Skoro jasno
17°
Bratislava
Soňa
28.3.2024
Highlighty: Nitra už je prvá, Košice neuspeli v Martine
Zdielať na

Highlighty: Nitra už je prvá, Košice neuspeli v Martine

Zdroj: sita, B.Bystrica-Poprad 22.kolo

MARTIN / Hokejová Tipsport extraliga mala na programe 22.kolo. Nitra vyhrala v Žiline 5:3 a v tabuľke preskočila lídra z Košíc, ktorý zaváhal na ľade Mountfieldu.

Hokej - Tipsport extraliga 2013/2014 - 22. kolo:

HC'05 Banská Bystrica - HK Poprad 2:0 (1:0, 1:0, 0:0)

Góly: 20. Meland (Kafka, R. Macík), 36. White (Saracino, M. Hudec)
Vylúčení: 5:6 na 2 min, presilovky: 2:0, oslabenia: 0:0, rozhodovali: Lokšík - Jobbágy, Smerek, 1553 divákov

Banská Bystrica: Kalemba - Saracino, Bambúch, Meland, Macháček, Styk, Devečka - R. Macík, White, Lunter - Kafka, M. Hudec, Handlovský - Kadura, Zigo, Matúš Chovan - D. Hegyi, Heizer, Dolník
Poprad: Sidor - D. Brejčák, R. Suchý, Fabian, Kurali, Kasík, Makovský, Gáborčík - T. Sýkora, Štals, Lapšanský - Matúš Paločko, S. Takáč, A. Kroták - Drábek, Mlynarovič, Vaic - Gápa, L. Paukovček, Belluš

Úvod zápasu patril hosťom. Už v siedmej sekunde mohol otvoriť skóre Sýkora, ale Kalemba s novým vystrojením vyrazil puk. V presilovke potom pohrozil Lapšanský, na opačnej strane zaujal bekhend Macíka. Popradčania častejšie strieľali, ale vyloženú šancu mali domáci. V desiatej minúte po strele Bambúcha Sidorovi vypadol puk z lapačky, no z dorážky Kadura neuspel. Gólový moment prišiel 50 sekúnd pred prestávkou. V presilovke vystrelil od modrej Meland a spokojnejší tak mohli ísť do šatne zverenci trénera Országha.

V druhej tretine sa dlho nič nedialo, dobré príležitosti mali iba Macík a Heizer. Bystričania mali navrch, no nevedeli sa presadiť. V 31. min netrafil puk pred prázdnou bránkou Kadura. Podtatranci mohli vyrovnať hlavne v početnej výhode štyroch proti trom, no Mlynarovič trafil v 34. min do žŕdky. Presilovka vyšla opäť "baranom". V 36. min mieril presne z pravého kruhu nad lapačku Sidora White - 2:0. Do druhej prestávky mohli ísť "kamzíci" predsa len s jednogólovým mankom ak by uspel Stals sám pred Kalembom.

Tretie dejstvo začali lepšie domáci, mali miernu prevahu, ale Sidor neriešil nebezpečné situácie. Zapotil sa iba v 46. min, keď pred ním dobiedzal Matúš Chovan. Hostia nehrali dobre, na čo tréner Jančuška zareagoval v 49. min oddychovým časom. Ten akoby viac vzpružil hráčov spod Urpína, v 50. min to skúšal individuálne pri pravej žrdi Macík. Až posledných osem minút záverečnej tretiny sa Popradčania častejšie dostával do útoku, ale šance si nevedeli vypracovať. Jedinú vážnejšiu si vypracoval Sýkora v 58. minúte, preštrikoval sa pred Kalembu, ale ideálne zakončenie mu nedovolene znemožnil Zigo. V následnej presilovke to skúšali hokejisti z Tatier v šestici bez brankára, ale nič im to už nebolo platné.

