Polojasno
Bratislava
Jaroslava
26.4.2024
Slovan si zaslúžil vyhrať, hviezdy AS Rím podcenili súpera
Zdielať na

Slovan si zaslúžil vyhrať, hviezdy AS Rím podcenili súpera

Obzretie sa za tlačovými konferenciami na Pasienkoch po senzačnom výsledku Slovana proti AS Rím.

Aj keď španielsky tréner talianskeho futbalového veľkoklubu AS Rím Luis Enrique po štvrtkovej nečakanej prehre v prvom stretnutí play-off futbalovej Európskej ligy UEFA 2011/2012 s ŠK Slovan Bratislava 0:1 (0:0) na tlačovke "pripustil" možnosť neúspechu v súboji na bratislavských Pasienkoch, predsa len predstúpil pred novinárov mierne "vykoľajený".

"A prečo by sme nemohli aj prehrať?" - reagoval na otázku z novinárskeho pléna. "Je to futbal, stávajú sa v ňom aj takéto veci. Vyhral Slovan, strelil jediný gól duelu a ukázal, že vie byť nebezpečný. Navyše nenastúpil v plnej sile, v odvete zaň môžu hrať aj Guédé a Grendel, teraz mu chýbali aj Halenár a jeden stopér. Ťažko sa mi to priezvisko vyslovuje," mysliac na Radka Dosoudila sypal z rukáva mená absentujúcich slovanistov bývalý vynikajúci stredopoliar Barcelony i Realu Madrid.

Tréner Slovana Vladimír Weiss st. zdôraznil, že favoritom dvojzápasu je i napriek prehre v prvom súboji súper, no nešetril chválou na adresu svojich zverencov. "Podali obetavý výkon, išli na hranicu svojich fyzických i psychických síl, pretože nie všetci boli zdraví. Mali sme aj vykartovaných hráčov, no až na malé chybičky sme to zvládli. Bol to z taktického hľadiska náročný zápas, ale podarilo sa nám streliť gól. Martin Dobrotka po rohu urobil to, čo mal. Nikdy nehovorím o šťastí, ale zo športového hľadiska a za obetavosť sme si toto víťazstvo zaslúžili. Som rád, že mužstvo vyhralo tretí zápas za sebou," skonštatoval 46-ročný kouč.

Budúcotýždňová štvrtková odveta na Olympijskom štadióne v Ríme (výkop o 20.45) bude pre "belasých" pekelne náročná. "Nejdeme tam na výlet. Budeme bojovať - ako 'gladiátori'. Čaká na nás oveľa ťažší duel ako doma. Už sa teším, čo bude pred domácimi priaznivcami 'vyvádzať' Francesco Totti. Bol som prekvapený zostavou Rimanov v prvom zápase, no tréner evidentne chcel dať šancu novým hráčom. Domácu jedenástku, ktorá nastúpi v Ríme, vám môžem povedať hneď," pridal s úsmevom Vladimír Weiss st.

Jedným z najlepších hráčov na ihrisku v štvrtkovom prvom zápase play-off futbalovej Európskej ligy UEFA 2011/2012 medzi Slovanom Bratislava a AS Rím bol stredopoliar "belasých" Jiří Kladrubský. Český záložník sa svojím výkonom pričinil o senzačné víťazstvo slovenského tímu nad favorizovaným talianskym klubom. "Je dobre, že sme zvíťazili, urobili sme pre to maximum. Myslím si, že tréneri vymysleli skvelú taktiku, ktorá sa vyplatila. Išli sme naplno a dočkali sme sa za to odmeny. V prvom polčase sme sa zbytočne nabehali, zle sme dostupovali k hráčom. Cez prestávku sme si povedali, čo musíme zlepšiť, a podarilo sa to. Dali sme jeden gól, Rimania žiadny," opísal duel na bratislavských Pasienkoch Jiří Kladrubský.

Bývalý hráč Sparty Praha a Českých Budějovíc mal v stretnutí aj jednu šancu. V 52. min však jeho strelu ľavačkou spoza pokutového územia tečoval jeden z hráčom AS Rím a lopta skončila len tesne nad bránkou. "Mal som to na dlhú nohu, navyše na moju slabšiu ľavačku. Tú mam zranenú ešte z ligového zápasu proti Trnave. Lekár mi tam dal injekciu, takže tú nohu poriadne necítim. Keby som injekciu nedostal, možno by tá strela bola gólová," opísal nebezpečnú situáciu pred bránkou súpera Kladrubský a zároveň doplnil svoj názor na to, prečo zverenci Vladimíra Weissa st. zdolali favorizovaný tím z Apeninského polostrova: "Myslím si, že Rimania nás podcenili. Tušil som to, keď som videl súpisku s tými mladými chlapcami. Ku koncu zápasu sa snažili niečo urobiť s výsledkom, poslali na ihrisko skúsených hráčov, ale my sme to už ustáli."

Odvetný duel s úvodným výkopom o 20.45 h je na programe vo štvrtok 25. augusta vo "večnom meste" a slovanisti majú pred ním veľmi dobrú pozíciu. "Nerád by som predbiehal, určite to bude iný zápas ako v Bratislave. Zrejme príde na ten duel 80-tisíc ľudí a Rimania nás už nepodcenia. Ja však verím v silu nášho kolektívu. Budeme hrať tímový futbal a neurobíme si tam hanbu. V Ríme sa pobijeme zo všetkých síl o výsledok. Je to futbal, stať sa môže čokoľvek. Môžeme tam uhrať napríklad bezgólovú remízu a postúpiť," neskrýval smelé, ale reálne ambície defenzívny záložník Slovana. Kladrubský zároveň priznal, že mužstvu pomohol príchod nového trénera v osobe Vladimíra Weissa st., ktorý má bohaté skúsenosti. "Už len to, že do Slovana prišiel pán Weiss, reprezentačný tréner, ktorý bol úspešný so Slovenskom vlani na majstrovstvách sveta, nás nakoplo. On je veľká autorita, každý by pod ním na ihrisku nechal život. Dokáže nás vyhecovať tým správnym spôsobom. Povedal nám, aby sme proti AS Rím hrali svoj futbal, aby sme hrali agresívne a užili si to. Podarilo sa, takže sme spokojní," uzavrel Jiří Kladrubský.

sita - EL, Slovan BA-AS Rím