Polojasno
Bratislava
Marek
25.4.2024
Highlighty: Skalica vyhrala v Nitre, líder padol v Trenčíne
Zdielať na

Highlighty: Skalica vyhrala v Nitre, líder padol v Trenčíne

Zdroj: sita, Nitra-Skalica

Hokejová extraliga pokračovala predposledným tohtoročným 32.kolom. Skalica vyhrala v Nitre 4:1. Pre Záhorákov tri góly pripravil Vyrůbalík. Líder zo Zvolena prehral pod hradom Matúša Čáka, aj keď viedol.

HK Nitra - HK 36 Skalica 1:4 (1:1, 0:2, 0:1)

Góly: 15. Pupák (Trefný) - 2. Holovič (R. Školiak, Vyrúbalík), 37. Kutálek (Bobček), 39. R. Školiak (Šátek, Vyrúbalík), 52. Pálffy (R. Školiak, Vyrúbalík)
Vylúčení: 3:4 na 2 min, presilovky: 0:1, oslabenia: 0:0, rozhodovali: Lokšík - Valach, P. Tvrdoň, 3600 divákov

Nitra: M. Laco - Ordzovenský, Rais, Nádašdi, P. König, F. Kuzma, Vosátko, Trefný, Árvay - Martin Segľa, Jokila, Podstavek - Mašlonka, Stümpel, R. Tománek - Bene, E. Piatak, Pupák - Kmeč, Hrnka, Kadura
Skalica: M. Lipovský - Vyrúbalík, I. Jankovič, Gula, Bobček, Barák, Jaborník, Mikeska, Gabriš - Pálffy, R. Školiak, Šátek - Lažo, Stieler, Martin Sloboda - Kutálek, Holovič, R. Konečný - J. Jurík, Bezúch, Klejna

Školiakova tvrdá strela od modrej čiary tečovaná do bránky z hokejky Holoviča znamenala vedenie Skalice na nitrianskom ľade už v 2. min z presilovej hry. Hráči oboch tímov sa v ďalších minútach dostávali do dobrých príležitostí, ale bez efektu. Domácim sa podarilo vyrovnať až v 15. min, keď po asistencii Trefného skóroval Pupák.

V druhej tretine sa dostali do brejku po presilovej hre Skalice domáci Podstavek s Raisom, ale nedokázali skórovať. V 37. min však nedokázala domáca obrana pokryť unikajúceho Kutálka a ten poslal hosťujúci tím opäť do vedenia. V 39. min M. Laco kapituloval opäť, tentoraz po tvrdej strele Reného Školiaka - 1:3.

Nitrania vyvinuli v tretej tretine tlak na bránku Skalice, no paradoxne inkasovali. V 52. min po chybe domácej obrany Školiak uvoľnil skúseného Pálffyho a ten prekonal Laca, ktorému puk prepadol cez lapačku. Skalica zvíťazila v Nitre trojgólovým rozdielom.

Antonín Stavjaňa (tréner Nitry): "Chceli sme dať šancu mladým hráčom, preto sme hrali na štyri formácie. Na rozdiel od hostí sme nepremenili vyložené gólové šance. Táto skutočnosť našich hráčov rozhodila. Skaličania strelili dva rýchle góly a zápas s prehľadom takticky dohrali."
Martin Pešout (tréner Skalice): "Myslím si, že sme videli jedno z lepších extraligových stretnutí. Obe mužstvá hrali ofenzívne, čo sa páčilo divákom. Fascinovalo ma, že domáci priaznivci aj za nepriaznivého stavu postojačky skandovali. V prvej tretine sme mohli prehrávať aj 0:5, ale podržal nás brankár Lipovský. Následne sa nám podarilo dať gól na 2:1 a víťazstvo sme ešte prikrášlili."

