Polojasno
17°
Bratislava
Soňa
28.3.2024
Highlighty: Barani dokonali obrat proti Nitre, víťazstvo Žiliny
Zdielať na

Highlighty: Barani dokonali obrat proti Nitre, víťazstvo Žiliny

Zdroj: sita, B.Bystrica-Nitra

B.BYSTRICA / V 24.kole hokejovej Tipsport extraliga vyhrávala Nitra v B.Bystrici 2:0. Domáci však kvartetom gólov otočil vývoj zápasu a zaslúžene vyhrali 4:3.

Hokej - Tipsport extraliga 2013/2014 - 24. kolo:

HC‘05 Banská Bystrica - HK Nitra 4:3 (1:2, 0:0, 3:1)

Góly: 14. Saracino (White), 41. Kafka (M. Hudec, Bambúch), 56. M. Hudec (Heizer, Macík), 60. Meland - 3. Bajtek (Martin Segľa), 9. Kmeč (Pupák, D. Milo), 60. Hamrák (Bajtek, Martin Segľa)
Vylúčení: 1:3 na 2 min, presilovky: 1:0, oslabenia: 0:0, rozhodovali: Jonák, M. Novák - Brath, Výleta, 1582 divákov

Banská Bystrica: Kalemba - Saracino, Bambúch, Meland, Macháček, Zošiak, Styk, od 30. min Devečka - Kafka, White, Handlovský - R. Macík, M. Hudec, Kadura - Matúš Chovan, Zigo, Lunter - Dolník, Heizer, D. Hegyi
Nitra: Kristan - Ordzovenský, P. König, D. Milo, Nádašdi, Rais, M. Novák, M. Bača - R. Tománek, Stümpel, L. Novák - M. Kováčik, T. Chrenko, H. Ručkay - Martin Segľa, M. Hamrák, Bajtek - Štumpf, Kmeč, Pupák

Lepšie začali hostia, už v desiatej sekunde strieľal Tománek puk do konštrukcie Kalembovej svätyne. Do vedenia dostal Nitru Bajtek v 3. min, keď pred bránkou nehokejovo zužitkoval prihrávku od Segľu z pravej strany, no gól videorozhodca odobril - 0:1. V 6. min zaujalo prečíslenie hokejistov spod Zobora v oslabení, ale Kováčik sa nepresadil. Bystričania hrozili spoza kruhov, ale Kristan bol spoľahlivý. V 9. min už bolo 0:2, po strele Pukáka sa dostal k vyrazenému puku Kmeč a uspel. Domácim sa vydarila presilovka, keď najprv Heizer mieril spoza kruhu do žŕdky, no napokon našiel priestor medzi nitrianskym brankárom a jeho pravou žrďou v 14. min z mierneho uhla Saracino.

V strednej časti tempo hry neupadlo. Pár situácii musel najprv riešiť gólman Kalemba, jeho spoluhráči pohrozili až v 28. min, ale voľný Kafka si s pukom pri ľavej žrdi nerozumel. V polovici zápasu sa ocitol sám pred bránkou hosťujúci Hamrák, no nepresadil sa. Na opačnej strane bol v šanci zblízka Zigo, ale ani on nepochodil pred Kristanom, dokonca v 34. min nedokázal pretaviť ani nájazd od útočnej modrej čiary do gólovej podoby. O dve minúty neskôr mohli Nitrania zvýšiť skóre v oslabení, keď Kováčik strieľal do žŕdky.

Vyrovnávajúci gól Banskej Bystrice prišiel až po prestávke. Už v 27. sekunde ťažil z chyby Ordzovenského na modrej čiare Kafka, ktorý si nakorčuľoval pred slovinského brankára a vycvičil ho. V 45. min však mohli do vedenia opäť hostia, najprv v prečíslení nevyšiel bekhend Bajtekovi a o pár sekúnd neskôr mieril spoza kruhu do žŕdky Pupák. O dve minúty neskôr sa nepresadil zoči-voči Kalembovi z metra Kováčik. Aktuálne druhý tím extraligy aktivitu nezúročil a tak trestal súper. V 56. min predviedli peknú kombinačnú akciu Macík s Heizerom, na jej konci bol Hudec, ktorý nemal problém poslať puk za Kristanom do bránky - 3:2. Nitrania ešte mohli zdvihnúť hlavu, ak by v 58. min využil dravý prienik Hamrák. V hre bez brankára sa zrodil štvrtý domáci gól, ktorý dosiahol Meland z obranného pásma. Barani však poľavili z koncentrácie. Tridsaťdva sekúnd pred koncom III. tretiny sa dočkal Hamrák, ktorý upravil konečné skóre na rozdiel gólu.

