Zatiahnuté
14°
Bratislava
Lea
29.4.2024
NAŽIVO na HUSTE.tv. Hádzanári so Švédmi o ME
Zdielať na

NAŽIVO na HUSTE.tv. Hádzanári so Švédmi o ME

Zdroj: TASR

Štvornásobný majster sveta i Európy, štvrtý tím nedávneho svetového šampionátu a súper s povesťou slovenského kata. To všetko pred stredajším kvalifikačným duelom majstrovstiev Európy 2012 stelesňuje švédska reprezentácia, s ktorou sa slovenskí hádzanári na bratislavských Pasienkoch (17.30 h) pobijú o prvú priečku v tabuľke 4. skupiny.

Víťazstvo významne priblíži úspešný tím k budúcoročnému šampionátu v Srbsku, naopak prehra bude znamenať pokračovanie tvrdého boja o miestenku predovšetkým s Čiernou Horou.

Bilancia vzájomných súbojov je zo slovenského pohľadu bezútešná - štyri zápasy, nulový bodový zisk, tri prehry o desať a viac gólov, z toho dve, ktoré predstavujú rekordne najhoršie debakle v samostatnej ére (na ME 2008 v Trondheime 25:41 a na MS 2011 v Göteborgu 22:38). V čerstvej pamäti zostávajú najmä jatky zo Scandinavium Areny, ktoré odštartovali obrovskú hernú krízu slovenského tímu a v konečnom dôsledku viedli k prepadu o sedem miest v porovnaní s MS 2009.

"Švédsko je samozrejme silný súper, ale rovnako ako my sú z mäsa a kostí," zdôraznil optimisticky pivot Andrej Petro a pokračoval: "Budeme hrať na domácej palubovke, dokonca som počul, že má byť vypredané, takže sa pokúsime urobiť niečo s tým výsledkom v náš prospech. Veľmi som sa tešil na tento zraz, lebo s chalanmi sa máme radi a rešpektujeme sa. Po fyzickej stránke je to určite v poriadku, ale uvidíme, čo sa zmenilo po psychickej, lebo to bol náš problém na svetovom šampionáte. Pokúsime sa to hodiť už teraz za hlavu."

Duel Slovensko - Švédsko sledujte LIVE v stredu od 17:30h na HUSTE.tv!

Oba kádre za necelé dva mesiace prešli výraznými personálnymi zmenami v porovnaní z MS a zhodne by sa malo predstaviť po päť nových mien. Na slovenskej strane nezostal kameň na kameni na spojkových postoch, kde zostal iba jediný svedok göteborského masakru - Daniel Valo. Pôvodne mu mal robiť spoločnosť aj Peter Kukučka, no tvorca slovenskej hry zostal ležať chorý na antibiotikách vo švajčiarskom Schaffhausene. "Kukučka sa ťažko nahrádza, je to osobnosť. Uvidíme, no hľadáme alternatívy, či už s Csabom, ale s Petym Szabóm," priznal tréner Zoltán Heister, ktorý však verí, že tímu sa v domácom prostredí vráti iskra z októbrovej časti kvalifikácie. "Chalani sú plní odhodlania a v dobrej nálade. Sú nažhavení na ten zápas a veľmi sa tešia. Za úspešným výsledkom musíme ísť od prvej minúty, to bude alfou a omegou. Verím, že domáce prostredie zaváži, veď doteraz nám v podstate až na jednu výnimku s Maďarskom žičilo. A myslím si, že to bude dobré, chlapci v posledných domácich zápasoch hrali dobre a dúfam, že tak to bude aj teraz," poznamenal kouč.

V kádri privítal aspoň uzdraveného navrátilca Csabu Szücsa, ktorého o štart na MS pripravilo zranenie brušného svalstva. "Musíme hlavne kompaktne stáť v obrane a pomôcť Rišovi Štochlovi, aby sa chytil. Možno diváci videli v nedeľu zápas Ligy majstrov, čoho je Riki schopný, keď sa v bránke chytí... My musíme brániť ako Montpellier a spoliehať sa na protiútoky, lebo v útoku sa budeme len veľmi ťažko presadzovať. Majú neuveriteľne silnú a veľmi tvrdú obranu a protiútoky sú naša jediná šanca, v opačnom prípade sa budeme trápiť. Švédi majú aj skvelé individuality, predovšetkým v strede Dalibora Dodera, ktorý má fantastickú sezónu v druhej bundeslige," varoval Szücs.

Ani Švédi zdanlivo neprídu v plnej sile - vypadli im minimálne tri veľké mená Kim Andersson, Oscar Carlén a Robert Arrhenius, no Heister tomu nepripisuje žiadny význam: "Ich oslabenie neznamená nič, dvaja ľaváci im vypadli, ale naskočil im Jakobsson, ktorý hral fantasticky v Lige majstrov a naposledy sa predviedol aj v Prešove. Takže ja si myslím, že ich sila bude rovnaká ako na majstrovstvách sveta."

