Jasno
10°
Bratislava
Jaroslava
26.4.2024
Highlighty: Nitrania zdolali lídra, B.Bystrica zaváhala s Popradom
Zdielať na

Highlighty: Nitrania zdolali lídra, B.Bystrica zaváhala s Popradom

Zdroj: sita, Nitra-Zvolen

Hokejová Tipsport extraliga pokračovala zápasmi 34.kola, úspešnejší boli hostia. B.Bystrica bez hviezd podľahla doma vysoko Popradu, Skalica vyhrala v Žiline.

MsHK DOXXbet Žilina - HK 36 Skalica 3:5 (2:1, 1:4, 0:0)

Góly: 4. Richard Huna (R. Krajči, D. Devečka), 6. T. Troliga (Jozef Mihálik, O. Ďuriš), 32. Róbert Huna (R. Krajči, Richard Huna) - 20. R. Konečný (Holovič, Kutálek), 21. Pálffy (Holovič, R. Školiak), 23. Kutálek (I. Jankovič, R. Konečný), 25. Vyrúbalík (Pálffy, R. Školiak), 30. R. Konečný (Kutálek, Pálffy)
Vylúčení: 5:7 na 2 min, presilovky: 0:2, oslabenia: 0:0, rozhodovali: Lokšík - R. Bednár, Tornay, 1501 divákov

Žilina: Žigárdy (25. Mikoláš) - Harant, D. Devečka, I. Rúfus, Drábek, J. Dlouhý, Leško - Richard Huna, Róbert Huna, R. Krajči - S. Horanský, V. Škoda, T. Varga - Jozef Mihálik, T. Troliga, O. Ďuriš - K. Jass, Valášek, T. Sýkora
Skalica: M. Lipovský - Vyrúbalík, I. Jankovič, Gula, Bobček, Barák, Jaborník, M. Srnec, L. Kozák - Pálffy, R. Školiak, Šátek - Bezúch, Stieler, Martin Sloboda - Kutálek, Holovič, R. Konečný - J. Jurík, Timotej Šille, Klejna

Žilina už pod vedením trénera Slavomíra Chlebeca a s novým kapitánom Tomášom Harantom začala aktívnejšie. Hneď v úvodných minútach mali veľké šance Škoda a Horanský. Tlak domácich vyústil do vedúceho gólu v 4. min z hokejky Richarda Hunu. Navyše, už o dve minúty zvýšil Troliga na 2:0. Hostia však v záverečnej päťminútovke úvodného dejstva mali viac z hry a 31 s pred sirénou sa presadil Konečný na 1:2 z pohľadu Skaličanov.

Gólovo bohatá bola druhá tretina. Pálffy v 21. min potrestal vylúčenie Troligu a pohodlne zasunul puk do bránky - 2:2. V 23. min Kutálek strelou spomedzi kruhov dostal Záhorákov do vedenia. Prešli ďalšie dve minúty a Vyrúbalík po ideálnej prihrávke od Pálffyho upravil na 4:2 pre Skalicu. Následne Mikoláš nahradil Žigárdyho v bránke Žiliny. Nového gólmana zanedlho prekonal v presilovke Konečný a hostia viedli už o tri góly. V 32. min Žilina znížila na rozdiel dvoch zásluhou Róberta Hunu.

Záverečná tretina bola najmä o presilovkách, ale ani jedno mužstvo nedokázalo zužitkovať početnú prevahu. Najbližšie ku gólu boli domáci v závere zápasu, nepodarilo sa im však dosiahnuť kontaktný úspech a Skaličania zaslúžene získali tri body.

