Zatiahnuté
Bratislava
Vojtech
23.4.2024
Highlighty: Derby rivalov s bitkami na ľade i v hľadisku
Zdielať na

Highlighty: Derby rivalov s bitkami na ľade i v hľadisku

Posledné tohtoročné 33. kolo mala na programe hokejová Tipsport extraliga. Domáci vyhrali všetky zápasy, hostia nezískali ani bod. Vo Zvolene sa zapotili rozhodcovia na ľade i usporiadatelia na zimnom štadióne. Košice zdolali doma Nitru 5:2. Skalica na domácom ľade potvrdila dominanciu, Mountfield odchádza zo Záhoria s debaklom 7:1.

HC Košice - HK Nitra 5:2 (2:2, 3:0, 0:0)

Góly: 16. Boltun (Martin Chovan, Mlynarovič), 17. Marek Slovák, 22. T. Marcinko (Macejko, Martin Chovan), 30. Marcel Haščák (R. Jenčík), 32. T. Marcinko (Martin Chovan) - 15. Martin Segľa (P. König), 20. M. Bača (E. Piatak, Kadura)
Vylúčení: 6:6 na 2 min, presilovky: 1:0, oslabenia: 0:0, rozhodovali: Kubuš - Bednár, Macej, 4822 divákov

Košice: Hylák - Cebák, M. Takáč, Kolba, Štrbák, Martin Chovan, Macejko, od 28. min Šeda - Marcel Haščák, Bulík, R. Jenčík - Š. Novotný, Marek Slovák, Matúš Chovan - Jokeľ, T. Marcinko, Hinďoš - Mlynarovič, Pašek, Boltun
Nitra: M. Laco (32. Kusý) - Rais, Ordzovenský, P. König, Nádašdi, Vosátko, Trefný - Pupák, Podstavek, Mašlonka, od 30. min Árvay - Martin Segľa, Stümpel, R. Tománek - Kadura, E. Piatak, M. Bača - Hrnka, Bene, Kmeč

Košičania začali ofenzívne naladení. Po individuálnej akcii Boltuna zasahoval brankár Laco. V 8. min našiel Martin Chovan osamoteného Mareka Slováka, ale ten stroskotal na nitrianskom gólmanovi. Ten sa vyznamenal aj po ďalšej príležitosti Slováka v oslabení. Potom aj Nitra vystrčila rožky. Tománek a ani Piatak ešte na Hyláka nevyzreli, ale v 15. min Martin Segľa dotlačil puk za chrbát košického brankára - 0:1. Už o 27 sekúnd bolo vyrovnané: Boltun z uhla prekonal brankára Laca. Ten inkasoval aj v 17. min. Slovákovu prvú strelu ešte vyrazil, domáci útočník ešte vo vzduchu puk pohotovo doklepol - 2:1. V poslednej minúte prvej tretiny mal Bača dostatok priestoru na vyrovnanie.

Druhá dvadsaťminútovka patrila domácemu tímu. Najskôr Marcinko z kruhu na vhadzovanie švihom prekonal Laca a v polovici stretnutia v presilovke prekvapil z uhla nitrianskeho brankára Marcel Haščák - 4:2. V 32. min vyhnal Laca z bránky po piatom góle Marcinko, ktorý mal pred bránkou dostatok času na zakončenie. Tesne pred druhou prestávkou Hylákovi vypadla z lapačky Stümpelova strela, ale gól to nebol.

V tretej tretine si Košičania bez problémov kontrolovali náskok. Nitra párkrát nebezpečne pohrozila, ale Hylák si poradil so zakončením Mašlonku v presilovke a zlikvidoval aj príležitosť Raisa.

Milan Staš (tréner Košíc): "Na vedúci gól hostí sme vedeli razantne odpovedať. Žiaľ, jednogólový náskok sme trestuhodne pustili v závere prvej tretiny. Základ víťazstva sme položili v druhej časti. Strelili sme tri góly a v ďalšom priebehu stretnutia sme hrali na výsledok. Hoci šancí bolo na oboch stranách dosť, stav sa už nezmenil. S výkonom som spokojný. Hráčom aj divákom sa chcem poďakovať za rok 2012."
Karol Kolečáni (asistent trénera Nitry): "Napriek tomu, že sme prehrali o tri góly, to bol vyrovnaný zápas aspoň čo sa týka šancí. Mali sme dobrý vstup do stretnutia. Logickým vyústením bolo, že sme sa dostali do vedenia. Na konci prvej tretiny prišla naša chvíľa a v druhej tretine zasa prišli na nás hluché chvíle. Hoci sme sa potom snažili so zápasom niečo urobiť, už sa nám to nepodarilo. Nevyužili sme príležitosti, ani trojminútovú presilovku. Košice vyhrali zaslúžene."