Švédi, ktorých tréningovým domovom sa stala Modra, predpokladajú, že piata kapitola vzájomných meraní síl sa bude najviac podobať doposiaľ jedinému vyrovnanému duelu - z MS 2009, v ktorom zvíťazili iba o jediný gól. "Bude to úplne niečo iné ako v Göteborgu. Vtedy sme boli doma my, teraz budú mať divákov za sebou Slováci. Vidím to 50 na 50," vyhlásil po utorňajšom tréningu Magnus Jernemyr z FC Barcelona, ktorý si v predvečer duelu nechcel nechať ujsť ani vystúpenie jeho futbalových kolegov v Lige majstrov proti Arsenalu. "Pravidelne chodím na domáce zápasy a aj teraz sa teším na televízny prenos." Jeho spoluhráč Tobias Karlsson privítal správu o Kukučkovej neúčasti so sklamaním: "Veľmi som sa na neho tešil, škoda, že nebude hrať," vyhlásil jeho bývalý spoluhráč z bundesligového Nordhornu a dodal: "Pre nás to určite nebude výhoda, lebo Slováci majú veľa kvalitných hráčov."
    

  Prehľad vzájomnej bilancie:
      Slovensko - Švédsko  4  0  0  4   93:136  0:8
      20. 1. 2008 Švédsko - Slovensko 41:25 (Trondheim/Nór.)
      27. 1. 2009 Slovensko - Švédsko 26:27 (Záhreb/Chorv.)
       4. 1. 2010 Švédsko - Slovensko 30:20 (Örebrö/Švéd.)
      15. 1. 2011 Švédsko - Slovensko 38:22 (Göteborg/Švéd.)


nominácie súperov pred 3. a 4. kolom v 4. kvalifikačnej skupine ME 2012:
      Slovensko:
      brankári: Richard Štochl (Montpellier Agglomeration HB/Fr.), Teodor Paul (Ferencvárosi Torna Club/Maď.)
      pivoti: Michal Kopčo (RK Osiguranje Záhreb/Chorv.), Andrej Petro (KKC Kecskemét/Maď.), Martin Mazák (Ferencvárosi Torna Club/Maď.)
      krídla: Tomáš Urban (Tatabánya KC/Maď.), Miroslav Volentics (ŠKP Bratislava), Martin Straňovský (Ademar Leon/Šp.), Radoslav Antl (Tatran Prešov)
      spojky: Csaba Szücs (TV Grosswallstadt/Nem.), Péter Szabó (KKC Kecskemét/Maď.), Oliver Rábek (Štart Nové Zámky), Marek Mikéci (Tatran Prešov), Daniel Valo (HSG Wetzlar/Nem.), Maroš Baláž (Pick Szeged/Maď.), Vladimír Guzy (1. MHK Košice)


      Švédsko:
      brankári: Johan Sjöstrand (FC Barcelona/Šp.), Mattias Andersson (TV Grosswallstadt/Nem.), Andreas Pallicka (THW Kiel/Nem.)
      pivoti: Andreas Nilsson (IFK Skövde), Niclas Barud (Sävehof IK), Tobias Karlsson (SG Flensburg-Handewitt/Nem.), Magnus Jernemyr (FC Barcelona/Šp.)
      krídelníci: Jonas Källman (BM Ciudad Real/Šp.), Fredrik Petersen (Bjerringbro-Silkeborg/Dán.), Nicklas Ekberg (AG Kodaň/Dán.), Mattias Zachrisson (IF Guif Eskilstuna)
      spojky: Jonas Larholm (AaB Handbold Aalborg/Dán.), Kim Ekdahl Du Rietz (Lugi HF Lund), Dalibor Doder (GWD Minden/Nem.), Fredrik Larsson (CAI BM Aragón/Šp.), Johan Jakobsson (IK Sävehof), Kristian Svensson (TuS N-Lübbecke/Nem.)


      tabuľka 4. skupiny pred 3. kolom:
      1. Slovensko   2  2  0  0  73:49  4
      2. Švédsko     2  2  0  0  62:55  4
      3. Čierna Hora 2  0  0  2  52:65  0
      4. Izrael      2  0  0  2  52:70  0
     

Ďalší program 4. skupiny:
      3. kolo
      9. marca 2011: Slovensko - Švédsko (17.30, Bratislava), Izrael - Čierna Hora (18.00, Rishion Le Zion)
      4. kolo
      13. marca 2011: Čierna Hora - Izrael (18.00, Nikšič), Švédsko - Slovensko (18.10, Štokholm)
      5. kolo
      8./9. júna 2011: Čierna Hora - Švédsko, Izrael - Slovensko
      6. kolo
      11./12. júna 2011: Slovensko - Čierna Hora
      12. júna 2011: Švédsko - Izrael (Karlskronna)

TASR

TASR

Súvisiace články