Zatiahnuté
20°
Bratislava
Lea
29.4.2024
Highlighty: Jedenásta domáca výhra Nitry, Zvolen zničil Bystricu 8:0
Zdielať na

Highlighty: Jedenásta domáca výhra Nitry, Zvolen zničil Bystricu 8:0

Zdroj: tasr

NITRA / Pod Zoborom v tejto sezóne ešte nikto nevyhral! Domáci zvládli aj súboj s lídrom z Košíc, ktorý dokonca musel striedať gólmana Hyláka. Náskok Košíc sa tak scvrkol na dva body.

Hokej - Tipsport extraliga 2013/2014 - 21. kolo:

HK Poprad - MHC Mountfield Martin 4:2 (0:0, 3:2, 1:0)

Góly: 27. Mlynarovič (Vaic, Drábek), 31. Gápa (L. Paukovček, Belluš), 32. A. Kroták (Matúš Paločko, Fabian), 60. T. Sýkora (Lapšanský, Štals) - 26. Themár (Matejka), 38. Galamboš (Markovič, Fujerík)
Vylúčení: 1:3 na 2 min, presilovky a oslabenia: 0:0, rozhodovali: J. Konc - Gavalier, Tornay, 1399 divákov

Poprad: Sidor - D. Brejčák, R. Suchý, Kasík, Makovský, Fabian, Kurali, Gáborčík, Jáchym - T. Sýkora, Štals, Lapšanský - Drábek, Mlynarovič, Vaic - Matúš Paločko, S. Takáč, A. Kroták - Gápa, L. Paukovček, Belluš
Martin: J. Čech - A. Novotný, I. Ďatelinka, Smrek, Brcko, Matejka, Tupý, J. Perniš - Zlocha ml., M. Beran, Fujerík - Markovič, Galamboš, Važan - Themár, Pokrivčák, J. Cíger - Rožník, Dírer, L. Klíma - Šugár

Popradčania síce začali aktívnejšie, no ich snaha vďaka dobre organizovanej obrannej hre Martina často končila už v strednom pásme. Po náznaku šance, v ktorej sa hneď v úvode ocitol popradský Paločko, vzrušenie divákom pripravil až v 15. min Themár, keď šikovnou 'sťahovačkou' spoza bránky takmer nachytal Sidora.

Góly začali padať až v druhej tretine. Najskôr sa v brejku nepresadil Cíger, no hostia zo vzniknutého závaru predsa len vyťažili gól z hokejky Themára. Poprad na odpoveď potreboval len 49 sekúnd, keď Vaic skvelo našiel Mlynaroviča, ten sám pred Čechom zachoval chladnú hlavu a blafákom vyrovnal na 1:1. Popradčanom gól pomohol, začali hrať vo vyššom tempe a hosťom nasadili v krátkom slede ešte dva údery. Najskôr sa pred bránkoviskom dobre zorientoval Gápa, aby na 3:1 v 32. min zvýšil kapitán Kroták. Martinčanom sa podarilo znížiť ešte pred odchodom do kabín, keď ich prvý útok dokonale vyšachoval popradskú obranu.

Tretia tretina sa niesla v znamení martinskej aktivity, no hostia v útočnom ťažení často zabúdali na zadné dvierka a Popradčanom ponúkli nejednu šancu rozhodnúť zápas, no Štals ani Paukovček v sľubných šanciach neskórovali. Martin už gól nestrelil, naopak v závere sa po ukážkovej kombinácii Lapšanského so Sýkorom presadil druhý menovaný a tri body zostali pod Tatrami.

Milan Jančuška (tréner Popradu): "Čakali sme ťažký zápas. Spočiatku mi chýbalo viac výbušnosti a dynamiky v koncovke. Naštartoval nás úvodný gól súpera, po ktorom sme začali agresívnejšie napádať a vyhrávať osobné súboje. Martin veľmi dobre korčuľoval, jeho hráči boli nepríjemní a tesné víťazstvo si o to viac cením."
Daniel Babka (tréner Martina): "Neodohrali sme zlý zápas. Vstúpili sme doň dobre, viedli sme. Urobili sme chybu pri vyrovnávajúcom góle a zlomový bol vedúci gól Popradu. Odvtedy sme už len doťahovali, mužstvo vydalo množstvo síl na vyrovnanie, ku ktorému sme sa nakoniec nedopracovali."