MsHK DOXXbet Žilina - MHC Mountfield Martin 6:5 (2:1, 2:0, 2:4)

Góly: 16. Jozef Mihálik (K. Jass, T. Troliga), 16. O. Ďuriš (D. Devečka, Drevenák), 29. V. Škoda (Kokavec, T. Varga), 33. Jozef Mihálik (T. Troliga, Leško), 48. Leško (R. Krajči, Richard Huna), 56. V. Škoda (M. Kokavec, Jozef Mihálik) - 11. Vilkoits (Murček), 41. Zošiak (Markovič, T. Petruška), 43. Markovič (T. Petruška, A. Novotný), 49. A. Themár (M. Hollý), 60. T. Petruška (A. Novotný, Markovič)

Žilina: Žigárdy - Drábek, D. Devečka, I. Rúfus, Sekáč, J. Dlouhý, Leško, T. Staňo - Richard Huna, Róbert Huna, R. Krajči - M. Kokavec, V. Škoda, T. Varga - Jozef Mihálik, T. Troliga, K. Jass - Valášek, O. Ďuriš, Drevenák - T. Sýkora
Martin: Šúrek - A. Novotný, Zošiak, Tupý, S. Hriňa, Zukal, J. Perniš, M. Dvořák, R. Slávik - T. Petruška, Markovič, Michal Važan - A. Themár, M. Hollý, Mikušovič - I. Raček, Vilkoits, Murček - Hús, Dírer, Kentoš

Úvod susedského derby príliš divákov nenadchol. V prvej desaťminútovke sa hralo obojstranne takticky, ani jeden z tímov nechcel inkasovať. V 11. min sa strelou zápästím presadil hosťujúci Vilkoits, ktorý poslal Martin do vedenia. Žilinčania odpovedali tlakom, ale na ich stranu sa nepostavilo šťastie. Boli to hostia, ktorí mali možnosť zvýšiť pri početnej výhode o dvoch hráčov, ale neskórovali. Ubránené oslabenie zobudilo Martinčanov: v 16. min vyrovnal Jozef Mihálik. Nerozhodný stav netrval dlho, Žilina strhla vedenie na svoju stranu zásluhou Ďuriša. Domáci mali v tom čase veľký tlak, ale stav sa menil až v druhej dvadsaťminútovke. Náskok Žiliny zvýšil v 29. min Škoda, keď efektívne tečoval Devečkov nahodený puk - 3:1. O štyri minúty neskôr druhýkrát v zápase presne trafil Jozef Mihálik, ktorý strelou pomedzi betóny Šúreka upravil už na 4:1.

Gólovo najzaujímavejšia bola tretia tretina. Martinčania zásluhou Zošiaka a Markoviča znížili nepriaznivý stav na jednogólový rozdiel. V 48. min sa v závare pred martinskou bránkou najlepšie zorientoval obranca Leško a Žilina viedla opäť o dva góly - 5:3. Hneď po buly však Themár opäť znížil na rozdiel jediného gólu. Martinčania sa snažili vyrovnať, boli to však domáci, ktorí štyri minúty pred koncom zápasu zásluhou najlepšieho strelca Škodu zvýšili na 6:4. Hostia sa po tomto inkasovanom góle rozhodli hrať bez brankára: to sa im aj vyplatilo, keď v poslednej minúte Petruška strelil piaty gól MHC Mountfield. Na vyrovnanie a vynútenie si predĺženia to však Martinu už nestačilo.

Ladislav Spišiak (tréner Žiliny): "Myslím si, že diváci dnes v zápase mužstiev z dna tabuľky videli kvalitný hokej, nechýbalo nasadenie. My sme viedli 4:1, ale hráčov som upozorňoval, že ešte to nemáme vyhrané. Martinčania nás potrápili. Som rád, že sme získali tri body a podarilo sa nám odlepiť od dna tabuľky."
Róber Pukalovič st. (tréner Martina): "Dnes sme začali zle predovšetkým v obrane. Súper to využil a prehrávali sme rozdielom troch gólov. Potom sme sa opäť dostali do hry, ale opäť po chybách v obrannej činnosti sme inkasovali. Aj keď sme nezvíťazili, myslím si, že bod z tohto zápasu sme si zaslúžili."