Vladimír Országh (tréner Banskej Bystrice): "Začali sme veľmi zle. V prvých desiatich minútach nás súper vo všetkom prevyšoval, vytváral si šance a prehrávali sme 0:2. Nitranom sme dali príliš veľa priestoru, čo sa nevypláca, ale napokon sme zlepšili pohyb a dokázali sme sa vrátiť naspäť do hry. Húževnatosťou sme si priklonili šťastie na našu stranu. Zbytočne sme zdramatizovali zápas taktickou chybou v poslednej minúte, keď sme súpera pustili na rozdiel jedného gólu. Som rád, že sme to napokon ustáli. Mužstvo ukázalo charakter, keď za stavu 0:2 dokázalo obrátiť zápas so súperom, ktorý ašpiruje na titul. To nás môže posúvať ďalej."
Karol Kolečáni (asistent trénera Nitry): "Dnes nevyhral lepší tím, ale šťastnejší. Neodohrali sme zlý zápas, ale Bystričania boli podstatne efektívnejší. Neurobili sme síce veľa chýb, no domáci ich potrestali a my sme naše šance, ktorých nebolo málo, nepremenili. Preto odchádzame z Bystrice bez bodu."

MsHK DOXXbet Žilina - MHC Mountfield Martin 4:1 (0:0, 2:1, 2:0)

Góly: 37. Valášek (Ostrčil, R. Tomas), 38. D. Buc (Klouda), 59. T. Varga (Kalla), 60. D. Buc (Valášek, Klouda) - 32. I. Ďatelinka (Markovič, Galamboš)
Vylúčení: 3:5 na 2 min, presilovky: 2:0, oslabenia: 0:0, rozhodovali: Hodek (ČR), Müllner - Šefčík, Valach (všetci SR), 1397 divákov

Žilina: Mikoláš - Šterbák, Ostrčil, Leško, Dlouhý, Salajka, Rúfus - D. Buc, Klouda, R. Tomas - Valášek, Kalla, T. Varga - Drevenák, Schroner, Macejka
Martin: J. Čech - Pacalaj, I. Ďatelinka, A. Novotný, J. Perniš, Fillo, Brcko - Markovič, Galamboš, Važan - Themár, Beran, J. Cíger - Rožník, Fujerík, L. Klíma - Šugár, Dírer, Pokrivčák

V susedskom derby nastúpili proti sebe mužstvá z dolnej časti tabuľky. V 3. min hostia zavreli domácich pred Mikolášom, ale gól z toho nebol, podobne ako pri strele Tomasa o minútu neskôr. Žilinčania mohli ísť do vedenia po vylúčení skúseného Berana v 8. min, no početnú prevahu nevyužili. V druhej desaťminútovke mal dve dobré príležitosti mladý Jakub Cíger. Najskôr v 11. min z medzikružia netrafil presne a v 15. min sa opäť nepresadil sám pred žilinským gólmanom. Možnosť početnej prevahy mali aj hokejisti z Turca, ale vylúčenie Leška nepotrestali.

V úvodných minútach druhej tretiny sa hral len priemerný hokej bez väčších príležitostí. Zaujala len príležitosť domáceho ostrostrelca Tomasa v 27. min, ktorý sa preštrikoval obranou hostí, ale Čech bol pozorný. Následne bol vylúčený domáci kapitán Drevenák, a keď sa vrátil na ľadovú plochu, Ďatelinka z ľavej strany prekvapil Mikoláša. V 34. min mohol zvýšiť vedenie Martina Markovič, ale tiež nedal. Pri vylúčení Pacalaja v 35. min mohol skórovať Galamboš, ale stav sa nemenil. Ten sa zmenil až 17 sekúnd pred naskočením martinského obrancu na ľad, keď strelu Ostrčila tečoval Valášek. Uplynulo 103 sekúnd a Žilinčania zásluhou Buca otočili skóre vo svoj prospech.

V záverečnej tretine mali v prvej desaťminútovke domáci dve vydarené akcie. V 46. min unikol Valášek, Ďatelinka ho fauloval a išiel na trestnú lavicu. Rovnaká situácia nastala v 49. min - martinský zadák fauloval, tentokrát Macejku, Žilinčania však početnú prevahu ani raz nevyužili. V záverečných minútach Martin zabral naplno v snahe vyrovnať. Dobré strelecké príležitosti Brcka, Važana a Thémara vychytal skvelý Mikoláš. Strela Berana tesne minula jeho žŕdku. O víťazstve Žiliny defenitívne rozhodli posledné dve minúty. V 59. min Kalla prihral spoza bránky Vargovi a ten si vychutnal Čecha - 3:1. Tridsaťšesť sekúnd pred treťou sirénou bol tretíkrát v III. tretine vylúčený I. Ďatelinka a Žilinčania početnú prevahu po dvanástich sekundách využili.

