité presilové hry. Dva razy nevyužiť šancu 5 na 3, za to sme pykali a súper nás potrestal. Nasadenie v druhej a tretej tretine bolo z našej strany veľmi dobré, ale hokej sa hrá na góly. Pokiaľ nebudeme využívať presilové hry, nemôžme vyhrávať zápasy."

HK Poprad - Dukla Trenčín 5:4 po predĺžení (2:1, 1:2, 1:1 - 1:0)

Góly: 3. Štals (Kasík), 5. Štals (Kasík, R. Suchý), 32. Vaic (A. Kroták), 60. Lapšanský (Mlynarovič), 64. R. Suchý (Kasík) - 16. Čerešňák (Buliš, O. Rusnák), 24. Komínek, 25. M. Toman (Bobček, Troliga), 53. Komínek (E. Bagin, Kútny)
Vylúčení: 5:4 na 2 min, navyše 5+DKZ Novajovský za faul kolenom, Bobček (obaja Trenčín) 10 min za nešp. správanie, presilovky: 4:3, oslabenia: 0:0, rozhodovali: Hodek, Müllner - Bogdaň, Sefčík, 1351 divákov

Poprad: Sidor - D. Brejčák, R. Suchý, Kasík, Makovský, Fabian, Kurali, Gáborčík, Jáchym - T. Sýkora, Štals, Lapšanský - Drábek, Mlynarovič, Vaic - Matúš Paločko, S. Takáč, A. Kroták - Gápa, L. Paukovček, Belluš
Trenčín: A. Nagy - M. Nemčík, Bobček, Novajovský, Čerešňák, M. Habšuda, Ryzák, Vaculín, E. Bagin - Kútny, O. Rusnák, Komínek - M. Toman, Troliga, T. Klíma - Šišovský, F. Nemček, Buliš - P. Stantien, Palák, Šimíček

Trenčín začal v Poprade ako zo zlého sna. Už v 1. min sa nechal po faule kolenom vylúčiť Novajovský do konca zápasu a "kamzíci" získali výhodu päťminútovej presilovky. Aj napriek kostrbatej rozohrávke ju pretavil po nezištnej prihrávke Lapšanského lotyšský legionár Juris Štals do otváracieho gólu. V 5. min už domáci viedli rozdielom dvoch gólov, keď Štalsa z hĺbky pásma vysunul Kasík a ten si v úniku poradil s trenčianskym brankárom Nagyom - 2:0. Na ľade po nevyberaných zákrokoch pribúdala nervozita, najmä domácim puky odskakovali od hokejok. Počas odpykávania si trestu domáceho Belluša trestali z presilovky aj hostia. Šikovným tečom sa prezentoval Čerešňák. V závere tretiny "odmietol" vyrovnanie Ondrej Rusnák, keď prestrelil prázdnu

"Vojaci" z Trenčína pokračovali v druhej časti hry v snahe vyrovnať. Počas vylúčenia Makovského rozhodcovia signalizovali trest pre ďalšieho popradského hráča, keď sa k dorážke dostal Komínek a vyrovnal na 2:2. Následne sa na trestnú lavicu posadil ďalší hráč Popradu a hostia potrestali aj toto vylúčenie. Kombinačnú akciu zakončoval do opustenej brány Toman popod padajúceho obrancu domácich Fabiana. Vyrovnať mohol popradský útočník Drábek, jeho strelu zastavila žŕdka trenčianskej svätyne. Na 3:3 upravil Ľubomír Vaic, ku ktorému sa dostal zablúdený puk.

Tretia tretina sa niesla v znamení udržania výsledku z oboch strán. Samostatný únik predviedol domáci reprezentant Tomáš Sýkora, jeho zakončenie vychytal spoľahlivý A. Nagy. To, že v jednoduchosti je krása, ukázali Trenčania v 53. min. Oblúčikom vyhodený puk z vlastnej tretine prepadol po zrážke Makovského s Kasíkom až k voľnému Komínekovi. Ten si blafákom vychutnal Sidora a priblížil hostí k trom bodom. Minútu pred koncom si domáca lavička vyžiadala oddychový čas a hru bez brankára pretavil na vyrovnanie Lapšanský.

Hosťom vykypel hrniec v predĺžení, v ktorom hrali až dvakrát pre vlastnú nedisciplinovanosť v oslabení. Po bombe Kasíka od modrej dostal puk za bránkovú čiaru cloniaci Radoslav Suchý a zariadil pre Poprad víťazstvo po predĺžení.