Dukla Trenčín - HKm Zvolen 2:1 (1:1, 0:0, 1:0)

Góly: 18. Pozník (Tybor), 47. Jakub Gašparovič (J. Pardavý st., Marosz) - 9. Méry (Martin Ďaloga)
Vylúčení: 5:5 na 2 min, presilovky: 2:0, oslabenia: 0:0, rozhodovali: Baluška - M. Korba, P. Korba, 2290 divákov

Trenčín: Kristín - Imrich, J. Koma, Lintner, Pozník, T. Bokroš, E. Bednár, od 21. min Vizváry - Jakub Gašparovič, Marosz, J. Pardavý st. - Tybor, Lelkeš, Sojčík - Otčenáš, T. Klíma, Martin Filo - O. Mikula, F. Nemček, Jakúbek - Broska
Zvolen: M. Šimko - Juraško, P. Hraško, J. Mucha, Ťavoda, M. Výborný, L. Pokovič, Pichnarčík - P. Zuzin, Brabenec, Podkonický - Puliš, L. Jurík, Michal Chovan - Škvaridlo, M. Jurík, Síkela - Méry, Ľ. Zuzin, Martin Ďaloga - Čanky

Trenčín začal proti lídrovi súťaže veľmi aktívne a strelecky usilovne. Hostia sa však postupne vymanili spod tlaku a v 9. min otvorili gólový účet, pretože pred bránkou nepokrytý Méry mal dostatok času bekhendom zavesiť puk do siete - 0:1. V 13. min videorozhodca neposúdil trenčiansku akciu ako gólovú, ale už o päť minút neskôr Trenčín vyrovnal regulárne - 1:1. Počas presilovky Pozníková strela od modrej čiary trafila do hlavy obrancu Zvolena Hraška a puk sa odrazil za Šimkov chrbát.

Zaujímavý a svižný hokej pokračoval aj v prostrednom dejstve. Hostia si najskôr počas série presiloviek (z toho 71 sekúnd o dvoch hráčov, pozn.) vynútili výraznú prevahu, ktorej však bojovní domáci odolali bez ujmy. Potom sa síce akcie striedali na obidve strany, obrany na čele s gólmanmi však pracovali pozorne a spoľahlivo.

V 47. min však Trenčín dokázal už za 12 sekúnd využiť presilovku, keď peknú kombináciu zakončil Gašparovič efektnou strelou do horného rohu bránky a domáci sa ujali vedenia. Zvolen v záverečných minútach vrhol všetky sily do útoku v snahe bodovať, nezužitkoval však presilovku a ani hru bez brankára. Hostia za to mohli ešte pykať, pretože museli čeliť súperovým protiútokom - po jednom z nich v 59. min domáci Sojčík nepremenil následné trestné strieľanie. Trenčín si pripísal cenný plný bodový zisk proti vedúcemu tímu súťaže.

Róber Kaláber (tréner Trenčína): "Som rád, že sme sa dokázali rehabilitovať za vysokú prehru s Košicami v predchádzajúcom zápase. Proti Zvolenu hralo mužstvo zodpovedne a disciplinovane. Hráči si plnili svoje povinnosti, nezabúdali na obetavosť. Rozhodujúcim momentom duelu bolo to, že sme v druhej tretine dokázali ubrániť súperove presilovky, a to aj o dvoch hráčov. Potom sa nám v tretej tretine podarilo v početnej výhode skórovať a týmto gólom sme si vybojovali veľmi cenné víťazstvo. Navyše sme fanúšikom predviedli celkom dobrú hru, takže tieto získané body si nesmierne vážime, pretože sú pre nás veľmi potrebné."
Peter Mikula (tréner Zvolena): "Očakávali sme, že Trenčín po nedávnom výprasku ožije. V prvej tretine sme hrali zbytočne opatrne a domáci nás dostali pod tlak. Až od druhej tretiny sme začali vyhrávať osobné súboje a vyrovnali sme aj hru. V zápase však zvíťazí ten, komu sa podarí streliť viac gólov - a v tomto stretnutí to bol Trenčín. Hoci sa na náš herný prejav dalo pozerať, odchádzame bez bodového zisku."