Martin Groma (asistent trénera Žiliny): "Po sérií siedmich prehier v rade, sme mali veľmi dobrý začiatok zápasu. Bojovali sme, vytvorili si šance, tie sme žiaľ nepremenili. Do vedenia však išiel náš súper z Martina. Som rád, že sa nám podarilo otočiť nepriaznivý stav, čo pomôže hráčom najmä po psychickej stránke. Chcel by som vyzdvihnúť výkon mladého brankára Mikoláša, ktorý nás v zápase podržal. Počas 60. min sme hrali v nasadení a konečne sa nám podarilo uspieť a to pred domácim publikom."
Daniel Babka (tréner Martina): "Hráči si uvedomovali dôležitosť tohto zápasu. Zo začiatku však viazla naša kombinácia, nehrali sme v pohybe tak ako sme zvyknutý. Vytvorili sme si šance, koncovka však bola horšia. Po úvodnom góle sme mohli zvýšiť na 2:0, ale to sa nám nepodarilo. Súper vyrovnal, otočil zápas vo svoj prospech. V závere sme mali plejádu čistých šancí, ale tie sme nepremenili. Jedným gólom sa nedá uspieť a preto sme si zvíťaziť nezaslúžili."

Dukla Trenčín - HC Košice 3:4 (0:2, 2:1, 1:1)

Góly: 22. E. Bagin (T. Klíma), 31. Šišovský (Bobček, F. Nemček), 42. Troliga (Toman, Novajovský) - 10. L. Nagy (P. Bartoš, Bicek), 16. Spilar (D. Pašek), 29. Sojčík (Češík, T. Marcinko), 46. Češík (T. Marcinko, Deyl)
Vylúčení: 5:5 na 2 min, navyše: 33. Macejko (Košice) 5+DKZ za pichnutie hokejkou, presilovky: 2:0, oslabenia: 0:0, rozhodovali: Orolín - Gavalier, Tvrdoň, 1411 divákov

Trenčín: Lašák - M. Nemčík, Bobček, Novajovský, Čerešňák, M. Habšuda, Ryzák, E. Bagin - Kútny, O. Rusnák, Komínek - M. Toman, Troliga, T. Klíma - Šišovský, F. Nemček, Buliš - P. Stantien, Palák, Šimíček
Košice: Hylák - Klouček, Macejko, Štrbák, Deyl, Šeda, Cebák, M. Kolba - L. Nagy, P. Bartoš, Bicek - R. Jenčík, D. Pašek, Spilar - Hinďoš, Boltun, Jokeľ - T. Marcinko, Češík, Sojčík

Prvá tretina mala slabú úroveň i tempo, jediným vybočením z nudy boli Košické góly. V 10. min po Bartošovej skvelej individuálnej akcií doklepol puk do siete Nagy. V 16. min hostia zvýšili svoj náskok po nahodení puku od mantinelu z bránkovej čiary.

Na začiatku druhej časti domáci využitou presilovkou znížili, keď sa strelou od modrej presne trafil Bagin. Hostia sa však presadzovali lepšou kvalitou a v 29. min Sojčík po obkolesení bránky pohotovo skóroval. Trenčín však potom pridal na aktivite a zakrátko Šišovský opäť znížil. V 33. min najskôr rozhodca uznal hosťom gól z Bartošovej hokejky, potom ho však odvolal kvôli predchádzajúcemu Macejkovmu faulu, za ktorý hráč dostal vyššie tresty. Košice v tomto dejstve síce dvakrát nastrelili žŕdku, ale hra sa už viac vyrovnala.

Vstup do tretej dvadsaťminútovky sa lepšie vydaril Trenčínu, ktorý zužitkoval presilovku, keď Troliga presne tečoval strelu od modrej čiary. Pokračovanie gólovej prestrelky však zabezpečil Češík, ktorý v 46. min do odkrytej bránky zakončil rýchlu kombináciu hostí. Košice potom už rutinérsky strážili svoj náskok, domáci už dosiahli len neregulárny gól Rusnákovou vysokou hokejkou v 53. min, takže hostia napokon svoju úlohu favorita tesne, ale predsa len potvrdili.

