Oblačno
30°
Bratislava
Patrik, Patrícia
6.7.2024
EURO 2024: Vo štvrťfinále proti sebe nastúpia dve historicky najúspešnejšie futbalové reprezentácie
Zdielať na

EURO 2024: Vo štvrťfinále proti sebe nastúpia dve historicky najúspešnejšie futbalové reprezentácie

Zdroj: TASR

STUTTGART / Španieli aj domáci Nemci majú na konte zhodne po tri tituly. Ich vzájomný duel, ktorý nemá favorita, priblíži jeden z tímov k rekordnej štvrtej trofeji. Úspešnejší zo súboja sa v semifinále stretne s víťazom druhého piatkového (5. 7.) štvrťfinále Portugalsko - Francúzsko (21.00 h).

Nemci trénovali v utorok (2. 7.) bez stredopoliara Emreho Cana, do zápasu by sa však mal dať do poriadku. Do základnej zostavy by sa mal vrátiť obranca Jonathan Tah, ktorý si odpykal kartový trest v osemfinále proti Dánsku (2:0). Nemci sa so Španielmi stretli naposledy v skupinovej fáze MS 2022 v Katare a duel sa skončil deľbou bodov po remíze 1:1. Nemci napokon nepostúpili do vyraďovacej fázy a Španieli sa porúčali hneď v jej úvode, keď vypadli po nezvládnutom jedenástkovom rozstrele s Marokom. Zlé spomienky majú fanúšikovia Nemecka na november 2000, keď ich tím utrpel so Španielskom debakel 0:6 v Lige národov.

Úspešní Nemci

Na prebiehajúcich ME sa však Nemci ukazujú v lepšom svetle. Skupinou prešli bez prehry, pričom najviac ich preverili Švajčiari, s ktorými zachraňovali remízu 1:1 v nadstavenom čase, vďaka čomu vyhrali A-skupinu. Doma sú pod tlakom, no ich tréner Julian Nagelsmann sa snaží túto skutočnosť vnímať v pozitívnom význame.

"Myslím si, že nie sme pod väčším tlakom ako zvyčajne. Očakávania fanúšikov berieme ako veľký impulz. Hráčom tiež hovoríme, že je privilégiom hrať futbalové zápasy pod tlakom," vysvetlil Nagelsmann. Podľa kapitána Ilkaya Gündogana môžu rozhodnúť detaily. "Stretnú sa dve kvalitatívne vyrovnané mužstvá, ktoré sa navzájom poznajú. Kľúčové bude, kto sa dokáže lepšie vysporiadať s tým, že občas nebude mať loptu. Vtedy treba zachovať pokoj a trpezlivo si počkať na chvíľu, keď ju získa späť a vyťaží z nej maximum."

Španieli ťahajú šesťzápasovú šnúru víťazstiev, na šampionáte v Nemecku majú impozantné skóre 9:1. Právom tak sršia optimizmom a veria si aj na Nemcov. "Proti Nemecku musíme byť pripravení na všetko. Nemci majú skvelý tím, bude to veľmi ťažký zápas. Zostávame však pokojní, sme si vedomí našej sily. Vieme, čoho sme schopní. Podľa mňa máme najlepší tím a najlepších hráčov na šampionáte," povedal útočník Mikel Oyarzabal, ktorý do všetkých štyroch doterajších zápasov na turnaji naskočil ako striedajúci hráč. V osemfinále proti Gruzínsku (4:1) zaznamenal asistenciu na štvrtý gól Daniho Olma.

Tréner Španielska Luis de la Fuente po každom zápase v skupinovej fáze prízvukoval, aby jeho hráči zostali pevne nohami na zemi. Neskôr však sám trochu "uletel" po tom, ako na tlačovej konferencii po osemfinále s Gruzínskom označil svoj tím za najlepší na ME: "Máme veľkú sebadôveru a tím s talentom, kvalitou a nasadením. Byť presvedčený o svojich schopnostiach je veľmi dôležité. Nechcem nikoho uraziť, ale na tomto turnaji máme najlepší tím. Nemci hrajú veľmi organizovane a disciplinovane. Budú však čeliť súperovi, ktorý je im veľmi podobný, odhodlaný, ťažko zdolateľný a hladný po úspechu."

Portugalci si na neobľúbené Francúzsko veria

Portugalčania nemali v skupinovej fáze konkurenta, posledný duel s Gruzínskom síce prehrali 0:2, ale už pred ním mali istý postup z prvého miesta do osemfinále. V ňom sa natrápili so Slovinskom, ktoré zdolali až v jedenástkovom rozstrele 3:0 po predošlom 120-minútovom bezgólovom priebehu. Portugalci s Francúzmi sa stretli aj na predošlom európskom šampionáte. Duel sa skončil nerozhodne 2:2, pričom tri góly vtedy padli z jedenástok.

Pre šampiónov z roku 2016 sú "Les Bleus" jedni z najneobľúbenejších súperov. Majú s nimi vysoko negatívnu bilanciu, keď zo 14 posledných vzájomných zápasov prehrali až 11. Kapitán Portugalcov Cristiano Ronaldo je s 20 streleckými pokusmi najaktívnejší hráč šampionátu, na prvý gól však stále čaká. Napraviť to chce proti Francúzsku. Ak sa mu to podarí, stane sa vôbec najstarším strelcom v histórii ME.

Každú ďalšiu šancu chce využiť, lebo ako uviedol, na ďalších ME sa už nepredstaví. "Pre mňa sú to nepochybne posledné ME," povedal zakončovateľ, ktorý skóroval na kontinentálnych šampionátoch už 14-krát a je na čele pred druhým Francúzom Michelom Platinim s 9 gólmi. "Teraz nás čaká ťažký zápas proti súperovi, ktorý je favorit na víťazstvo v turnaji spolu s Nemeckom a Španielskom. Ale poďme do vojny, budeme bojovať až do konca," povedal Ronaldo.

Najsilnejšou stránkou Francúzov je pevná defenzíva

Francúzsky tím inkasoval zatiaľ jediný gól a pevná defenzíva je zatiaľ jeho najsilnejšia stránka. V osemfinále vyradil Belgicko 1:0. "Na tejto úrovni je nevyhnutné dobre brániť. Nie je to však len otázka defenzívnej činnosti. Aj v zápase s Belgickom sme mali dobrú kontrolu nad loptou. Robili sme všetko pre to, aby sme nedostali gól a jeden nám napokon stačil na postup," konštatoval tréner Didier Deschamps.

Jeho náprotivok Roberto Martinez si nemyslí, že hráči "selecaa" budú mať po 120-minútovom zápase so Slovinskom menej síl a problém nevidí ani v kratšej príprave na štvrťfinále. "Štyri dni sú dosť na to, aby sme zregenerovali a pripravili sa na ďalší ťažký zápas. Francúzi zmenili štýl hry, v minulosti sa prezentovali ofenzívnym futbalom. Teraz ich viac zdobí nepriepustná obrana. Pokúsime sa nájsť ich slabé stránky. Musíme byť dôslední v detailoch a plniť taktické pokyny," vyhlásil Martinez.

Súvisiace články