ŠHK 37 Piešťany - HK Poprad 2:0 (1:0, 1:0, 0:0)

Góly: 12. V. Nemec (V. Urban, J. Ručkay), 35. Mišura (J. Ručkay)
Vylúčení: 4:5 na 2 min, presilovky: 0:0, oslabenia: 0:0, rozhodovali: D. Konc - J. Tvrdoň, Výleta, 2233 divákov

Piešťany: Tomek - V. Urban, Drgoň, R. Filip, Škadra, Cuník, Brňák, A. Hruška, Bučka - S. Saliji, V. Nemec, T. Melichárek - J. Ručkay, Mišura, H. Ručkay - Chylo, Peško, Haring - Stupka, Mertel, Šišovský
Poprad: Westlund - M. Šterbák, R. Suchý, Kovačevič, Jáchym, Fabian, Špelda, M. Kurali, Dinda - Vandas, Balán, Hvila - R. Tomas, Klouda, D. Buc - Sabolič, Ľ. Vaic, Jabrocký - Gríger, S. Takáč, Matúš Paločko

Domáci mohli otvoriť skóre stretnutia v 7. min, ale svoje šance nevyužili Šišovský a Stupka. V prvej tretine sa tímy rozbiehali iba pomaly, hra sa sústredila najmä v strednom pásme. Vedenia sa ujali v 12. min Piešťanci, keď Urbanovu vyrazenú strelu dorazil do bránky V. Nemec - 1:0.

Už v úvode druhého dejstva mohol vyrovnať skúsený obranca Suchý, no strelou spoza obrancu neprekvapil Tomeka. "Kamzíci" boli v tejto časti hry aktívnejší, strelecky to skúšali Vaic i Tomas. V 30. min sa vyznamenal Westlund, ktorý zlikvidoval samostatný zájazd Melichárka. V 35. min však už bol brankár hostí krátky na Mišurovu utešenú strelu - 2:0.

Do tretej časti hry vstúpili aktívnejšie hostia, ale Bucov dobrý teč skončil tesne vedľa bránky. Hneď z protiútoku zaútočil Jakub Ručkay, pozorného Westlunda však neprekonal. V 50. min naskočil na ľad z trestnej lavice Brňák, ktorého vysunul Jakub Ručkay, no piešťanský obranca neuspel v samostatnom nájazde. Päť minút pred koncom stretnutia predviedlo ukážkovú kombináciu trio Nemec - Melichárek - Saliji, posledne menovaný však netrafil odkrytú popradskú bránku. Hostia sa snažili o skorigovanie výsledku, Balánov pokus bravúrne zneškodnil domáci brankár Tomek. Popradčania nedokázali vyvinúť tlak, a tak posledné dve minúty odohrali domáci hokejisti v pokojných vodách stredného pásma.

Roman Sýkora (asistent trénera Piešťan): "Chceli sme nadviazať na dve predchádzajúce vydarené vystúpenia, čo sa nám v konečnom dôsledku aj podarilo. Od začiatku videli diváci vyrovnaný súboj. V prvej tretine nám psychicky pomohol úvodný gól. Ako zlomový sa ukázal náš druhý presný zásah. V záverečnej časti boli Popradčania aktívnejší, ale vďaka výbornému výkonu brankára Tomeka a bojovnosti kolektívu sme zápas dotiahli do víťazného konca."
Vladimír Turan (asistent trénera Popradu): "Prišli sme do Piešťan uchmatnúť bodík, no nepodarilo sa nám to. V prvej tretine sme urobili azda len dve chyby, po jednej hrúbke strelili domáci úvodný gól. Ani v druhej časti sme sa nedokázali viac presadiť v útočnom pásme. To sa nám darilo až v poslednej tretine, keď sme sa zlepšili a dostali domácich pod tlak. Žiaľ, neskórovali sme ani v presilovkách a bez streleného gólu sme nemohli pomýšľať na lepší výsledok. "

HC Košice - HC'05 Banská Bystrica 4:3 po sam. nájazdoch (0:0, 1:2, 2:1 - 0:0, 1:0)

Góly: 24. Bulík (Marcel Haščák, R. Jenčík), 44. Š. Novotný (Štrbák, Marek Slovák), 53. Macejko (Matúš Chovan, Marek Slovák), rozhodujúci sam. nájazd Bulík - 28. Juraj Sýkora (Ján Sýkora), 40. Ján Sýkora (Glass, M. Hudec), 57. Biro (Marcinek, Češík)
Vylúčení: 6:7 na 2 min, presilovky: 1:0, oslabenia: 0:0, rozhodovali: T. Orolín - R. Gajan, M. Smrek, 6023 divákov