Branislav Jánoš (asistent trénera Trenčína): "Opäť sme začali zápas tak, ako sa nám to v poslednej dobe stáva, že sme prehrávali 0:2. Zo začiatku sme mali až príliš veľký rešpekt pred súperom, ale od druhej tretiny sa nám zlepšeným pohybom podarilo hru vyrovnať. Naši hráči bojovali a robili všetko čo sa dalo, ale nakoniec sa kvalita a bohatšie herné skúsenosti súpera prejavili a Košice boli o ten jeden gól predsa len lepšie."
Anton Tomko (tréner Košíc): "V prvej tretine sme hrali dobre, kvalitne sme sa pohybovali a podarilo sa nám ju vyhrať dvojgólovým náskokom. V druhej časti sme však vlastnou nedisciplinovanosťou umožnili súperovi znížiť kontaktným gólom. Potom sa však udiali veci, ktorým veľmi nerozumiem, a ktoré ovplyvnili ďalší priebeh zápasu. Napriek tomu sa nám však podarilo pridať ďalšie góly a myslím si, že po celé stretnutie sme hrali tak, že sme si nakoniec zvíťaziť zaslúžili."

HK 36 Skalica - HKM Zvolen 2:3 po sam. nájazdoch (1:1, 0:1, 1:0 - 0:0, 0:1)

Góly: 17. Vyrůbalík (R. Školiak, M. Kuľha), 57. Šátek (B. Mráz, Vyrůbalík ) - 8. Čanky (M. Trochta, Hraško), 23. Platil (M. Jurík), rozhodujúci sam. nájazd Michal Chovan
Vylúčení: 3:6 na 2 min, presilovky: 1:1, oslabenia: 0:0, rozhodovali: Jura - Korba, Junek, 1640 divákov

Skalica: Romančík - L. Kozák, Vyrůbalík, Trška, Mikéska, Srnec, Šohajda - M. Kuľha, R. Školiak, Obdržálek - R. Kropáč, M. Preisinger, Lažo - Šátek, B. Mráz, Kutálek - M. Sloboda, Stieler, F. Novák
Zvolen: M. Šimko - J. Hertl, Obšut, Pichnarčík, Hraško, Ťavoda, Platil, L. Pokovič, Pospíšil - P. Zuzin, V. Fekiač, Michal Chovan - Čanky, M. Trochta, Urgas - Síkela, M. Jurík, Ľ. Zuzin - Jakubík, Srnka, Martin Ďaloga

Od úvodu sa hral opatrný hokej, obe mužstvá vychádzali najmä zo zabezpečenej obrany. Viac priestoru na ľade bolo až pri vylúčeniach. Jedno z nich sa podarilo hosťom využiť v 8 min. zásluhou Čankyho. Domáci potom pridali v smerom dopredu, no narážali na spoľahlivého gólmana Šimka. V 18. min vyrovnal v početnej výhode Vyrúbalíka, ktorého strelu do vlastnej siete zrazil jeden z brániacich Zvolenčanov.

V 23. min M. Jurík vyhral vhadzovanie a Platil delovkou prestrelil všetko, čo mu stálo v ceste, vrátane brankár Romančíka. Už o minútu neskôr M. Šimko vynikajúcim zákrokom zneškodnil možnosť Kuľhu na vyrovnanie. Hráči Skalice sa potom dlho nevedeli presadiť cez defenzívu hostí. V 28. min skončila delovka Vyrúbalíka na žŕdke hosťujúcej bránky.

Tretiu tretinu začali domáci náporom a hneď v úvode sa v obrovskej šanci ocitol aktívny Kuľha, no bol faulovaný a rozhodca nariadil trestné strieľanie. Kuľha zvolil tvrdú strelu na vyrážačku súperovho gólmana, no neuspel. Domáci sa dočkali až v 57. min, keď po obrovskom tlaku dorazil Mrázovu strelu do bránky Šátek.

V predĺžení si obe mužstvá vypracovali niekoľko šancí, no obaja brankári podržali svoje tímy. O triumfe úradujúceho majstra rozhodol v šiestej sérii nájazdov Michal Chovan.

Andrej Výboh (tréner Skalice): "Proti súperovi v oklieštenej zostave sme podali kvalitný výkon s dobrým korčuľovaním a vynikajúcou rozohrávkou zo zadných radov. V úvode nám viazla rozohrávka a prechod cez stredné pásmo, čo sme si cez prestávku vysvetlili a zredukovali zostavu, nakoniec sa nám podarilo vyrovnať. Chcem poďakovať chlapcom aj za bod, ktorý sme získali, aj keď sme mali na aj dva."
Július Šupler (tréner Zvolena): "Hodnotí sa mi ťažko, keďže máme veľa zranených hráčov. Som rád, že sme získali dva body. Za stavu 2:1 sme začali hrať pasívnejšie a súper pri početnej výhode vyrovnal. Po veľkej sérií penált nakoniec rozhodol Chovan a chlapcom sa chcem poďakovať za dnešné dva body."