HC'05 Banská Bystrica - HK Poprad 2:6 (1:4, 1:1, 0:1)

Góly: 13. P. Kopecký (Marcinek), 37. Bambúch (Juraj Sýkora, Češík) - 5. Ľ. Vaic (Jabrocký), 9. Klouda (R. Suchý), 11. Hvila (Vandas, Klouda), 20. Hvila (Vandas, M. Šterbák), 36. Balán (R. Tomas, M. Šterbák), 47. Sabolič (Balán)
Vylúčení: 5:7 na 2 min, presilovky: 1:3, oslabenia: 0:0, rozhodovali: D. Konc - M. Valach, Zvrškovec, 1820 divákov

Banská Bystrica: Slipčenko (11. Košarišťan) - M. Richter, Novajovský, Kubka, Bambúch, Ketner, Biro - B. Jankovič, Heizer, Ján Sýkora - Lamper, Češík, Juraj Sýkora - P. Kopecký, T. Zigo, Marcinek - Petro, Michal Hlinka
Poprad: Westlund - M. Šterbák, R. Suchý, Jáchym, Kovačevič, Fabian, Špelda, M. Kurali - Vandas, Klouda, Hvila - R. Tomas, Balán, D. Buc - Sabolič, Ľ. Vaic, Jabrocký - Gríger, S. Takáč, Matúš Paločko

Domáci Banskobystričania nastúpili už bez štvorice hráčov z NHL a chýbali aj Hudec a Lukacevic, čo bolo na ľade cítiť. Poprad v prvej tretine dominoval, do vedenia išiel v 5. min Vaicom, ktorý vystrelil spoza kruhu a puk po ľade prešiel k ľavej žrdi za Slipčenka. V 8. min zvýšil na 2:0 pre hostí Klouda v presilovke tvrdou strelou spoza kruhov a brankára Slipčenka vyhnal z bránky Hvila, ktorý skóroval v 11. min taktiež v presilovke z uhla do odkrytej domácej svätyne aj za prispenia teču Kubku. Bystričania poslali medzi žrde Košarišťana a znížili v 13. min: vyrazený puk upratal za Westlunda Kopecký - 1:3. "Barani" si však nepostrážili záver úvodnej tretiny a 51 sekúnd pred klaksónom po Vandasovej akcii zvýšil na 4:1 pre Poprad zblízka Hvila.

V druhej časti nevyužili domáci tri presilovky, z toho takmer minútu o dvoch hráčov. V polovici zápasu išiel sám na hosťujúceho gólmana Ján Sýkora, ale neuspel. Poprad trestal v 36. min opäť v početnej prevahe, po prieniku Tomasa poslal vyrazený puk za mladého bystrického brankára Balán a zvýšil už na 5:1 pre hostí. O minútu neskôr však napokon využili domáci hokejisti presilovku, keď sa od modrej presadil Bambúch.

Na začiatku tretej tretiny Banskobystričania v presilovke zovreli hostí v ich tretine, ale neznížili na rozdiel dvoch gólov. Naopak, udrel Poprad, keď v 47. min peknú prihrávku od Balána využil sám pred Košarišťanom Sabilič blafákom. Podtatranci si v ďalšej časti zápasu udržali štvorgólové vedenie, hrali s chuťou, radosť im mohol trochu pokaziť iba Češík v 59. min - predral sa pred bránku, ale neskóroval.

MHC Mountfield Martin - HC Košice 2:4 (0:2, 0:1, 2:1)

Góly: 50. Markovič (Zošiak, A. Novotný), 60. Vilkoits (Markovič, A. Novotný) - 10. Marcel Haščák (R. Jenčík, Bulík), 15. Š. Novotný (Marek Slovák, Matúš Chovan), 26. R. Jenčík (M. Takáč, Bulík), 58. Kolba (P. Svitana)
Vylúčení: 5:9 na 2 min, navyše Michal Novák (Košice) 5+DKZ za údery, presilovky: 2:1, oslabenia: 0:0, rozhodovali: Müllner - Junek, Smrek, 1200 divákov

Martin: Volentier - A. Novotný, Zošiak, Tupý, S. Hriňa, Zukal, J. Perniš, R. Slávik, M. Dvořák - Markovič, Vilkoits, Michal Važan - T. Petruška, M. Hollý, Mikušovič - I. Raček, Murček, A. Themár - Hús, Dírer, Kentoš
Košice: Hylák - Cebák, M. Takáč, Kolba, Štrbák, Martin Chovan, Macejko, Michal Novák, Šeda - Marcel Haščák, Bulík, R. Jenčík - Š. Novotný, Marek Slovák, Matúš Chovan - P. Svitana, T. Marcinko, Jokeľ - Hinďoš, Pašek, Boltun