Vladimír Országh (tréner B. Bystrice): "Náš výkon bol poznačený debaklom vo Zvolene. Chalani mali tento zápas v hlavách a najmä v prvých dvoch tretinách zle korčuľovali a boli v kŕči. Až v tretej tretine sme sa upokojili a zamerali sa na udržanie výsledku. Poprad sme nepustili do väčších šancí, i keď v úvodných dvoch tretinách mal súper viac z hry. Teší ma, že nám vyšli presilovky, z ktorých sme dali oba góly a brankár Kalemba po inkasovanej osmičke vo Zvolene sa vrátil naspäť do hernej pohody a podržal nás."
Milan Jančuška (tréner Popradu): "Nie som spokojný s výsledkom, ako tradične sme v Banskej Bystrici súpera prestrieľali. Pomer 33:17 bol v náš prospech, ale prehrali sme 2:0. V hre 5 proti 5 nemala Banská Bystrica vyloženú šancu a oba góly nám dala z presilových hier. Chýbalo mi viac agresivity pred bránkou súpera ako aj v presilovkách. V streľbe sme všetko dopredu signalizovali, chýbalo rýchle zakončenie. Ak nedáte gól, nemôžete pomýšľať na úspech. Tomuto zápasu by viac svedčala deľba bodov. Hoci sme mali v niektorých momentoch hru v rukách, žiaľ, nedali sme gól. Rozhodovali aj výkony brankárov, gólman Banskej Bystrice bol lepší ako náš."

Dukla Trenčín - HKM Zvolen 4:3 po sam. nájazdoch (1:2, 2:1, 0:0 - 0:0, 1:0)

Góly: 20. Novajovský (Kútny, O. Rusnák), 24. Pardavý ml. (E. Bagin, Palák), 36. Bobček (Kútny, Komínek), rozh. sam. nájazd: Kútny - 4. J. Hertl (Brabenec, Michal Chovan), 13. Obšut (Brabenec, Buliš), 27. Síkela (V. Baláž, P. Zuzin)
Vylúčení: 5:4 na 2 min, navyše: Pardavý ml. (Trenčín) 10 min za úder do oblasti hlavy a krku, presilovky: 1:1, oslabenia: 0:0, rozhodovali: D. Konc, Novák - Korba, Rovenský, 1080 divákov

Trenčín: A. Nagy - Novajovský, Čerešňák, M. Nemčík, Bobček, M. Habšuda, Ryzák, E. Bagin, Hatala - Kútny, O. Rusnák, Komínek - M. Toman, Troliga, T. Klíma - Vaculín, F. Nemček, Buliš - Pardavý ml., Palák, Šimíček
Zvolen: M. Šimko - J. Hertl, Obšut, Pichnarčík, Hraško, M. Pospíšil, F. Fekiač, Ťavoda, Platil - Michal Chovan, Brabenec, Puliš - Urgas, P. Zuzin, V. Baláž - Síkela, Jakubík, V. Fekiač - Jurík, Martin Ďaloga

Hosťom sa vydaril vstup do zápasu, pretože už v 4. min Hertl strelou z otočky v páde využil presilovku. Domáci mohli kontrovať v 8. min, Kútnemu však nájazd počas oslabenia brankár Šimko skvele zneškodnil. V 13. min aktívnejší Zvolen zvýšil svoj náskok, keď Obšutova strela od modrej pekne zapadla do odkrytej šibenice súperovej bránky. Trenčínu sa predsa podarilo skórovať, znižujúci gól do šatne 14 sekúnd pred prvou sirénou dal Novajovský tečovanou strelou od modrej čiary.

V 24. min domáci dokonca vyrovnali, keď sa cez ležiaceho brankára presadil Pardavý ml., ale hostia odpovedali už o 4 minúty, po skrumáži pred bránkou Síkela kľačiac bekhendom trafil odkrytú sieť a Zvolen opäť viedol. Hra dostala dobré tempo a dramatické situácie sa striedali na oboch stranách. V 36. min zužitkovali presilovku aj domáci, Bobčekovov zásluhou sa tak zápas prakticky začínal odznovu.

V zaujímavej tretej tretine malo každé mužstvo niekoľko dobrých šancí na rozhodnutie zápasu, neutíchajúca snaha strhnúť víťazstvo na svoju stranu však nikomu ovocie nepriniesla, preto pomerne kvalitné stretnutie vyústilo až do samostatných nájazdov. V nich uspeli len domáci Kútny a Troliga, takže cenné víťazstvo zostalo pod Čákovým hradom.