HK Nitra - HC Košice 4:0 (2:0, 2:0, 0:0)

Góly: 14. L. Novák (H. Ručkay, T. Chrenko), 16. Stümpel (L. Novák), 23. Segľa (Bajtek, M. Hamrák), 32. T. Chrenko (H. Ručkay, M. Kováčik)
Vylúčení: 6:10 na 2 min, presilovky: 1:0, oslabenia: 0:0, rozhodovali: Orolín, Jonák - Bednár, Snášel, 3600 divákov

Nitra: Kristan - D. Milo, Nádašdi, Ordzovenský, P. König, M. Bača, M. Novák, Ďurkech - H. Ručkay, T. Chrenko, M. Kováčik - L. Novák, Stümpel, R. Tománek - Segľa, M. Hamrák, Bajtek - Štumpf, Kmeč, Pupák - Piačka
Košice: Hylák (32. Riečický) - Štrbák, Deyl, Macejko, Klouček, Šeda, Cebák, R. Konečný, Kolba - R. Jenčík, D. Pašek, Spilar - L. Nagy, Češík, Bicek - P. Bartoš, T. Marcinko, Hrnka - Hinďoš, Boltun, Jokeľ

Súboj dvoch najlepších tímov extraligy sa začal pred parádnou diváckou kulisou vo vysokom tempe. Košice boli v úvode aktívnejším mužstvom. Naštartovali ich najmä tri presilové hry, z ktorých však nevyťažili nič. Domáci brankár Kristan sa prekonával a likvidoval šance "oceliarov" ako na bežiacom páse. Erupcia radosti vybuchla v Nitra aréne prvýkrát v 14. min, keď lišiacku prihrávku H. Ručkaya spoza bránky zužitkoval L. Novák. Onedlho viedli "corgoni" už o dva góly. Pri vylúčení hosťujúceho Marcinka sa zrodila ďalšia ukážková kombinácia, na ktorej konci bol skúsený Jozef Stümpel - 2:0.

V prostrednej časti dominovala na ľade Nitra a svoju prevahu vyjadrila aj gólmi. V 23. min sa v pred bránkou presadil dôrazný Martin Segľa a v 32. min vyhnal hosťujúceho brankára Hyláka na striedačku pohotový Tomáš Chrenko. Do bránky Košíc sa následne postavil Riečický. Jeho fantastické zákroky najmä počas dvojminútovej dvojnásobnej presilovej hry Nitry zachránili východniarov od ďalších inkasovaných gólov. Hra sa ešte v závere druhej časti priostrila, ale skóre sa už nemenilo.

V tretej tretine domáci s prehľadom kontrolovali dianie na ľade. Košice sa snažili dosiahnuť aspoň čestný úspech, ale nájsť recept na pozornú defenzívu súpera podporenú skvelým gólmanom Kristanom sa im do konca stretnutia nepodarilo. Nitra vyhrala nad Košicami 4:0 a nenašla premožiteľa ani v jedenástom domácom zápase sezóny.

Antonín Stavjaňa (tréner Nitry): "Začiatok bol vyrovnaný, potom sme sa dostali do vedenia. Hrali sme nátlakový hokej, tlačili sme sa dopredu, dali sme góly. V druhej tretine sme pokračovali v dobrom tempe a pridali ďalšie presné zásahy. Škoda, že sa ešte nepresadila naša elitná formácia v presilovke o dvoch hráčov. V tretej tretine sme sa stiahli dozadu a chceli sme ubrániť čisté konto, pretože brankár Kristan si to dnes naozaj zaslúžil. Košičania za nepriaznivého stavu 4:0 neuniesli tlak a hrali príliš agresívne. Nechceli sme, aby sa naši hráči zranili a tak sme hrali radšej disciplinovane smerom dozadu. Hráči to dnes zvládli na sto percent a zaslúžia si absolutórium."
Anton Tomko (tréner Košíc): "Dnes to bol veľmi rýchly a bojovný zápas. Vzhľadom na priebeh zápasu je výsledok pre nás veľmi krutý. V prvej tretine sme boli lepším tímom, ale bez streleného gólu sa vyhrať nedá. Súper nám potom dal dva góly z priestoru pred bránkou, pričom som upozorňoval chalanov, že Nitra je tam silná. Ako hovorím, bez streleného gólu a desiatich vylúčených hráčov nemôžeme pomýšľať na lepší výsledok."