Milan Jančuška (tréner Popradu): ,,Mali sme dobrý úvod do zápasu, ale naopak aby sme súpera zlomili, prišlo na nás poľavenie. Z toho vyplynuli fauly, ktoré Trenčín potrestal. Ratovali sme body v hodine dvanástej, robili sme individuálne aj systémové chyby. Som rád, že sme to v závere zvládli. S výkonom niektorých hráčov v zápase spokojný nie som."
Milan Staš (tréner Trenčína): ,,Priebeh stretnutia poznačilo úvodné vylúčenie na 5 minút, kedy nám domáci dokázali streliť dva góly. Nevzdávali sme sa, otočili sme zápas a v tretej tretine sme viedli o gól. Boli sme veľmi blízko víťazstva, domáci potrestali takmer všetky naše vylúčenia. Rozhodli presilové hry. Chlapcom ďakujem za obetavý výkon, dali do toho všetko, čo v nich je."

HC Košice - HC‘05 Banská Bystrica 4:1 (1:1, 1:0, 2:0)

Góly: 7. Cebák (T. Marcinko), 38. D. Pašek (Bicek, R. Jenčík), 46. R. Jenčík (Spilar, Cebák), 54. P. Bartoš (L. Nagy, Bicek) - 7. Kafka (Meland)
Vylúčení: 3:3 na 2 min, presilovky: 2:0, oslabenia: 0:0, rozhodovali: J. Konc - Jobbágy, Smrek, 4521 divákov

Košice: Hylák - Macejko, Klouček, Štrbák, Deyl, Šeda, Cebák, Kolba - Bicek, P. Bartoš, L. Nagy - Spilar, D. Pašek, R. Jenčík - Hinďoš, Boltun, Jokeľ - Češík, T. Marcinko, Sojčík
Banská Bystrica: Kalemba - Saracino, Bambúch, Meland, Macháček, Zošiak, Styk - Kafka, White, Handlovský - R. Macík, M. Hudec, Kadura - Matúš Chovan, Zigo, Lunter - Dolník, Heizer, D. Hegyi

Aktívnejší boli v úvode Košičania, ale strelecké pokusy Bartoša, Jenčíka, Spilara ani Jokeľa a gólom neskončili. Ten padol v 7. min, T. Marcinko zachytil rozohrávku hostí, obranca Cebák si nakorčuľoval do pásma a na jeho strelu bol Malemba prikrátky - 1:0. Domáci sa tešili z vedenia iba 24 sekúnd, lebo Kafka ešte v tej istej minúte na dvakrát prekonal Hyláka. V 15. min Spilarov pokus vyrazil Kalemba, krátko na to na opačnej strane delili Whita v presilovke od gólu iba centimetre. V 18. min čaroval brankár "baranov", Pašek sa po premárnenej šanci len chytal za hlavu.

V 25. min vyprášil Hylákove betóny White. V polovici stretnutia to spomedzi kruhov skúšal Bartoš, z dobrej pozície sa nepresadil ani Jenčík. V 38. min vylúčenie Hudeca potrestal Pašek, ktorý prekonal Kalembu umiestnenou strelou. V závere druhej tretiny sa v oslabení tešili Košičania predčasne, Nagyov pokus skončil na žŕdke a videorozhodca správne vyhodnotil situáciu.

Domáci tím upokojil v 46. min Jenčík po tom, ako brankárovi hostí prekĺzol puk pomedzi betóny. V 54. min po Nagyovej akcii v presilovke pridal Bartoš štvrtý gól a spečatil víťazstvo Košíc.

Pavol Zůbek (asistent trénera Košíc): "Zápas bol veľmi dlho gólovo tesný, nakoľko dosť dobre bránil stredné pásmo. Darilo sa mu chytať našich rýchlych útočníkov a keď sme sa aj dostali do koncovky, tak to zastavil brankár hostí alebo žŕdka. V záverečnej tretine sme pridali na dôraze, dali sme ďalšie dva góly. Naše víťazstvo je zaslúžené, mužstvo podalo zodpovedný výkon."
Vladimír Országh (tréner Banskej Bystrice): "Myslím si, že sme videli zaujímavý zápas. V prvej tretine sme boli domácim vyrovnaným súperom, v ďalších častiach sa už prejavila hokejová vyspelosť košického tímu. Domáci boli lepší v situáciách jeden na jedného, dostávali sa do prečíslení. Z toho sme aj dostali góly. Treba uznať kvality súpera. Spravili sme niekoľko chýb, ktoré domáci využili."