Martinské trápenie pokračovalo aj v prvej tretine piatkového zápasu. "Kosačky" bojovali, ale na kvalitného súpera z Košíc to nestačilo. V 3. min schoval Volentier do lapačky puk po Hindošovej strele. O tri minúty neskôr pálil Slovák z medzikružia iba do domáceho gólmana. Počiatočné skóre sa zmenilo až v 10. min., keď Jenčíkov pokus vyrazil Volentier pred seba a v následnej skrumáži sa pohotovo zorientoval Haščák - 0:1. Aj druhý gólový zápis patril "oceliarom". V 15. min sa po naskočení Slávika z trestnej lavice zmocnil puku Novotný a bolo 0:2.

Obraz hry sa nezmenil ani v druhej tretine. Východniari hrali to, čo potrebovali, a domáci stále ťahali za kratší koniec. V 22. min Murček zle vyriešil prečíslenie dvoch proti jednému, takže hosťujúci brankár Hylák mohol byť spokojný. V 25. min nariadil rozhodca Müllner trestné strieľanie, ale Bulíkov nájazd skončil na Volentierovi. Gól padol až o 10 sekúnd neskôr, keď Jenčík v presilovke doklepol puk, ktorý sa odrazil od zadného mantinelu - 0:3. V 33. min sa vyznamenal Hylák, ktorý odolal zblízka Mikušovičovi aj Petruškovi. Martinčania sa potom tlačili pred brankára Košíc, ale ten si v 38. min poradil aj s Húsovou tutovkou.

V tretej tretine hostia kontrolovali hru i náskok. V 48. min mohli ešte prikrášliť výsledok Pašek aj Boltun, ale skóre sa nezmenilo. Stalo sa to až v 50. min na druhej strane, keď sa v presilovke presadil Markovič a dostal svoje mužstvo do zápasu - 1:3. Domáci potom bojovali, ale v koncovke sa im opäť nedarilo. Naopak, definitívne rozhodol v 58. min strelou od modrej Kolba. Konečný výsledok spečatil v 60. min opäť v presilovke Vilkoits - 2:4.

HK Nitra - HKm Zvolen 5:3 (1:1, 2:1, 2:1)

Góly: 5. Pupák (E. Piatak), 34. Rais (Stümpel, R. Tománek), 36. Jokila (P. König), 48. Ordzovenský (Jokila, Rais), 56. R. Tománek (P. König, Nádašdi) - 16. Podkonický (P. Hraško), 22. J. Mucha (Michal Chovan, L. Jurík), 51. Brabenec (Michal Chovan)
Vylúčení: 4:10 na 2 min, presilovky: 3:2, oslabenia: 0:0, rozhodovali: Baluška - J. Tvrdoň, Výleta, 3068 divákov

Nitra: M. Laco - Ordzovenský, Rais, Nádašdi, P. König, M. Bača, Vosátko, F. Kuzma, Trefný - M. Kováčik, Jokila, Mašlonka - R. Tománek, Stümpel, Martin Segľa - Podstavek, E. Piatak, Pupák - Kmeč, Bene, Hrnka
Zvolen: M. Šimko - P. Hraško, Juraško, Pichnarčík, J. Mucha, L. Pokovič, M. Výborný, M. Pospíšil, Ihnaťo - Puliš, Brabenec, Podkonický - Škvaridlo, L. Jurík, Michal Chovan - P. Zuzin, M. Jurík, Čanky - Méry, Ľ. Zuzin, Martin Ďaloga

Šláger 34. kola sa hral vo výbornej atmosfére. Od úvodných minút bol k videniu atraktívny hokej a diváci na šance dlho nečakali. Po viacerých sľubných príležitostiach na oboch stranách sa vedenia ujala domáca Nitra. V nájazde dvoch proti jednému dorazil Piatakovu strelu Miroslav Pupák - 1:0. V prvej časti mali viac z hry zverenci Antonína Stavjaňu, no ďalšie šance premeniť nedokázali. Naopak v 16 minúte inkasovali, keď sa z ostrého uhla presadil Podkonický a bolo 1:1.