HK 36 Skalica - Dukla Trenčín 3:2 (2:0, 1:0, 0:2)

Góly: 4. R. Kropáč (Stieler, Vyrůbalík), 5. M. Preisinger (Kudrna), 33. Kutálek (Vyrůbalík, Šátek) - 44. Kútny (O. Rusnák), 45. T. Klíma (M. Nemčík)
Vylúčení: 5:3 na 2 min, presilovky: 0:0, oslabenia: 0:1, rozhodovali: D. Konc - Sčensný, Šefčík, 1367 divákov

Skalica: M. Lipovský - L. Kozák, Vyrůbalík, Trška, Mikéska, Staňo, Srnec, M. Romančík, Šohajda - M. Kuľha, R. Školiak, Obdržálek - Kudrna, M. Preisinger, Lažo - Šátek, B. Mráz, Kutálek - B. Jankovič, Stieler, R. Kropáč
Trenčín: A. Nagy - Novajovský, Čerešňák, M. Nemčík, E. Bagin, M. Habšuda, Ryzák, Ketner, Hatala - Kútny, O. Rusnák, Komínek - M. Toman, Troliga, T. Klíma - Vaculín, F. Nemček, Buliš - Pardavý ml., Palák, Šimíček

V úvode duelu akoby sa obe mužstvá potrebovali dostať do tempa a hral sa priemerný hokej. Prvú vážnejšiu šancu sa podarilo domácim pretaviť i na gól. V 4. min si Kropáč šikovne počkal na prihrávku od Stielera a mal dostatok priestoru i času na presné zakončenie. V tej istej minúte šiel na trestnú lavicu domáci Školiak, no hostia napriek tomu inkasovali. Brejk dvoch na jedného zakončil po krížnej prihrávke Presinger, ktorý tvrdou strelou z prvej nedal Nagyovi šancu. Hosťom sa nedarilo vytvoriť si súvislejší tlak a do šancí sa dostávali len sporadicky. Trenčania mali v prvej tretine výhodu až troch presiloviek, no najviac v nich hrozili domáci. Šance Stielera i Tršku však zostali nevyužité.

V druhej časti domáci upokojení dvojgólovým náskokom poľavili z tempa, no hostia to nedokázali využiť. Novajovský ani Rusnák nenašli recept na Lipovského a prišiel trest. V 33. min sa domáci dostali do úniku troch na jedného, Kutálek sa napokon rozhodol sám zakončovať a strelou švihom popod Nagyovu lapačku zvýšil už na 3:0.

Tretiu tretinu začali hostia s úmyslom urobiť niečo s výsledkom. To sa im aj podarilo. V 44. min po skrumáži pred Lipovským korigoval Kútny a o 55 sekúnd znížil na rozdiel jediného gólu po nádhernej akcii Klíma, keď si položil Lipovského. Domáci tréner Výboh sa rozhodol zobrať si oddychový čas a upokojiť svojich zverencov. Od tejto chvíle sa hostia snažili o vyrovnávajúci gól, no stroskotávali na dobre organizovanej hre Záhorákov. V závere hostia v snahe o power-play zle striedali a domáci dostali výhodu presilovej hry. Na ľade sa potom ešte poriadne iskrilo, no na výsledku sa už nič nemenilo a Trenčania odišli domov bez bodu. 

Andrej Výboh (tréner Skalice): "Trenčín sa previedol dobrým a dynamickým výkonom. V úvode sme dali dva góly, čo nás trochu uspalo. V poslednej tretine sme dostali dva rýchle góly, čo nás trochu znervóznilo, ale po korekciách v zostave sme udržali vedenie."
Milan Staš (tréner Trenčína): "Aj keď sme dávali dôraz na úvod duelu, aby sme neinkasovali, tak práve v prvej tretine nám dal súper dva góly. Moje mužstvo sa nevzdávalo za stavu 0:3, hrali sme svoju hru. Prišla chvíľa, keď sme dali dva góly a do poslednej chvíle sme sa snažili o vyrovnanie. Žiaľ, nepodarilo sa nám to. Dnes rozhodli skúsenosti na domácej strane."

ŠHK 37 Piešťany - MsHK DOXXbet Žilina 7:2 (3:1, 3:0, 1:1)

Góly: 1. Lušňák (Stupka), 12. Holovič, 13. Mišura (Románek, Haring), 28. Románek (Cuník), 33. Haring, 35. Lušňák (Stupka, Drgoň), 46. Stupka (Holovič, Brňák) - 18. Valášek (Drevenák, Čavrk), 42. T. Varga (Kalla, R. Tomas)
Vylúčení: 7:5 na 2 min, presilovky: 0:1, oslabenia: 0:0, rozhodovali: Jura - Korba, M. Smrek, 1119 divákov

Piešťany: T. Tomek - Bučka, Cuník, Brňák, B. Valábik, Drgoň, R. Filip, Biro, A. Hruška - S. Saliji, Melichárek, V. Nemec - Lušňák, Holovič, Stupka - J. Ručkay, Peško, M. Bartánus - Haring, Mišura, Románek
Žilina: M. Laco (13. Johanes) - Šterbák, Ostrčil, Leško, Dlouhý, Rúfus, Niník, S. Hriňa, P. Jarab - Macejka, Klouda, R. Tomas - D. Buc, Kalla, T. Varga - Drevenák, Valášek, Čavrk - Adrián Lipovský, Linet, Schroner