HK Poprad - Dukla Trenčín 4:0 (3:0, 1:0, 0:0)

Góly: 4. Klouda (Vandas), 6. Matúš Paločko (S. Takáč, Gríger), 7. Balán (D. Buc, Kovačevič), 24. Gríger (Matúš Paločko, S. Takáč)
Vylúčení: 4:6 na 2 min, presilovky: 1:0, oslabenia: 0:0, rozhodovali: Hradil, Husička (obaja ČR) - Gavalier, Tornay (obaja SR), 1805 divákov

Poprad: Westlund - M. Šterbák, R. Suchý, Kovačevič, Jáchym, Fabian, Špelda, M. Kurali, Dinda - Vandas, Klouda, Hvila - R. Tomas, Balán, D. Buc - Sabolič, Ľ. Vaic, Jabrocký - Gríger, S. Takáč, Matúš Paločko
Trenčín: Kutej (52. Kompas) - J. Koma, Imrich, Pozník, Vizváry, E. Bednár, T. Bokroš, Nemčík, Habšuda - J. Pardavý st., Marosz, Jakub Gašparovič - Sojčík, Lelkeš, Tybor - Martin Filo, T. Klíma, Otčenáš - Jakúbek, F. Nemček, O. Mikula

Poprad začal veľkým náporom, ktorý bol hneď v úvode okorenený presnou koncovkou. Skóre otvoril v 4. min peknou strelou Klouda, vzápätí Takáč našiel Paločkovu hokejku a domáci viedli už 2:0. To však ešte ani zďaleka nebolo všetko, Dukla sa nechala zbytočne vylučovať a z dvojnásobnej výhody v 7. min pohotovo skóroval Balán. Trenčania sa mohli vzchopiť, ale svoje presilovky nevyužili a v prestávke mali o čom rozmýšľať.

Hostia sa síce v úvode druhej časti snažili, no v útočnom pásme toho veľa nevymysleli, Weslund musel byť pozorný akurát pri Vizváryho koncovke. Navyše, elán "vojakov" pribrzdil štvrtý inkasovaný gól z hokejky popradského mladíka Grígera. Za rozhodnutého stavu výkon oboch tímov ustrnul. Trenčania pôsobili odovzdaným dojmom a pár šancí na skórovanie zmaril Westlund, ktorého vystrašila najmä Filova koncovka v závere prostredného dejstva.

Priemerný hokej pokračoval aj v tretej časti. Poprad chcel pridať aj ďalšie góly, šance Tomasa a Grígera však neskončili v bránke. Na opačnej strane to dva razy skúšal Tomáš Klíma, na Westlundovi stroskotal aj v samostatnom úniku. Dukla pricestovala pod Tatry s dvojicou mladých gólmanov, Kuteja tréneri po štyroch inkasovaných góloch vystriedali 8 min pred koncom - priestor dostal i Kompas. Keďže ten už neinkasoval a Trenčania nevyužili v závere ani presilovku, skóre sa už nemenilo.

Milan Jančuška (tréner Popradu): "Som rád, že sme v dôležitom zápase vyhrali. Rozhodol úvod stretnutia. Dobre sme korčuľovali, takticky aj herne sme zvládli dnešný zápas. Westlund dosiahol svoju prvú nulu a som rád, že so starým rokom sa lúčime víťazstvom."
Róbert Kaláber (tréner Trenčína): "Namiesto toho, aby sme pomohli našim mladým brankárom, nezachytili sme úvod stretnutia. So zápasom sa potom už len ťažko niečo robí. Hrali sme nedôrazne, slabo. Gól by sme nedali, ani keby sa hralo do polnoci. Poprad vyhral zaslúžene."