Milan Staš (tréner Trenčína): "Už tradične sme začali tým, že sme inkasovali dva góly. Mužstvo však potom ukázalo svoju bojovnú tvár a podarilo sa mu vyrovnať, na čo však Zvolen dokázal odpovedať. Veľmi sme túžili ešte raz vyrovnať, čo sa nám aj podarilo. Záver zápasu už bol vabank, pričom sme napokon v samostatných nájazdoch boli úspešnejší my. Treba priznať, že Zvolen je kvalitou kádra niekde inde ako my, naše mladé mužstvo sa musí presadzovať najmä bojovnosťou a pravým hokejovým srdcom, samozrejme aj s prispením šťastia. Verím, že toto víťazstvo nad úradujúcim majstrom nás povzbudí do ďalšej práce, pretože máme na čom stavať."
Július Šupler (tréner Zvolena): "Získali sme síce dvojgólový náskok, o ktorý nás však pripravili hrubé taktické chyby z našej strany a nesprávne riešenie konkrétnych herných situácií. Trenčín dokázal vyrovnať skóre a o konečnom výsledku nakoniec rozhodlo to, že ani počas predĺženia nepadli ďalšie góly. Prišiel rad na nájazdy, v ktorých to už vždy býva najmä o športovom šťastí a momentálnej forme a majstrovstve hráčov. Musím vyjadriť nespokojnosť s výkonom nášho mužstva, pretože napriek výraznej maródke by malo byť v našich silách zvíťaziť nad Trenčínom, takže stále máme na čom pracovať. Tento zápas nerozhodla herná kvalita, ale naša zlá taktická disciplinovanosť."

MsHK DOXXbet Žilina - HK Nitra 3:5 (0:3, 1:0, 2:2)

Góly: 37. T. Varga (Valášek), 44. T. Varga (Kalla), 47. R. Tomas (D. Buc) - 8. R. Tománek (Stümpel), 7. H. Ručkay (T. Chrenko, Nádašdi), 15. L. Novák (R. Tománek, Stümpel), 57. T. Chrenko (Nádašdi), 60. R. Tománek
Vylúčení: 4:5 na 2 min, presilovky: 0:2, oslabenia: 0:0, rozhodovali: T. Orolín - Brath, Bednár, 1182 divákov

Žilina: M. Laco (21. Mikoláš) - Šterbák, Ostrčil, Leško, S. Hriňa, Salajka, Rúfus, Niník, Bajaník - D. Buc, Klouda, R. Tomas - Valášek, Kalla, T. Varga - Drevenák, Linet, F. Macejka - A. Lipovský, Jarab, Schroner
Nitra: Kristan - Ordzovenský, P. König, D. Milo, Nádašdi, M. Bača, M. Novák, Ďurkech - L. Novák, Stümpel, R. Tománek - H. Ručkay, T. Chrenko, M. Kováčik - Segľa, M. Hamrák, Bajtek - Štumpf, Kmeč, Pupák

Zápas posledného s druhým sa začal vo svižnom tempe. Prvýkrát vážnejšie ohrozil Kristana v 6. min domáci Tomas. Prišla však skvelá dvojminútovka Nitry. Pri vylúčení Salajku sa vyskytol sám pred Lacom Tománek a Nitra viedla 1:0. Vzápätí bol vylúčený Šterbák a Ručkay po trinástich sekundách prekonal Laca. Tretí gól Nitry pridal v 16. min Lukáš Novák, ktorý sa sám pred Lacom presadil príklepom. V 18. min mohol aktívny Klouda vsietiť prvý gól "vlkov", ale Kristan bol proti.

Druhá tretina herne zaostávala za prvou. Trocha vzruchu prišlo len pri vylúčeniach na oboch stranách, ale ani Žilina ani Nitra početnú prevahu nevyužili. Tri minúty pred koncom druhý Žilinský útok založil rýchlu akciu a Varga sa presadil pred Kristanom - 1:3.

V úvode posledného dejstva mali Žilinčania vyše dvojminútovú početnú prevahu, ktorú nevyužili. Prišla však 44. min a strelecky disponovaný Varga po druhýkrát prekonal brankára Nitry. Netrvalo dlho a najlepší strelec Žiliny Tomas vyrovnal na 3:3. Kalla mohol počas presilovky rozhodnúť, netrafil však poloprázdnu bránku hostí. Nitrančania udreli v závere zápasu, keď v 57. min Chrenko z medzikružia prekonal Mikoláša. Dvadsaťdva sekúnd pred koncom unikol Tománek a piatym gólom pečatil šiestu prehru Žiliny v rade.

Martin Groma (asistent trénera Žiliny): "Po zápase sme ostali smutní. Za stavu 0:3 sme sa dokázali vrátiť naspäť do zápasu. Mali sme šance, tie sme nevyužili a urazili sme tak šťastenu. Naše zaváhanie súper využil až v závere. Napriek tomu sa chcem hráčom poďakovať za bojovnosť, že sa napriek tomu nevzdali a bojovali až do konca."
Antonín Stavjaňa (tréner Nitry): "Som spokojný so ziskom troch bodov. Tiež s prvými dvadsiatimi minútami, keď sme zopakovali podobný výkon ako proti Košiciam. Nešťastný som z toho, že sme ľahkomyseľne stratili vedenie a pustili domácich do zápasu. Záver bol dramatický, keby sme si zo Žiliny neodviezli ani bod, nemohli by sme sa čudovať."