Domáci mali raketový vstup do stretnutia, keď Lušňák už v 57. sekunde prekonal Laca medzi betóny - 1:0. V 4. min mala Žilina príležitosť presilovky, ale nevyužila ju. Na začiatku 12. min zaváhal hosťujúci Šterbák, jeho prihrávku zachytil Holovič, položil si Laca na ľad a forhendom ho prekonal - 2:0. O minútu na to sa Laco porúčal z bránky, keď skóroval aj Mišura. Domáci potom poľavili a to v 18. min využili "vlci", keď Valášek strelou spoza kruhov na vhadzovanie znížil na 1:3.

Na konci prvej časti a na začiatku druhej mala Žilina znova presilovku, ale opäť ju nevyužila. V 26. min mal hosťujúci Varga šancu, ale nakoniec Tomek nemusel zasahovať. V 28. min domáci predviedli biliard, Cuník spoza modrej vystrelil puk mimo bránky Žiliny, ale ten sa odrazil rovno pred bránkovisko a nekrytý Románek zvýšil na 4:1. Štvrtý útok "havranov" hral v pohode a v 33. min znova po chybnej rozohrávke hostí upravil Haring na 5:1. Domáci mali na hokejkách istotu a v 35. min po Drgoňovom sóle zvýšil Lušňák už na 6:1. V 37. min ešte Haring napálil tvrdou strelou brvno Johanesovej bránky.

Na začiatku 41. min hrali domáci oslabení o dvoch hráčov. Žilinskí hráči sa síce trápili, ale predsa túto prevahu využili a v 42. min znížili Vargom na 2:6. V 46. min predviedol svoju šikovnosť domáci Stupka, keď po ľavej strane potiahol puk až na bránkovú čiaru, vystrelil do betónu Johanesa a puk sa odrazil do bránky - 7:2. V 50. min mohol Lušňák dosiahnuť hetrik, ale Johanesa zblízka neprestrelil. V závere už domáci kontrolovali hru a stretnutie dotiahli k jasnému víťazstvu.

Roman Sýkora (asistent trénera Piešťan): "Chalani mali od začiatku chuť hrať hokej. Pomohol gól v prvej tretine. Výkon bol výborný a stúpa stále viac od zápasu k zápasu. Hrali sme zodpovedne a dávali góly, čo je veľmi dôležité."
Jan Neliba (tréner Žiliny): "Predviedli sme katastrofálny výkon, čo nemá s extraligou nič spoločné. Urobili sme veľa hrubých chýb, neviem, čím to bolo. Bol to úplný výpadok tímu, čo súper využil a bol lepší."

HKM Zvolen - HC‘05 Banská Bystrica 8:0 (1:0, 2:0, 5:0)

Góly: 11. Martin Ďaloga (Ľ. Zuzin), 27. Martin Ďaloga, 37. Obšut (Hraško, Brabenec), 42. Brabenec (Michal Chovan), 45. P. Zuzin (Ľ. Zuzin), 46. Hraško (Brabenec, Platil), 50. I. Jakubík (Puliš, V. Fekiač), 55. Hraško (Brabenec, Michal Chovan)
Vylúčení: 7:8 na 2 min, navyše: 41. Obšut DKZ za opustenie trestnej lavice počas šarvátky - 41. Bambúch DKZ za hrubosť, 55. Macháček 5+DKZ za vrazenie, presilovky: 2:0, oslabenia: 1:0, rozhodovali: Kubuš - Holienka, Valach, 3547 divákov

Zvolen: M. Šimko - Juraško, Obšut, Pichnarčík, Hraško, Ťavoda, Platil, Pospíšil - Michal Chovan, Brabenec, Puliš - Urgas, P. Zuzin, V. Baláž - Martin Ďaloga, M. Jurík, Ľ. Zuzin - I. Jakubík, Čanky, V. Fekiač
Banská Bystrica: Kalemba - Saracino, Bambúch, Meland, Macháček, Zošiak, Styk - Kafka, White, Handlovský - Kadura, M. Hudec, R. Macík - Lunter, Zigo, Matúš Chovan - D. Hegyi, Heizer, Dolník



V úvode zápasu sa hral opatrný taktický hokej. Slušne zaplnený štadión nevidel gólové príležitosti. Z miernej letargie prebudila divákov iba aktivita domácich v 11. min, keď Ďaloga našiel pred bránkou Ľ. Zuzina, ktorý sa zblízka nepresadil. O pár sekúnd však Kalemba kapituloval, keď sa od Martina Ďalogu spoza čiary z uhla nešťastne dostal tečovaný puk do bránky - 1:0. Bystričania potom zvýšili tempo, ale vyložené šance neprichádzali. Vyrovnať mohol v 17. min Macík z dvoch metrov pri pravej žrdi, no neuspel a rovnako nedostal puk za Šimka následne ani zblízka.