Košice: Hylák - Cebák, M. Takáč, Kolba, Štrbák, Michal Novák, Šeda, od 41. Martin Chovan, Macejko - Marcel Haščák, Bulík, R. Jenčík - Matúš Chovan, Marek Slovák, Š. Novotný - P. Svitana, T. Marcinko, Jokeľ - Hinďoš, Pašek, Boltun
Banská Bystrica: Slipčenko - M. Richter, Stoner, Kubka, Bambúch, Novajovský, Biro, Styk, J. Predajniansky - Ján Sýkora, M. Hudec, Tyrell - Glass, Heizer, Juraj Sýkora - Lamper, Češík, Marcinek - P. Kopecký, T. Zigo, Michal Hlinka

Mužstvá sa po vianočných sviatkoch ťažšie rozbiehali, väčšia aktivita bola na košických hokejkách. Hosťujúci brankár Slipčenko si poradil so Svitanovou strelou švihom. Hostia po prvý raz otestovali Hyláka až v 11. min skôr propagačnou strelou Richtera. Oveľa nebezpečnejší bol pokus Jána Sýkoru, ten však mieril tesne vedľa. Domáci Jenčík to následne skúšal spoza hráča, no Slipčenko jeho pokus vyrazil a gólová nebola ani behkendová dorážka Mareka Slováka.

Strelecký účet zápasu otvoril v 24. min po skvelej prihrávke od Haščáka center Košičanov Bulík - 1:0. "Barani" však dokázali v 28. min odpovedať po spolupráci Sýkorovcov: Ján našiel spoza bránky Juraja a ten pohotovo zakončil - 1:1. V polovici stretnutia skúšal strelecké šťastie Pašek, následne neuspel ani Marcinko. Banská Bystrica odchádzala do kabín s jednogólovým náskokom, o ktorý sa postaral Ján Sýkora. Banskobystrický hráč si 30 sekúnd pred druhým klaksónom vytiahol Hyláka z bránky a z uhla presne zakončil.

V 43. min premárnil obrovskú príležitosť domáci Jenčik, ale Košičania sa dočkali v následnej presilovke: od modrej čiary pálil skúsený Štrbák a po Novotného teči bolo 2:2. V 53. min trafil ukážkovo obranca Macejko - 3:2. "Barani" si však v Steel aréne vynútili predĺženie. Postaral sa o to Biro, ktorý v 57. min namieril do ľavého rohu košickej bránky.

V predĺžení mal obrovskú príležitosť Ján Sýkora, ktorý sa ocitol osamotený pred Hylákom, ale lapačka košického brankára vyletela bleskovo. O všetkom rozhodli až samostatné nájazdy, ten rozhodujúci premenil domáci útočník Tomáš Bulík.

Milan Staš (tréner Košíc): "Po prvej rozbiehacej bojovnej tretine, ktorá sa skončila bez gólov, sme sa dostali do vedenia. Žiaľ, podcenili sme niektoré situácie a na konci druhej tretiny sme prehrávali. Po sformovaní útokov sme išli do tretej tretiny s tým, že strhneme víťazstvo na svoju stranu. To sa nám aj podarilo, v závere prišla hrubá chyba obrany a bolo vyrovnané. Samostatné nájazdy, to je už vabank. Mali sme v nich šťastnú ruku, určite sme zvíťazili zaslúžene, súpera sme vysoko prestrieľali. Dobrý výkon podal brankár Banskej Bystrice a hostia hrali solídne aj v defenzíve. Diváci videli dobré stretnutie, verím, že je to dobrá pozvánka na nedeľu."
Vladimír Országh (tréner Banskej Bystrice): "Sme spokojní, z horúceho košického ľadu si odnášame bod. Treba pochváliť našich chlapcov za bojovnosť. Vedeli sme o sile súpera, a preto sme sa zamerali na defenzívu. Vyrážali sme do protiútokov, niektoré nám vyšli. Videli sme celkom slušné stretnutie s výbornou kulisou. Musím pochváliť fakluby na oboch stranách, aj oni dodali tomuto zápasu šmrnc."

 

Spravodajská aplikácia Noviny TV JOJ pre iPhone TU. ZADARMO.

Súvisiace články