MHC Mountfield Martin - HC Košice 3:2 (1:0, 1:1, 1:1)

Góly: 16. Važan (Markovič), 34. Fujerík (J. Perniš), 47. Markovič (Galamboš, I. Ďatelinka) - 24. Jokeľ (Cebák, Boltun), 47. Spilár (Bartoš)
Vylúčení: 3:4 na 2 min, navyše: J. Cíger 10 min osobný trest za zhodenie rukavíc - Konečný 5+DKZ, Štrbák 10 min osobný trest za zhodenie rukavíc, presilovky: 1:0, oslabenia: 0:0, rozhodovali: Kubuš - Orolín, Tvrdoň, 2200 divákov

Martin: J. Čech - Matejka, Brcko, A. Novotný, J. Perniš, Pacalaj, I. Ďatelinka - Markovič, Galamboš, Važan - Themár, Beran, J. Cíger - Rožník, Fujerík, L. Klíma - Šugár, Dírer, Pokrivčák
Košice: Hylák - Chovan, Štrbák, Deyl, Macejko, Cebák, Šeda, Kolba - R. Jenčík, D. Pašek, Spilar - L. Nagy, Bartoš, Bicek - Hinďoš, Boltun, Jokeľ - Konečný, T. Marcinko, Hrnka

Martinčanom po dlhej dobe vyšla prvá tretina. Aktívnou hrou a dobrým korčuľovaním zaskočili vlažne pôsobiaceho súpera. Už v 25. sekunde nastavil Važan ofenzívne chúťky "kosačiek". "Oceliarov" držal nad vodou Hylák, ktorý bol pripravený pri strelách Themára, Brcka aj Galamboša. V 14. min ho však zblízka prekonal Važan a poslal domácich zaslúžene do vedenia. Važanov gól ešte viac povzbudil dobre hrajúcich domácich, ktorí dostali Košičanov pod ešte väčší tlak.

Po prestávke využili skúsení hostia zaváhanie domácich pred bránkou a osamotený Jokeľ pohodlne vyrovnal - 1:1. Inkasovaný gól zobral domácim vietor z plachiet a hostia vyrovnali aj hru. V 29. min sa ocitol sám pred Čechom Marcinko, ale jeho slabé zakončenie nevyrušilo Martinského gólmana. V polovici zápasu bol vylúčený za faul kolenom na Macejku Konečný. Martinčania najprv vlastnou nedisciplinovanosťou ponúknutú päťminútovú presilovku odmietli, lebo onedlho sa pomer síl vyrovnal. V následnej presilovke sa z otočky presadil Fujerík a vrátil Martinčanom jednogólový náskok i pohodu na ich hokejky.

V tretej tretine Košičania pridali, hrozil najmä Bartošov útok. V 47 min. premenil skvelú Galambošovu prihrávku Markovič - 3:1. Eufóriu domácich schladil o pár sekúnd Spilár a hostia boli opäť na dostreľ. Hokej potom gradoval. V 51. min najskôr odpálil Štrbák puk z bránkoviska po Markovičovej strele a potom na druhej strane nezasunul Šugár puk do prázdnej Hylákovej bránky. Domáci si v dramatickom závere víťazstvo ustrážili.

Daniel Babka (tréner Martina): "Sme šťastný za toto víťazstvo. Chalani podali výkon, aký ešte v tejto sezóne nepredviedli. Nebolo to jednoduché, ale boli sme viac hladní po víťazstve ako súper. Začali sme aktívnym presingom, čo na Košice platilo. Počas zápasu sme prišli o dvoch hráčov, museli sme zredukovať zostavu, ale poradili sme si aj z touto situáciou."
Anton Tomko (tréner Košíc): "Hral sa rýchly hokej s veľkým nasadením. V prvej tretine sme spravili v našom obrannom pásme chybu, ktorú súper využil a išiel do vedenia. Do druhej tretiny sme nastúpili s odhodlaním dať gól, čo sa nám aj podarilo. Keď sme začali naberať na obrátkach, hrali hostia päťminútovú presilovku. V jej závere sme dostali druhý gól. Martinčania potom potrestali našu chybu na útočnej modrej a viedli už 3:1. Za tohto stavu sme strelili ešte kontaktný gól, ale vyrovnať sa nám nepodarilo aj preto, lebo domáci hrali s väčším srdiečkom ako naši hráči."

