Oblačno
Bratislava
Rudolf
17.4.2024
Highlight: Majstrom Zvolen! Získal druhý titul v šiestom finále
Zdielať na

Highlight: Majstrom Zvolen! Získal druhý titul v šiestom finále

Zdroj: sita, radosť zvolenských hráčov

ZVOLEN / Hokejisti HKm Zvolen získali druhý majstrovský titul v histórii tohto klubu po sezóne 2000/2001.

Zverenci Petra Mikulu triumfovali v pondelkovom piatom stretnutí finále Slovnaft play-off Tipsport extraligy 2012/2013 nad hráčmi HC Košice 2:1 a v sérii hranej na štyri víťazstvá uspeli 4:1. Zvolenčania na domácom ľade prehrávali od 3. min presným zásahom "oceliara" Patrika Svitanu, ale v druhej tretine vyrovnal aj s prispením brániaceho Martina Štrbáka útočník Andrej Podkonický. O titule pre HKm rozhodol v 59. min český legionár Kamil Brabenec.

Košice v súťažnom ročníku 2012/2013 na ľade Zvolena ani raz nezvíťazili, celkovo na to mali až šesť pokusov. V desiatom vzájomnom súboji oboch finalistov v tejto sezóne si víťaz základnej časti pripísal už ôsmy triumf. Hokej - Tipsport extraliga 2012/2013 - finále Slovnaft play-off - piaty zápas (hralo sa na 4 víťazstvá):

HKm Zvolen - HC Košice 2:1 (0:1, 1:0, 1:0) - konečný výsledok série: 4:1, Zvolen získal majstrovský titul

Góly: 36. Podkonický (P. Zuzin), 59. Brabenec (Podkonický, P. Zuzin) - 3. P. Svitana (Mlynarovič, M. Novák)
Vylúčení: 2:2 na 2 min, presilovky a oslabenia: 0:0, rozhodovali: Baluška, J. Konc - Šefčík, M. Valach, 6104 divákov

Zvolen: Šimko - L. Čierny, Juraško, Novajovský, J. Mucha, Hraško, Hertl, Pichnarčík - P. Zuzin, Brabenec, Podkonický - Škvaridlo, L. Jurík, Michal Chovan - Ľ. Zuzin, M. Jurík, Kalla - Puliš, Mahdalík, Čurilla
Košice: Hylák - Cebák, Štrbák, Kolba, Šeda, Martin Chovan, Takáč, M. Novák - Marcel Haščák, D. Pašek, R. Jenčík - Spilar, T. Marcinko, Boltun - Š. Novotný, Marek Slovák, Jokeľ - P. Svitana, Mlynarovič, O. Gmitter

Košičania mali dobrý vstup do zápasu a už v 2. min to dvakrát skúšal na Šimka junior Boltun. Z gólu sa tešil štvrtý útok hostí v 3. min, keď sa po prihrávke Mlynaroviča presadil náprahom z ľavého kruhu Svitana - 0:1. Zvolenčania sa dostali do vyloženej šance až v polovici prvej tretiny: Puliš sa ocitol sám pred Hylákom, ale neprekonal ho. Tlak domáceho tímu začal narastať a prišli aj ďalšie šance. Najprv zakončoval voľný Hertl z ľavej strany, košický brankár bol proti, potom netrafil odkrytý kút svätyne hostí Škvaridlo a následne neposlal puk do odkrytej bránky ani Juraško. Zvolen mohol pykať pri vlastnej presilovke, keď sa do útoku vrhli Pašek s Haščákom, no zakončujúceho hokejistu z východu republiky podržal nedovolene Mucha. V hre štyroch proti štyrom išiel v 16. min sám na bránku domácich Slovák, zakončenie mu nevyšlo podľa predstáv. Gól do šatne mali na hokejke hráči spod Pustého hradu v početnej výhode, ale Škvaridlo a L. Jurík zmarili zblízka svoje príležitosti.

Aj úvod strednej časti patril hosťom, keď sa opäť dostal do dobrej šance po Jokeľovej prihrávke Slovák, ale pred Šimkom si nerozumel s pukom. Potom príležitostí ubudlo, prevahu mal síce Zvolen, ale Hylák nemusel riešiť nebezpečnú situáciu. "Zahrmieť" mohlo na opačnej strane v 33. min, keď sa pri pravej žrdi nepresadil pohotový Haščák a o minútu neskôr nepretlačil puk za čiaru ani úplne voľný Boltun. Domácim sa napokon podarilo vyrovnať v 36. min Podkonickým, ktorý z dvoch metrov zakončil bekhendom a tečovaný puk z hokejky Štrbáka prepadol futbalovým oblúčikom za gólmana Košíc. Hokejisti z východu mali pred prestávkou po tlaku Zvolena ešte príležitosť na druhé vedenie v zápase, ale Haščák nevedel, kde má puk pred odkrytou bránkou.

Začiatok tretej tretiny bol v réžii domácich, keď sa už po tridsiatich sekundách dostal k zakončeniu Podkonický, puk poslal vedľa žrde odkrytej Hylákovej bránky. Gólmana hostí potom skúšal z pravej strany Škvaridlo. Košičania pohrozili v 44. min - v skrumáži pred Šimkom neskórovali Jokeľ s Pašekom a úspešný nebol o minútu neskôr ani z pravej strany voľný Novotný. V 51. min upútal kontakt Michala Chovana s brankárom Hylákom, ale opora hostí medzi žrďami sa pozviechala z ľadu. Zaujímavá situácia potom nastala aj na opačnej strane, keď po strele Jenčíka Brabenec za Šimkom odvrátil vysoký puk smerujúci za čiaru. Východoslováci nevyužili ani kľúčovú presilovku, pred bránkou neraz zbytočne kombinovali a záver duelu nezvládli, keďže 92 sekúnd pred koncom riadneho hracieho času nechali pred svojim gólmanom Podkonického - tomu síce nevyšiel blafák, ale Brabenec napokon poslal vyrazený puk za čiaru a rozhodol o titule majstra republiky pre Zvolen.

Súvisiace články