HK 36 Skalica - MHC Mountfield Martin 7:1 (2:0, 1:0, 4:1)

Góly: 8. Holovič (R. Školiak, Pálffy), 20. Lažo (Stieler), 40. Pálffy (Šátek, R. Školiak), 46. J. Jurík (Bezúch, Klejna), 50. J. Jurík, 52. Lažo (Gula), 54. Pálffy (Šátek, Vyrúbalík) - 60. Markovič
Vylúčení: 4:4 na 2 min, navyše Tupý (Martin) 2+10 min za napadnutie hlavy a krku, presilovky: 1:0, oslabenia: 1:1, rozhodovali: Lokšík - Junek, Výleta, 2310 divákov

Skalica: M. Lipovský - Vyrúbalík, I. Jankovič, Gula, Bobček, Barák, Jaborník, Mikeska, Gabriš - Pálffy, R. Školiak, Šátek - Lažo, Stieler, Martin Sloboda - Kutálek, Holovič, R. Konečný - J. Jurík, Bezúch, Klejna
Martin: Volentier - A. Novotný, Zošiak, Tupý, S. Hriňa, Zukal, J. Perniš, R. Slávik, M. Dvořák - T. Petruška, Markovič, Michal Važan - A. Themár, M. Hollý, Mikušovič - I. Raček, Vilkoits, Murček - Hús, Dírer, Kentoš

V úvode prvej tretiny neprestrelil Lipovského Raček ani Vilkoits. Na opačnej strane neuspel Holovič. O tri minúty neskôr ušiel v hre štyroch proti štyrom Pálffy, ale trafil len žŕdku Volentierovej bránky. Úvodný gól duelu padol v 8. min, keď Holovič tečoval Školiakovu strelu od modrej čiary. Sekundu pred koncom prvej tretiny skóroval Lažo - 2:0.

Na začiatku druhej tretiny neuznal rozhodca gól hostí, lebo bol dosiahnutý vysokou hokejkou. V 27. min sa v obrovskej šanci nepresadil prvý skalický útok. V 29. min si domáci v presilovke piatich proti trom utvorili enormný tlak, Martinčania sa však ubránili aj s poriadnou dávkou šťastia. Šestnásť sekúnd pred koncom druhej časti sa domácim napokon predsa len podarilo pretaviť svoju snahu na tretí gól, ktorého autorom bol Pálffy.

V 42. min Lipovského neprekonal Vilkoits, o štyri minúty neskôr sa po peknej kombinačnej akcii presadil J. Jurík - 4:0. Ten istý hráč skóroval aj desať minút pred koncom v oslabení. Šiesty gól domácich pridal v 52. min Lažo a päť minút pred záverečným klaksónom pridal Pálffy už siedmy presný zásah. O čestný úspech hostí sa osem sekúnd pred záverečným klaksónom postaral Markovič.

Svatopluk Kosík (asistent trénera Skalice): "Myslím si, že naše víťazstvo je zaslúžené, i keď náš výkon do polovice druhej tretiny nebol optimálny. Až potom sme začali hrať svoju hru a dostali súpera pod tlak. Škoda, že sme v závere nepomohli Lipovskému k čistému kontu."
Róber Pukalovič st. (tréner Martina): "Podstatný vplyv na priebeh a výsledok stretnutia mali dva góly, ktoré sme dostali na konci prvej a druhej tretiny, čo je absolútna nedisciplinovanosť a nekoncentrovanosť hráčov. Stalo sa to napriek tomu, že sme ich na to upozorňovali. Potom sme chceli s výsledkom niečo urobiť. Samozrejme, že domáci tím dokázal využiť brejky. Nám sa nepodarilo streliť gól, až na ten osem sekúnd pred koncom. Mali sme niekoľko dobrých príležitostí, bolo to skôr o skúsenostiach v zakončení a rutine. Domáci si dnes zaslúžili zvíťaziť." 

HKm Zvolen - HC'05 Banská Bystrica 4:2 (1:0, 1:1, 2:1)

Góly: 6. L. Jurík (J. Mucha, Škvaridlo), 27. P. Zuzin, 53. Škvaridlo (MIchal Chovan, M. Výborný), 60. Podkonický (Brabenec) - 40. Lamper (Češík), 52. M. Hudec (Stoner, Handzuš)
Vylúčení: 8:5 na 2 min, navyše: P. Hraško 5+DKZ za zhodenie rukavíc, Ťavoda (obaja Zvolen) 10+DKZ za zhodenie rukavíc, M. Hudec 5+DKZ za zhodenie rukavíc, Glass 10+DKZ (obaja B. Bystrica) za zhodenie rukavíc, presilovky: 2:2, oslabenia: 0:0, rozhodovali: J. Konc - V. Snášel, T. Rovenský, 5031 divákov