ŠHK 37 Piešťany - HK 36 Skalica 1:2 (0:0, 1:0, 1:2)

Góly: 28. M. Bartánus (R. Filip, Drgoň) - 51. M. Kuľha (Vyrůbalík, Obdržálek), 53. Lažo (R. Kropáč, M. Preisinger)
Vylúčení: 7:8 na 2 min, navyše: Valábik 10 min za zhodenie rukavíc, J. Ručkay (obaja Piešťany) 10 min za nešportové správanie, presilovky: 0:1, oslabenia: 0:0, rozhodovali: Müllner, Lauff - Bogdaň, Junek, 1730 divákov

Piešťany: T. Tomek - Bučka, Cuník, Brňák, B. Valábik, Drgoň, R. Filip, Biro, A. Hruška - S. Saliji, Melichárek, V. Nemec - Lušňák, Holovič, Stupka - J. Ručkay, Peško, M. Bartánus - Haring, Mišura, Románek
Skalica: P. Romančík - L. Kozák, Vyrůbalík, Trška, Mikéska, Staňo, Srnec, Šohajda - M. Kuľha, R. Školiak, Obdržálek - R. Kropáč, M. Preisinger, Lažo - Šátek, B. Mráz, Kutálek - B. Jankovič, Stieler, M. Romančík

V prvých minútach stretnutia mal dve šance domáci Lušňák, ale Romančíka v bránke hostí neprekonal. V ďalších minútach sa hra kúskovala častým vylučovaním. V 10. min hosťujúci Šátek na dvakrát neprekonal zblízka Tomeka. V 12. min mal šancu v oslabení znova Lušňák, ale bez gólového efektu.

V 24. min mal veľkú šancu otvoriť skóre Stieler, ale prestrelil z výbornej šance domácu bránku. O minútu neskôr zaútočil nebezpečne domáci Melichárek, ale jeho tvrdú strelu Romančík vytesnil mimo bránku. V 28. min sa už domáci dočkali vedúceho gólu, keď si Bartánus spracoval vysoký puk, natlačil sa pred bránku Skalice a po ľade vedľa brankára otvoril skóre - 1:0. O minútu nato vytvorili hostia pri presilovke závar pred bránkou domácich, ale nepodarilo sa im vyrovnať. Domáci "havrani" mohli v 31. min zvýšiť vedenie, ale Bartánus nepremenil trestné strieľanie. V 35. min osamotený Šátek medzi kruhmi tvrdo vystrelil, ale len do domáceho Tomeka.

V 42. min vystreli Valábik z ľavého kruhu na vhadzovanie, ale Romančík jeho strelu vyrazil. Dobre zakročil aj v 43. min po príklepe Salijiho. V 46. min svojich podržal Tomek, keď zlikvidoval pri ľavej žŕdke šancu Laža. V 51. min urobila domáca obrana chybu, nechala na ľavej strane voľného Kuľhu, a ten pomedzi betóny Tomeka vyrovnal. Domáci znervózneli a v 53. min v oslabení zle vyhodili puk, ku ktorému sa dostal Lažo a bekhendom poslal hostí do vedenia 1:2. Domáci sa snažili o vyrovnanie, keď pred koncom odvolali brankára Tomeka, ale márne.

Milan Klement (tréner Piešťan): "Ťažko sa mi bude hodnotiť. Do poslednej tretiny sme hrali rozumný hokej. Spravili sme zbytočnú chybu pri rozohrávke pri prvom góle. V priebehu zápasu sme nevyužili dve trestné strieľania a niekoľko presiloviek a výsledok je taký, aký je. Mrzí ma to, ale v tomto dueli bola Skalica šťastnejšie mužstvo."
Andrej Výboh (tréner Skalice): "Čo sa týka našej predvedenej hry, určitým spôsobom sme potrebovali ju podržať v strednom pásme a zefektívniť ju v obrannom pásme. Dá sa povedať, že táto taktika nám vychádzala až do tretej tretiny, kde sme urobili malé úpravy a prinieslo nám to dva góly. Súper hral veľmi efektívne, čo sa týka prechodu do stredného pásma, a tak isto musím vyzdvihnúť všetkých hráčov vrátane brankára Romančíka."

Článok si môžete pozrieť aj cez iPhone či iPad vďaka novej aplikácii. ZADARMO.

Súvisiace články