Domáci začali ofenzívne aj druhú tretinu. Hrnka sa na okamih ocitol sám pred brankárom Šimkom, no zblízka ho neprekonal. V 22. minúte využil presilovku po vylúčení Jokilu obranca Mucha a Zvolenčania prvýkrát v zápase viedli - 1:2. Domáci pridali na aktivite, vytvorili si niekoľko šancí, no ujala sa až strela obrancu Raisa v 34. minúte. O dve minúty na to už Nitra znovu viedla. Fín Jarmo Jokila z ostrého uhla prekvapil Šimka a za stavu 3:2 išli mužstvá do kabín. Nič na tom nezmenila ani veľká príležitosť Podkonického v posledných sekundách druhej časti.

V tretej tretine hostia chceli otočiť skóre vo svoj prospech a ich aktivita bola vysoká, ale v 48. min inkasovali, keď sa zblízka presadil domáci obranca Ordzovenský - 4:2. Ani za nepriaznivého stavu Zvolenčania neskladali zbrane. V 51. min ich vrátila do hry presilovka piatich proti trom a v nej gól Brabenca, ktorý dorazil puk do bránky po Chovanovej strele - 4:3. Hostia v závere stupňovali svoj tlak a Nitra hrozila najmä z brejkov. V 56. min dal napokon definitívnu podobu výsledku Tománek, ktorý využil presilovku Nitry - 5:3.

Dukla Trenčín - ŠHK 37 Piešťany 3:2 po predĺžení (1:1, 1:1, 0:0 - 1:0)

Góly: 10. Sojčík, 37. Lelkeš (Tybor, Pozník), 64. Tybor (Sojčík) - 9. R. Filip (H. Ručkay, Mišura), 30. Mertel (Lisoň, Šišovský)
Vylúčení: 4:4 na 2 min, presilovky: 0:1, oslabenia: 0:0, rozhodovali: J. Konc - Brath, P. Tvrdoň, 2600 divákov

Trenčín: Kristín - J. Koma, Imrich, Vizváry, Pozník, T. Bokroš, E. Bednár, od 21. Nemčík - O. Mikula, Marosz, Jakub Gašparovič - Tybor, Lelkeš, Sojčík - Martin Filo, T. Klíma, F. Nemček - Jakúbek, O. Rusnák, Otčenáš
Piešťany: T. Tomek - Drgoň, V. Urban, Škadra, R. Filip, Brňák, Cuník, A. Hruška, Bučka - T. Melichárek, V. Nemec, S. Saliji - Stupka, Mišura, H. Ručkay - Haring, Peško, Chylo - Lisoň, Mertel, Šišovský

V derby nasadili obaja rivali od začiatku solídne tempo a akcie sa striedali na oboch stranách. Ako prví skórovali hostia: v 9. min Filip delovkou od modrej čiary zužitkoval presilovku. Piešťany sa však tešili iba krátko, pretože už o minútu Sojčík nekompromisnou strelou z medzikružia vyrovnal a boj o každú piaď ľadu mohol pokračovať.

V druhej tretine pribudlo do prejavu mužstiev viac opatrnosti, rodilo sa čoraz menej nebezpečných situácií pred brankármi. V 30. min zostal medzi kruhmi nepokrytý Mertel, ktorý mal dostatok času i priestoru a opakovanou strelou z otočky vrátil Trenčanom stratený tesný náskok. Pozorné obrany prevládali nad útočnou tvorivosťou, ale v 37. min sa aj domácim podarilo opäť skórovať: Lelkeš vyrovnal na 2:2.

Keď v tretej časti obaja brankári predviedli niekoľko efektných zákrokov a nepripustili zmenu na gólovom účte, vyrovnaný a takticky vedený duel došiel až do predĺženia, hoci Trenčín hral v záverečnej dvojminútovke riadneho času presilovku. Rozhodnutie padlo až v 64. min po bleskovom protiútoku a kombinácii Sojčíka s Tyborom, ktorý zabezpečil domácim víťazstvo.

Spravodajská aplikácia Noviny TV JOJ pre iPhone TU. ZADARMO.

Súvisiace články