Zvolen: M. Šimko - P. Hraško, Juraško, Ťavoda, J. Mucha, L. Pokovič, M. Výborný - Méry, Ľ. Zuzin, Martin Ďaloga - Puliš, Brabenec, Podkonický - Škvaridlo, L. Jurík, Michal Chovan - P. Zuzin, M. Jurík, Čanky
Banská Bystrica: Slipčenko - M. Richter, Stoner, Kubka, Bambúch, Novajovský, Biro, J. Predajniansky, Styk - M. Hudec, Handzuš, Tyrell - Glass, Heizer, Ján Sýkora - B. Jankovič, Češík, Juraj Sýkora - Marcinek, T. Zigo, Lamper

Vo Zvolene videl plný štadión zaujímavý hokej. Do vedenia išli domáci v presilovke v 6. min, keď rozobrali v útočnej tretine oslabených hostí a po prihrávke Muchu skóroval pri ľavej žrdi voľný L. Jurík - 1:0. Zvolenčania potom nevyužili niekoľko ďalších príležitostí, mali ich L. Jurík, Brabenec, Puliš a Podkonický. Hostia mohli vyrovnať Glassom a Lamperom, no brankár Šimko bol proti.

V druhej tretine sa líder tabuľky dostal do vedenia 2:0 po veľkej chybe kanadského obrancu v službách Banskej Bystrice Stonera, ktorý poslal puk priamo na hokejku Petra Zuzina. Ten ponúknutú možnosť využil, keď z troch metrov prekonal dobre umiestnenou strelou Slipčenka. Bystričania mohli kontrovať o dve minúty neskôr Jankovičom, ale väčšiu príležitosť na navýšenie vedenia mal Zvolen v 34. min: Lukáš Jurík však nevyužil trestné strieľanie. Hosťom sa napokon podarilo znížiť v presilovke na konci druhej tretiny, keď 33 sekúnd pred klaksónom sa presadil zblízka z trmy-vrmy pred bránkou Lamper.

V tretej tretine mali navrch bystrickí hokejisti, do dobrých možností sa dostali Tyrell, Handzuš a Richter. Vyrovnať sa napokon podarilo v 52. min Hudecovi, keď zužitkoval prihrávku Stonera v presilovke. Zvolenčania odpovedali taktiež v početnej výhode. V 53. min poslal peknú prihrávku Michal Chovan voľnému Škvaridlovi, ktorý sa nemýlil - 3:2. Bystričania mohli vyrovnať, veľké šance však nevyužili Stoner, Tyrell či Handzuš. Hosťom nevyšla ani záverečná hra bez brankára, keď tri sekundy pred koncom zápasu poistil vedenie Zvolena do prázdnej bránky Podkonický. Záver duelu oživili boxerské vložky, najviac zaujala bitka Glassa s Ťavodom, pričom zvolenský hokejista zostal zranený. Kanadský obranca Banskej Bystrice bude v najbližšom zápase chýbať, keďže rozhodca mu udelil trest vyšší trest.

Peter Mikula (tréner Zvolena): "Videli sme výborný zápas vo výbornej kulise. Pre nás je to dobrý výsledok so záverečnou kucou-pacou. Derby bolo super, rozhodli presilovky. Vo vyváženom počte na ľade sme hrali so súperom vyrovnaný duel. My sme zvládli lepšie početné výhody, keď rozhodujúci gól sme dosiahli v pravej chvíli Škvaridlom po perfektnej kombinácii celého útoku. Tretí náš gól bol bonbónikom zápasu a štvrtý sa tiež musel páčiť, hoci bol do prázdnej bránky, keď naši dvaja hokejisti ukázali nezištnosť."
Vladimír Országh (tréner Banskej Bystrice): "Videli sme dobré a dramatické stretnutie, ako sa na derby patrí. Bol to veľmi vyrovnaný zápas. Zvolen ukázal, prečo je najlepší v lige v presilových hrách. Má ich veľmi dobre nacvičené a to bol hlavný faktor, prečo sme vo Zvolene prehrali. Aj my sme síce dali góly v presilovkách, ale mali sme byť oveľa viac efektívnejší. Diváci mohli byť spokojní, pretože videli dobrý hokej, videli aj niečo naviac na konci zápasu. Kto bol na tomto hokeji, nemusí ľutovať."