Druhá tretina bola živšia. Pred oboma bránkami bolo viac vzruchu. Najprv išiel Zvolenčan Urgas sám na Kalembu, ale dobre ho odstavil od puku Macháček. Na opačnej strane sa ocitol v šanci Zigo, ale z dvoch metrov nepokoril majstrovského gólmana. Väčšina divákov na štadióne sa tešila opäť v 27. min, keď Ďaloga získal na modrej puk, rútil sa sám na brankára hostí a mieril pod hornú žŕdku - 2:0. V polovici zápasu sa ešte snažil Puliš prepasírovať puk za bystrickú jednotku medzi žrďami, neúspešne a o tri minúty neskôr sa o niečo podobné pokúsil aj Baláž s rovnakým výsledkom. Hokejisti spod Urpína síce boli častejšie v útoku, no Šimko nebezpečné situácie neriešil. V 37. min hrali Šuplerovci po prvýkrát presilovku a využili ju. Obšut trafil od modrej presne a zvýšil na 3:0. Tesne pred prestávkou mohol znížiť hosťujúci Zigo, ale nenašiel účinný recept.

Po klaksóne sa strhla bitka a rozhodca Kubuš musel na začiatku tretej tretiny udeľovať tresty. Keďže sa Obšut zapojil do bitky z trestnej lavice, išiel predčasne pod sprchy a za hrubosť tam putoval aj Bambúch. Zvolenčanov oslabenie neovplyvnilo ani vtedy, keď na dve minúty išiel na lavicu hanby ešte aj Juraško. Do prečíslenia sa dostali Chovan s Brabencom a ich kombinačné úsilie vyústilo gólom na 4:0. Majster akoby dostal krídla, Bystričania vrhali sily do útoku a nechávali vzadu diery. Z toho ťažili v 45. min bratia Zuzinovci, zakončil Peter aj za pomoci teču obrancu "baranov". O 46 sekúnd bolo úspešné aj ďalšie prečíslenie dvoch na jedného, keď sa presadil obranca Hraško a zavŕšil stav na hrozivých 6:0. Ani to však hosťom nestačilo, v 50. min inkasovali aj siedmykrát z hokejky juniora Jakubíka a sektor bystrického tábora sa preriedil. V závere sa vyostrili vášne, Macháček dostal päťminútový trest a následne z presilovky zvýšil na konečných 8:0 spoza kruhu Hraško.

Július Šupler (tréner Zvolena): "Bol to jeden z najlepších zápasov, ak nie najlepší. Mali sme dobré tempo a hra bola spočiatku vyrovnaná. Až keď sa výrazne zvýši skóre, tak mužstvo vždy stratí výkonnostnú motiváciu. Chlapci sa presvedčili za tri týždne, že cez tvrdú prácu výsledky prídu. Niekedy je to tak, že aj z najvyloženejších šancí góly nepadnú, a niekedy je to aj o šťastí, ktoré k hokeju patrí. Preto sme aj dnes dosiahli také vysoké víťazstvo. Po hernej stránke som s mužstvom spokojný, hráči si vrátili týmto výsledkom sebavedomie, ktoré potrebovali. Škoda iba, že naša maródka sa rozrástla na alarmujúci počet deviatich hráčov."
Vladimír Országh (tréner Banskej Bystrice): "Zápas bol dve tretiny viac ako vyrovnaný, domáci pozorne bránili. Šancí bolo pomenej na oboch stranách, bol to svižný, rýchly hokej, bolo sa na čo pozerať. My sme márne dobýjali domácu bránku a Zvolen kruto trestal. Zápas sa zlomil za stavu 3:0, keď sme sa snažili niečo urobiť s výsledkom, no pri našej presilovke sme prepadli a dostali sme gól. Súper v tretej tretine do čoho buchol, to skončilo v bránke. Nechcem znižovať zaslúžené víťazstvo Zvolena, ale za stavu 5:0 sa už iba dohrávalo. Pre nás to bol deň blbec, ktorý mažeme a ideme ďalej."

 

Článok si môžete pozrieť aj cez iPhone či iPad vďaka novej aplikácii. ZADARMO.

Súvisiace články