Polojasno
12°
Bratislava
Lea
29.4.2024
Hádzanári na MS siahali po senzácii
Zdielať na

Hádzanári na MS siahali po senzácii

Zdroj: TASR - MS Slovensko-Poľsko

Slovenskí hádzanári vstúpili do 22. majstrovstiev sveta tesnou prehrou s Poľskom 33:35.

V jubilejnom 20. vzájomnom stretnutí oboch tímov sa zrodila jedenásta výhra bronzových medailistov z MS 2009. Zverencov trénera Zoltána Heistera čaká už v sobotu o 18.15 ďalší favorit D-skupiny domáce Švédsko.

V úvodnom piatkovom zápase v hale Scandinavium prekvapila remíza favorizovanej Kórejskej republiky s Argentínou 25:25. Ázijci viedli v prvom polčase už o päť gólov (12:7), no po obrátke panamerický šampión vyrovnal a dokonca niekoľkokrát viedol. Necelých dvadsať sekúnd pred koncom Argentína vyrovnala a získala prekvapujúci bod.

D-skupina:

Poľsko - Slovensko 35:33 (15:17)

Slovensko: Štochl, Paul, Pramuk - Kopčo 1, Petro 5, Mazák, T. Urban, T. Straňovský 1, M. Straňovský 9/3, Antl, Šulc 3, Tumidalský, Kukučka 5, Tarhai 2, Nižňan, D. Valo 6
Poľsko: Szmal, Wyszomirski - B. Jurecki 3, Siódmiak, Jurasik 1, Kuchczynski 2, Tluczynski 6/3, Tomczak 1, Bielecki 5, Jaszka 4, M. Jurecki 3, M. Jurkiewicz 1, M. Lijewski 6, Rosinski, Tkaczyk, Zaremba

Rozhodcovia: Načevski, Nikolov (obaja Mac.), vylúčenia: 6:3, 7m hody: 3/3 - 2/2, 1500 divákov.

Ďalší výsledok:

Kórejská republika - Argentína 25:25 (14:11)
Najviac gólov: J. W. Lee 9, J. G. Park 6, Y. K. Jeong 3 - Fernandez 5, Simonet a Carou po 4.

Ešte pred zápasom sa "pochlapili" organizátori a spevácky zbor zaspieval hymnu v slovenčine, no len polovicu. Strelcom prvého slovenského gólu v Göteborgu sa stal Andrej Petro, ktorý ešte v 1. minúte odpovedal na presnú strelu Jureckého. Poliaci sa ujali vedenia 4:2, ale zásluhou dvoch blokov slovenskej obrany a kontier bratov Straňovských bolo v 9. minúte 4:4. Následnú presilovku ale slovenskí hráči, ktorí kuriózne nastúpili v bielo-červených farbách súpera, prehrali 0:2, slovenské šance stroskotávali na skvelom svetovom hráčovi roka 2009 Szmalovi a Jurecki onedlho zvýšil už na 7:4. Prišlo ale zníženie na 6:7 a ďalšia slovenská presilovka, no s podobným efektom (1:2). V 18. minúte sa na lavičku dostal Štochl, ktorý si dovtedy ani raz v hre nesiahol na loptu a na pľac išiel Pramuk. Ani tomu obrana príliš nepomohla, ale Slováci sa riadne snažili v útoku a v 22. minúte opäť vyrovnal Valo aj napriek signalizovanej pasívnej hre. V 24. minúte Pramuk zaznamenal prvý slovenský zákrok, keď vo vyloženej šanci zastavil Tluczynského. Agilný Petro vyrobil už tretie vylúčenie na poľskej strane, ale opäť bez efektu - jeho tím sa do vedenia nedostal a začal úradovať jednooký obor Karol Bielecki (15:13). Záver dejstva vyznel ako z partesu pre Slovákov, najskôr vyrovnali aj napriek oslabeniu na 15:15 a po takticky zvolenom tajme v poslednej minúte nielen, že po prvý raz išli do vedenia, ale do druhej časti išli po brejku M. Straňovského do dvojgólového náskoku. Ten istý hráč po sedmičke zvýšil na 18:15 no po piatich minútach bolo po sľubnom trháku (18:18), keďže Slováci platili za nesústredenosť a technické chyby. Poliaci zlikvidovali aj ďalší dvojgólový únik Heisterovho tímu (21:21) a od stavu 23:22 nasledovala kritická desaťminútovka Slovákov, počas ktorej inkasovali až šesťkrát a vyvrcholila fatálnou chybou inak skvele hrajúceho Petra. Slováci ale zo zápasu ešte urobili drámu a dotiahli sa na rozdiel jediného gólu, no bod už z toho nevydolovali.

Zoltán Heister, tréner SR: "Tento zápas Poliaci nevyhrali, ale my si ho prehrali. Chlapci hrali veľmi dobre, ale rozhodla päťminútovka v druhom polčase, keď sme spravili štyri osudné chyby."
Andrej Petro, pivot SR: "Prehra mrzí o to viac, že dnes sme hrali výnimočný zápas. Mohli sme nad nimi vyhrať, no vlastnými chybami sme si to pokazili. Bola tam šanca na prvé dva body. Určite však Poliaci nečakali, že sa s nami budú takto trápiť a skôr predpokladali, že nás zlomia už v prvom polčase. Boli nervózni, my sme ich chyby využili, potom sa to ale otočilo."