Zatiahnuté
15°
Bratislava
Monika
7.5.2024
Hráči reálne počítajú s výlukou
Zdielať na

Hráči reálne počítajú s výlukou

Podľa šéfa NHLPA Donalda Fehra hokejisti sú pripravení, že sa nevyhnú lockoutu.

Šéf Hráčskej asociácie NHL (NHLPA) Donald Fehr vyhlásil, že hokejisti pôsobiaci v zámorskej profilige reálne počítajú s výlukou. Hráči sa nevedia dohodnúť s vedením súťaže na novej kolektívnej zmluve. V súčasnosti si hráči medzi sebou delia 57 % z výnosov celej ligy, podľa júlového návrhu zo strany vedenia súťaže by to bolo len 43 %. Pre kluby by to znamenalo výrazné zníženie platového stropu. Návrh nového kontraktu sa týka aj zmeny štatútu voľného hráča.

Neobmedzenými voľnými hokejistami by sa stávali hráči až po odohraní desiatich sezón v NHL, kým doteraz to bolo už po siedmich. Zároveň by sa zrušila aj arbitráž, pri ktorej si obmedzení voľní agenti dohadovali svoje kontrakty. NHL sa chce vyhnúť tiež podpisovaniu dlhoročných zmlúv, jednotlivé kontrakty by mohli byť maximálne päťročné. Doterajšia kolektívna zmluva medzi Hráčskou asociáciou a NHL vyprší 15. septembra, nová sezóna by sa mala začať 11. októbra. Ak sa však hráči a vedenie NHL nedohodnú do polovice septembra, zámorská profiliga sa s najväčšou pravdepodobnosťou nevyhne výluke.

"Hráči sú na to pripravení. Mnohí z nich takúto situáciu zažili už v ročníku 2004/2005, alebo majú spoluhráčov, ktorí to už absolvovali. Hokejisti veľmi dobre rozumejú, akým spôsobom by sa ich dotklo schválenie vedením navrhovanej zmluvy. Výraznou mierou by to ovplyvnilo ich životy, preto by sme mali nájsť spoločnú reč už v blízkej budúcnosti," cituje špecializovaný portál www.tsn.ca slová Donalda Fehra.

Pre profesionálnych športovcov v Spojených štátoch amerických nie je takáto situácia nová. Veď pre podobné problémy sa s oneskorením začala aj basketbalovej NBA i sezóna amerického futbalu NFL. Hokejisti by si v prípade lockoutu hľadali nové dočasné pôsobiská. Mnohí z nich by určite skúsili šťastie v Kontinentálnej hokejovej lige (KHL) či v prípade Európanov vo svojich rodných krajinách.

Napriek nejasnej situácii sa však drvivá väčšina z nich normálne pripravuje na začiatok základnej časti NHL. "Ak existuje vôľa, nájdeme cestu. Som si istý, že na dosiahnutie dohody máme ešte dosť času. Môže sa stať to, čo v basketbale, americkom futbale, alebo v NHL v roku 2004, že lockout nebude posledné riešenie, ale prvý možný variant v tejto situácii," doplnil Fehr, ktorého čaká ďalšie kolo rokovaní 22. augusta. Zúčastniť by sa na ňom mali aj hviezdy ako Sidney Crosby či Alexander Ovečkin.

Spravodajská aplikácia Noviny TV JOJ pre iPhone TU. ZADARMO.

sita, Chára vs Montreal

Súvisiace články