Zatiahnuté
Bratislava
Jela
19.4.2024
Futbalisti Zambie: Návrat na miesto smrti. Teraz chcú triumf
Zdielať na

Futbalisti Zambie: Návrat na miesto smrti. Teraz chcú triumf

Písal sa rok 1993. Futbalisti Zambie leteli na kvalifikačný zápas do Senegalu, no nikdy tam už nedorazili. Ich lietadlo padlo v Gabone do mora. Neprežil ani jeden. Ich nástupcovia si teraz pamiatku tohto tímu uctili.

Reprezentačné mužstvo z Južnej Afriky vtedy odletelo na vojenskom lietadle Buffalo CT 15 do Senegalu, kde ho čakal kvalifikačný zápas na MS 1994 v USA. Let mal naplánované tri medzipristátia. Už pri prvom v Kongu sa vyskytli technické problémy.

Tesne po štarte po druhom medzipristátí v gabonskom Libreville zachvátili ľavý motor plamene. Podľa oficiálnej správy bola príčinou havárie jeho porucha. Pilot nechtiac vypol prísun paliva do funkčného motora, za čo údajne mohla aj chybná kontrolka. Lietadlo padlo do mora, asi päťsto metrov od pobrežia. Všetkých 30 ľudí, vrátane osemnástich futbalistov, zahynulo.

Správny čas uctiť si pamiatku obetí

Osud to zariadil tak, že ich nasledovníci si práve neďaleko miesta obrovskej tragédie vybojovali postup do finále Afrického pohára národov. Zopakovali tak kúsok, ktorý Zambia dokázala hneď rok po leteckom nešťastí. Pred finále s Pobrežím Slonoviny, ktoré je na programe v Libreville v nedeľu, položili zambijskí futbalisti kvety na mieste tragédie. Kapitán Chris Katongo zdôraznil, že je správny čas uctiť si pamiatku obetí. Povedal: "Urobíme všetko pre to, aby sme domov doniesli pohár."

Bolo to napísané vo hviezdach

Hviezda zambijského futbalu z čias tragédie Kalusha Bwalya prežil iba preto, že sa na duel do Senegalu presúval samostatne. Vtedy sa stal hybnou silou novovybudovaného tímu, dnes je prezidentom Zambijského futbalového zväzu. "Úspešné ťaženie našich hráčov pre nás znamená veľmi veľa."

Tréner Zambie Renard Hervé pred finále vraví: "To, že sa dostaneme až do hlavného mesta Gabonu, bolo napísané vo hviezdach. To, aby sme sa dostali až do Libreville, si želalo 12 miliónov Zambijčanov. Hráme za celý národ a za Zambiu, je to fantastická krajina."

Zambia_futbalisti_spomienka

sita

Súvisiace články