Polojasno
24°
Bratislava
Hermína
6.5.2024
Hádzaná-MS: Vo finále Dáni proti Francúzom
Zdielať na

Hádzaná-MS: Vo finále Dáni proti Francúzom

Zdroj: TASR - Hádzaná MS, Francúzsko-Švédsko

Vo finále 22. majstrovstiev sveta hádzanárov sa v nedeľu vo švédskom Malmö stretnú Francúzi a Dáni.

Francúzski hráči si už na štvrtom vrcholnom podujatí v poradí zahrajú o zlato. Úradujúci európski, svetoví i olympijskí šampióni zvíťazili v piatok v prvom semifinále majstrovstiev sveta vo švédskom Malmö nad domácou reprezentáciou 29:26 a postúpili do nedeľňajšieho finále. V boji o zlato sa stretnú s Dánskom, ktoré si poradilo v druhom semifinále v Kristianstade so Španielskom 28:24.

Štvornásobní majstri sveta Švédi síce v úvode viedli 4:2, no radosť v takmer vypredanej malebnej hale v Malmö nemala dlhé trvanie. Galský kohút sa rýchlo dostal do trojgólového náskoku, ktorý si udržiaval celý prvý polčas. Zverenci trénera Clauda Onestu výborne vstúpili aj do druhej časti a rozdiel postupne narástol až na sedem gólov (24:17). Od oddychového času domácich, ale tri korunky postupne znižovali a nakoniec sa postarali o dramatický záver (25:23). Vyrovnanie a vynútenie predĺženia však už v ich silách nebolo.

Dáni mali blízko k rozhodujúcemu úniku už v prvom dejstve, no ich štvorgólový náskok (10:6) sa pred prestávkou rýchlo stratil. Hneď v úvode druhej časti odskočili na tri góly a hoci Španieli sa päť minút pred koncom opäť dotiahli (23:23), severanom patril záver duelu.

Maďari zvíťazili v zápase o 7. miesto na majstrovstvách sveta vo švédskom Kristianstade nad Poľskom 31:28 a priblížili sa k účasti na budúcoročných olympijských hrách v Londýne. Do kvalifikačných turnajov, ktoré sa odohrajú v apríli 2012, postúpia z MS tímy na 2. až 7. priečke. Nový majster sveta získa priamu miestenku na OH 2012.

Poliaci pritom v prvom polčase takmer stále viedli viacgólovým náskokom, ktorý postupne narástol až na štyri góly. Záver prvého dejstva však neúspešným obhajcom bronzových medailí z roku 2009 vôbec nevyšiel a inkasovali šesť gólov v rade. Po obrátke Maďari zvýšili svoj náskok až na päť gólov (28:23) a víťazstvo už aj napriek menšej dráme v závere nepustili z rúk.
      V dueli o 5. miesto si ešte stále úradujúci vicemajstri sveta Chorváti poradili s Islandom tesne 34:33, oba tímy však rovnako ako Maďari budú o OH bojovať v kvalifikačnom turnaji.

semifinále:

Francúzsko - Švédsko 29:26 (15:12)

Francúzsko: Omeyer, Karaboue - Fernandez 2, Dinart, Barachet 2, B. Gille 8, Joli 1/1, Honrubia, Karabatič 3, Junillon, Accambray 3, Abalo 2, Sorhaindo, Guigou 8/2, Bingo
Švédsko: Andersson, Sjöstrand - Gustfasson, Källmann 6, Jernemyr, Lennartsson, Ekberg 3/1, Doder 3, Arrhenius 2, Larholm 2, Carlen 5, Karlsson, Jakobsson, Larsson, Petersen, Ekdal du Rietz 5
Rozhodcovia: Geipel/Helbig (Nem.), vylúčenia: 4:4, 11.477 divákov.

Dánsko - Španielsko 28:24 (12:12)

Dánsko: Landin, Rasmussen - Mads Christiansen 1, Boesen 1, Lauge, Schmidt, Lars Christiansen 2/1, Eggert, Spellerberg 1, Knudsen 1, Nöddesbo, Lasse Svan Hansen, Lindberg 6, Henrik Toft Hansen 2, Söndergaard 5, Mikkel Hansen 9, Nielsen
Španielsko: Hombrados, Sterbik - Alberto Entrerrios 3, Gurbindo 2, Rocas 1, Maqueda, Garabaya 1, Raúl Entrerrios 3, Aguinagalde, Roberto Garcia 2, Ugalde 2, Juan Garcia 1, Romero 1/1, Rodriguez 1, Canellas 6/4, Morros de Argila 1
Rozhodcovia: Horáček, Novotný (ČR), vylúčenia: 2:3, 4500 divákov.