ŠHK 37 Piešťany - HK Poprad 3:1 (0:0, 3:1, 0:0)

Góly: 29. Melichárek (V. Nemec, Bučka), 38. Holovič (Stupka), 39. M. Bartánus (J. Ručkay, Peško) - 27. Lapšanský (T. Sýkora, Štals)
Vylúčení: 8:7 na 2 min, navyše: 51. Kasík (Poprad) 10+DKZ za nešportové správanie, presilovky a oslabenia: 0:0, rozhodovali: Lauff - Rovenský, Smerek, 1330 divákov

Piešťany: T. Tomek - Bučka, Cuník, Brňák, B. Valábik, Drgoň, R. Filip, A. Hruška, Biro - S. Saliji, Melichárek, V. Nemec - Lušňák, Holovič, Stupka - J. Ručkay, Peško, M. Bartánus - Haring, Mišura, Románek
Poprad: Sidor - D. Brejčák, R. Suchý, Kasík, Makovský, Fabian, Kurali, Gáborčík, Jáchym - T. Sýkora, Štals, Lapšanský - Drábek, Mlynarovič, Vaic - Matúš Paločko, L. Paukovček, A. Kroták - Gápa, Belluš, Štrauch

Kamzíci začali aktívnejšie a Fabian aj Sýkora vyskúšali v prvých minútach pozornosť Tomeka v bránke domácich. V prvej polovici úvodnej časti mali obe mužstvá výhodu presilovky, ale nevyužili ju. V 17. min poskytol rozhodca dvoma vylúčeniami domácich hosťom veľkú možnosť no otvorenie skóre, "havrani" sa úspešne ubránili a I. tretina sa skončila bez gólov.

Aj na začiatku druhej časti hrali domáci v oslabení, ale opäť sa ubránili. V 27. min sa dostal T. Sýkora do brejku, jeho strelu Tomek vyrazil, ale voľný Lapšanský skóroval do odkrytej bránky - 0:1. Domáci zabojovali a vzápätí vyrovnali, keď v skrumáži pred bránkou Popradu dotlačil puk za čiaru Melichárek - 1:1. Aj záver II. tretiny vyšiel domácim, keď v 38. min z veľkého uhla Holovič prekvapil Sidora a v 39. min padol ďalší šťastný gól z hokejky Bartánusa, ktorý vystrelil a puk sa popod gólmana súpera dostal za bránkovú čiaru - 3:1. Dvadsať sekúnd pred koncom druhej časti hry mal veľkú šancu domáci Románek, ale z ťažkej pozície neskóroval.

V 41. min takmer padol ďalší šťastný gól, keď sa puk odrazil od Melichárkovej korčule, ale Tomek pohotovo s betónom zakončil. Tempo hry v tretej časti upadlo. V 53. min mali domáci možnosť zvýšiť skóre z trestného strieľania, ale Stupka neprekonal Sidora. Domáci v ostatných minútach kontrolovali hru a hráčov Popradu nepúšťali do vyložených šancí.

Milan Klement (tréner Piešťan): "Prvú polovicu zápasu sme boli slabším mužstvom, menej sme korčuľovali, bolo veľa vylúčení. Mali sme šťastie, že súper nevyužil svoje šance, hlavne v prvej tretine pri presilovke 5 na 3. Na začiatku druhej tretiny sme dostali gól na 0:1, potom sa nám šťastným gólom podarilo vyrovnať, čo nás trocha nakoplo. Následne sme dali dva ďalšie góly, síce zlepené, ale myslím si, že nám to pomohlo. V tretej tretine sme chceli zápas dobojovať. Hra síce nebola oslnivá, ale sme radi, že sme dosiahli dobrý výsledok."
Milan Jančuška (tréner Popradu): "Do polovičky zápasu sme hrali veľmi dobre a ujali sa vedenia 1:0. Potom sme dostali veľmi kuriózne góly, ktoré často nepadajú. V priebehu II. tretiny to boli dva góly v rýchlom slede za sebou a to rozhodlo o zápase. V tretej tretine sme mali snahu nejakým spôsobom sa vrátiť do zápasu kontaktným gólom, ale Piešťany veľmi dobre bránili stredné pásmo. Dá sa povedať, že to bol vyrovnaný zápas."

Článok si môžete pozrieť aj cez iPhone či iPad vďaka novej aplikácii. ZADARMO.

Súvisiace články