ŠHK 37 Piešťany - MsHK DOXXbet Žilina 5:3 (1:1, 3:1, 1:1)

Góly: 16. V. Urban (V. Nemec, T. Melichárek), 30. Haring (Peško, R. Filip), 31. Peško, 39. Haring (Peško, Chylo), 43. J. Ručkay (Mišura, H. Ručkay) - 5. R. Krajči (Richard Huna), 22. M. Kokavec (T. Varga, V. Škoda), 46. R. Krajči (J. Dlouhý)
Vylúčení: 8:9 na 2 min, navyše Škadra, J. Ručkay (obaja Piešťany), K. Jass, M. Kokavec (obaja Žilina) všetci 10 min za nešportové správanie a 5+DKZ za údery, presilovky: 1:0, oslabenia: 0:0, rozhodovali: Bachúrik - Brath, M. Novák, 1969 divákov

Piešťany: T. Tomek - V. Urban, Drgoň, R. Filip, Škadra, Cuník, Brňák, A. Hruška, Bučka - S. Saliji, V. Nemec, T. Melichárek - J. Ručkay, Mišura, H. Ručkay - Chylo, Peško, Haring - Stupka, Mertel, Šišovský
Žilina: Žigárdy - Drábek, D. Devečka, I. Rúfus, T. Staňo, J. Dlouhý, Leško, Niník - Richard Huna, Róbert Huna, R. Krajči - M. Kokavec, V. Škoda, T. Varga - Jozef Mihálik, T. Troliga, K. Jass - Valášek, O. Ďuriš,T. Sýkora

Už v 1. min mal na hokejke tutovku Melichárek, ale bol tiesnený a nepresadil sa. Hra sa odohrávala väčšinou v strednom pásme, ale v polovici 5. min sa Krajči prebojoval až k ľavému kruhu na vhadzovanie a prekonal Tomeka - 0:1. V 10. min znova zaskočil domácich zadákov Škoda, ale nebol úspešný. V 13. min Richard Huna tečoval puk, ale Tomek zasiahol. Na konci 16. min sa podarilo domácim z náhodnej akcie vyrovnať. Urban od modrej čiary švihom vystrelil a puk skončil za prekvapeným Žigárdym. Po prvej časti zápasu bol nerozhodný stav 1:1.

V 25. min Saliji uvoľnil Melichárka, ale gólman hostí šancu zlikvidoval. Domáci potom Žilinčanov pritlačili a v 30. min obranca hostí Staňo zabránil istému gólu Henricha Ručkaya. V tej istej minúte sa už domáci radovali, keď po osi Filip, Peško sa premenil svoj nájazd s prehľadom Haring - 2:2. O necelú minútu domáci už viedli, keď veľký tlak korunoval gólom Peško - 3:2. V 32. min nepremenili svoje šance pred Tomekom hosťujúci Valášek a Ďuriš. Od 36. min hrali Piešťanci presilovku piatich proti trom, ale využili až výhodu o jedného hráča, keď v 39. min Haring zvýšil na 4:2.

V úvode tretej tretiny Tomek zneškodnil Vargovu šancu. Na začiatku 43. min sa radovali domáci fanúšikovia, keď po strele Mišuru doklepol do bránky vyrazený puk Jakub Ručkay a bolo 5:2. V 46. min zakontrovali hostia, keď po kombinácii bratov Hunovcov znížil Krajči na 3:5. Potom nasledovali šance domácich Peška, Chyla a Salijiho, ale bez gólového efektu. V poslednej minúte Žilina v snahe skorigovať výsledok odvolala brankára, ale do konca zápasu sa už skóre nemenilo.

Milan Klement (tréner Piešťan): "V prvej tretine sme boli lepším tímom. Paradoxne z prvej strely sme inkasovali, čo nás trochu zabrzdilo. Celkovo by som povedal, že sme boli o niečo lepším mužstvom, víťazstvo nás teší. Som spokojný, že sme sa úspešne rozlúčili pred domácimi fanúšikmi so starým rokom."
Ladislav Spišiak (tréner Žiliny): "Do Piešťan sme prišli s myšlienkou ukoristiť aspoň bod. Myslím si, že dlho to bol vyrovnaný zápas. Keby sa nevyskytli naše chybyčky, cieľ by sme možno splnili. Musím však povedať, že nie všetci zúčastnení na dnešnom zápase ho aj zvládli."

Spravodajská aplikácia Noviny TV JOJ pre iPhone TU. ZADARMO.

Súvisiace články