HKM Zvolen - ŠHK 37 Piešťany 1:5 (0:1, 0:2, 1:2)

Góly: 52. V. Baláž (Michal Chovan) - 9. Lušňák (Holovič, Stupka), 34. V. Nemec (Melichárek, Cuník), 38. M. Bartánus (Peško), 42. Lušňák (Holovič, B. Valábik), 52. Melichárek
Vylúčení: 3:3 na 2 min, navyše Cuník (Piešťany) 5+DKZ za napadnutie, presilovky: 0:1, oslabenia: 0:1, rozhodovali: Orolín - Snášel, Tornay, 1733 divákov

Zvolen: M. Šimko - J. Hertl, Obšut, Pichnarčík, Hraško, Ťavoda, Platil, od 41. min L. Pokovič, Pospíšil - Síkela, V. Fekiač, Michal Chovan - Ľ. Zuzin, P. Zuzin, V. Baláž - Jakubík, M. Jurík, Martin Ďaloga - Urgas
Piešťany: T. Tomek - Bučka, Cuník, Brňák, B. Valábik, Drgoň, R. Filip, A. Hruška, Biro - S. Saliji, Melichárek, V. Nemec - Lušňák, Holovič, Stupka - J. Ručkay, Peško, M. Bartánus - Haring, Mišura, Románek

Zvolenčania nastúpili v oklieštenej zostave, keďže majstrovi chýba až osem zranených hráčov. Na ľade to bolo poznať. Piešťany išli do vedenia v 9. min, keď sa pohotovou strelou presadil v ľavom kruhu Lušňák a prestrelil Šimka. Domáci mohli vyrovnať v presilovke, šance mali bratia Zuzinovci i Martin Ďaloga. Najväčšiu príležitosť zahodil hosťujúci útočník Románek v 18. min, ktorý pred prázdnou bránkou poslal puk do žrde.

V druhej tretine dominovali na ľade piešťanskí hokejisti, i keď hráči spod Pustého hradu mohli predsa len vyrovnať. V 27. min sa ocitol sám pred Tomekom Chovan, ale nenašiel na neho recept. A tak prišli údery na opačnej strane. V 34. min po strele Melichárka vyrazil Šimko puk pred voľného Nemca a jeho dorážka bola účinná - 0:2. V 38. min prešiel po ľavej strane do útoku Bartánus a z ľavého kruhu sa presadil umiestnenou strelou k žrdi.

Na začiatku tretej tretiny pridal v presilovke štvrtý gól hostí Lušňák a o osude zápasu bolo rozhodnuté. Oslabení Zvolenčania sa síce zmohli na odpoveď v 52. min, keď sa dopredu prekľučkoval Chovan a spoza kruhu prekonal Tomeka strelou po ľade Baláž, no o štyridsať sekúnd neskôr bolo už 1:5. V oslabení obišiel bránku Melichárek a zasunul do nej puk pri pravej žrdi. V závere si zahrali domáci päťminútovú početnú výhodu, ale mohli počas nej inkasovať, keď Nemec trafil do žŕdky.

Július Šupler (tréner Zvolena): "Piešťany boli lepším mužstvom, boli hokejovejšie. My sme si minimálne štyri góly dali sami po našich chybách a strate puku, či netaktickým riešením situácií. To sa nám nemôže stávať ani pri oklieštenej zostave. Bez hernej disciplíny, entuziazmu, charakteru a srdiečka sa víťaziť nedá a po tejto stránke sme dnes prepadli. Maródka nás žiaľ prenasleduje naďalej. K ôsmim našim zraneným hráčom pribudli ďalší dvaja - Obšut a Baláž. Mám teda obavy o ďalší zápas. Bez kompletnej zostavy to bude veľmi ťažké."
Roman Sýkora (asistent trénera Piešťan): "Sme radi, že sme tento zápas zvládli, aj keď domáci v oklieštenej zostave nám boli vyrovnaným súperom. Mali sme trošku slabšie nástupy do tretín. V prvej tretine mali Zvolenčania dostatok streleckých pokusov a boli aktívnejší, ale tlak sme ustáli a pomohol nám gól. Postupne sme sa osmelili a vyrovnali hru. V druhej tretine nás druhý gól upokojil. Pridali sme na dôraze a hra z našej strany vyzerala lepšie. V tretej tretine sme si chceli držať súpera na dištanc, čo sa nám aj podarilo a prikrášlili sme výsledok ďalšími dvoma gólmi. Škoda iba inkasovaného gólu, ale sme radi, že si odvážame zo Zvolena tri body."

Článok si môžete pozrieť aj cez iPhone či iPad vďaka novej aplikácii. ZADARMO.

Súvisiace články